ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ρούβλι: Η άνοδος του ρωσικού νομίσματος έφερε… πονοκέφαλο στη Μόσχα

Αφού πρώτα το «ανέβασαν», τώρα οι ρωσικές Αρχές προσπαθούν να το «ρίξουν»

Το ρωσικό ρούβλι έζησε μεγάλα «σκαμπανεβάσματα» τους περασμένους μήνες, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πίσω στα τέλη του Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή και οι δυτικοί άρχισαν να επιβάλλουν κυρώσεις στη Μόσχα, το ρωσικό νόμισμα κατέρρευσε χάνοντας έως και το 30% της αξίας του έναντι του δολαρίου.

Αντιδρώντας, η πλευρά του Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε σε μια σειρά από δραστικά μέτρα: Επέβαλε αυστηρά capital controls προκειμένου να εμποδίσει τις διαρροές χρημάτων στο εξωτερικό – Υποχρέωσε τις ρωσικές εταιρείες να μετατρέψουν σε ρούβλια πολλά από τα έσοδα που είχαν σε ξένα νομίσματα – Απαίτησε από τις «μη φιλικές» προς τη Ρωσία χώρες να αρχίσουν να πληρώνουν για τη ρωσική ενέργεια σε ρούβλια (και πολλές ιδιωτικές εταιρείες στην ΕΕ ανταποκρίθηκαν, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του ο ιστοχώρος GZERO). Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας διπλασίασε και τα επιτόκια.

Κατά τα λοιπά, οι εξαγωγές προς τη Ρωσία κατέρρευσαν λόγω των δυτικών κυρώσεων, με αποτέλεσμα να μην «φεύγουν» ρούβλια για την αγορά ξένων προϊόντων. Οι τιμές της ενέργειας εν τω μεταξύ χτύπησαν κόκκινο και, μέσα σε όλα αυτά, η Ρωσία βρέθηκε τους πρώτους τέσσερις μήνες της χρονιάς που διανύουμε να έχει το μεγαλύτερο πλεόνασμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μετά το 1994.

Ως αποτέλεσμα, το ρούβλι ανέκαμψε, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα ώστε να ξεχωρίζει και ως το νόμισμα με την καλύτερη επίδοση για το 2022.

«Είναι αυτό καλό ή κακό για τη Ρωσία;», διερωτάται στην ανάλυσή του το GZERO.

Από τη μια πλευρά, το ισχυρό ρούβλι λειτουργεί ως πηγή εθνικής υπερηφάνειας, πολύ δε περισσότερο σε μια περίοδο οξυμένων πνευμάτων όπως είναι η τρέχουσα λόγω του πολέμου.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, την ίδια ώρα, το ισχυρό νόμισμα κάνει κακό στον ρωσικό προϋπολογισμό τα έξοδα του οποίου είναι και εκείνα σε ρούβλια.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η ρωσική πλευρά ακολουθεί τώρα αντίστροφη πορεία με σκοπό να ανακόψει την άνοδο του ρωσικού νομίσματος: χαλαρώνει τα capital controls και μειώνει τα επιτόκια.

Με πληροφορίες από GZERO

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X