ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Scope Ratings: Διατηρεί στο BBB- την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου

Ο οίκος αναμένει επίσης ότι το δημόσιο χρέος της Κύπρου θα επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα έως το 2024

ΚΥΠΕ

Ο οίκος Scope Ratings διατήρησε στο BBB- την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου την Παρασκευή, ενώ αναθεώρησε από σταθερές σε θετικές τις προοπτικές επαναξιολόγησης του 12μήνου (outlook).

Σύμφωνα με έκθεσή του οίκου, η αλλαγή στις προοπτικές επαναξιολόγησης αντικατοπτρίζει τις προοπτικές σταθερής ανάπτυξης, που υποστηρίζονται από μακροπρόθεσμες βελτιώσεις στις συνθήκες της αγοράς εργασίας, από επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό σε σημαντικούς τομείς καθώς και από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Επίσης, σημειώνεται η εύρωστη δημοσιονομική πορεία, στη βάση του καλού ιστορικού εξυγίανσης που έχει η Κύπρος, της ανανεωμένης δέσμευσης για δημοσιονομική πειθαρχία και των ισχυρών προοπτικων ανάπτυξης.

Τρίτον, επισημαίνεται η συνεχής ενίσχυση του τραπεζικού τομέα μέσω της σημαντικής προόδου που καταγράφεται στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Παράλληλα σημειώνεται στους περιοριστικούς παράγοντες η μικρή και εξωτερικά εξαρτημένη οικονομία της χώρας, αλλά και το υψηλό επίπεδο δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, σε συνδυασμό με μεγάλες εξωτερικές ανισορροπίες.

Σημειώνεται ακόμη πως η οικονομία ανέκαμψε δυναμικά μετά τη χαλάρωση των μέτρων που επιβλήθηκαν για περιορισμού του COVID-19. Το πραγματικό ΑΕΠ, προστίθεται, έφτασε στα προ της κρίσης επίπεδα ήδη από το τρίτο τρίμηνο του 2021 και αυξήθηκε κατά 5,5% το 2021, πολύ πιο πάνω από την πρόβλεψη της Κυβέρνησης για το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2021-241 για 3,6%, ενώ η ανεργία μειώθηκε στο 5,4% τον Απρίλιο του 2022, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.

Η χώρα αντιμετωπίζει δυσκολίες καθώς επιμένουν οι μολύνσεις από τον COVID-19 και οι αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του αυξανόμενου πληθωρισμού και της σχετικής συγκράτησης των νομισματικών πολιτικών παγκοσμίως, σημειώνει η έκθεση του οίκου Scope.

Αναφέρεται ακόμη ότι η Κύπρος εξαρτάται από το εμπόριο με τη Ρωσία καθώς οι εξαγωγές στη χώρα αντιπροσωπεύουν το 8,4% του ΑΕΠ, κυρίως μέσω του τουρισμού - εφόσον η Ρωσία αντιπροσώπευε περίπου το 20% των τουριστικών αφίξεων το 2019 - αλλά και των επαγγελματικών υπηρεσιών. Οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές για την Κύπρο έχουν ως εκ τούτου αποδυναμωθεί κάπως, αλλά σύμφωνα με τον οίκο Scope, η Κύπρος θα συνεχίσει την ισχυρή της ανάκαμψη, με ανάπτυξη της τάξης του 2% το 2022, και του 2,7% κατά μέσο όρο για την περίοδο 2023-2026.

Λέει εξάλλου, ότι πρόσφατα η Κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων οικονομικής στήριξης, συνολικού ύψους €300 εκ. (1,2% του ΑΕΠ) ως αντιστάθμισμα στον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία και στις συναφείς πληθωριστικές πιέσεις στα νοικοκυριά. Σύμφωνα με τον οίκο, το δημοσιονομικό έλλειμμα παραμένει γενικά αμετάβλητο περίπου στο 2% του ΑΕΠ το 2022. Στη συνέχεια, λέει ότι αναμένεται σταθερή βελτίωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου, που θα ανέλθει σε πλεόνασμα της τάξης του 1% του ΑΕΠ έως το 2027. Αυτή η άποψη, λέει, υποστηρίζεται από το καλό ιστορικό δημοσιονομικής πειθαρχίας της Κυβέρνησης.

Ο οίκος αναμένει επίσης ότι το δημόσιο χρέος της Κύπρου θα επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα έως το 2024 και θα ανέλθει στο 75% του ΑΕΠ έως το 2027, κάνοντας λόγο για μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Ακόμη αναφέρει ότι ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) στην Κύπρο έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ συνέχισε να βελτιώνεται στην περίοδο μετά την πανδημία και μετά την απόσυρση των μέτρων υποστήριξης που είχαν εισαχθεί κατά την περίοδο του COVID-19. Ο δείκτης έφτασε στο 11% τον Δεκέμβριο του 2021, υποχωρώντας από το 27% που είχε φτάσει τον Μάρτιο του 2020. Το ανώτατο όριο που είχε φτάσει, ήταν 49% το 2014, σημειώνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ