ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ραγισμένο γυαλί οι σχέσεις Υπουργείου Ενέργειας με ΔΣ ΑΗΚ

Ο παρασκηνιακός πόλεμος η ρήξη και οι διαχρονικές κόντρες της ηγεσίας του ημικρατικού οργανισμού με υπουργούς Ενέργειας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με σπασμένο τηλέφωνο περιγράφονται τα επίπεδα επικοινωνίας Υπουργού Ενέργειας και ηγεσίας της ΑΗΚ παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται να βγει προς τα έξω πως η δημόσια ρήξη μεταξύ των δυο πλευρών, τελευταία, ήταν μια παρένθεση και μόνο. Το νέο ραντεβού μετά την πρώτη επεισοδιακή συνάντησή τους, εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα που υπάρχει παρά τις δημόσιες προσπάθειες του Γιώργου Παπαναστασίου να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Κατά τη συνάντηση Υπουργού Ενέργειας και υπηρεσιακών με το Δ.Σ της ΑΗΚ και τις συντεχνίες, την Τρίτη στις 9 το πρωί, θα επιχειρηθεί να βγει προς τα έξω πως υπάρχει αγαστή συνεργασία του ΥΠ.ΕΝ με την ηγεσία του ημικρατικού οργανισμού και πως τα όσα συνέβησαν στο προηγούμενο ραντεβού ήταν μια κακιά στιγμή η οποία αποτελεί παρελθόν. Ωστόσο τα ζητήματα που ανέβασαν τους τόνους φαίνεται ότι συνεχίζουν να υπάρχουν. Το όλο θέμα προσλαμβάνει και πολιτικές διαστάσεις και όπως υποστηρίζεται από πηγές που γνωρίζουν το κλίμα που επικρατεί, η τελευταία πινελιά εάν χρειασθεί θα μπει από το Προεδρικό. Προς το παρών κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν πως τίθεται θέμα για τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Παπαναστασίου ενώ ενδιαφέρον αποκτά το ανακάτεμα της τράπουλας στις ηγεσίες των ημικρατικών οργανισμών, ανάμεσα τους και της ΑΗΚ. Με την τροπή που έχουν προσλάβει οι σχέσεις του ΥΠ.ΕΝ με το ΔΣ της ΑΗΚ, πηγές από τον ημικρατικό οργανισμό, θεωρούν βέβαιο ότι η λύση που θα δοθεί θα αφορά την ηγεσία του οργανισμού και θα στηρίζεται στη δοκιμασμένη πρακτική «ότι δεν λύνεται κόβεται».

Η συνάντηση

Κατά τη συνάντηση της Τρίτης τόσο η πλευρά του Υπουργού Ενέργειας όσο και η πλευρά της ηγεσίας της ΑΗΚ θα προσπαθήσουν να δώσουν εξηγήσεις προκειμένου να επουλώσουν την δημόσια εικόνα τους. Στο ουσιαστικό κομμάτι οι δυο πλευρές θα βάλουν στο τραπέζι ιδέες και προτάσεις για ζητήματα που αφορούν τον ημικρατικό οργανισμό. Ένα ζήτημα για το οποίο πιέζουν ασφυκτικά οι συντεχνίες οι οποίες μετά το ναυάγιο του πρώτου ραντεβού τοποθετήθηκαν με κριτική διάθεση απέναντι στο ΔΣ της ΑΗΚ υποστηρίζοντας ότι δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί παραμένουν δεσμεύσεις.

Το πρώτο ραντεβού

Η άρνηση τήρησης πρακτικών στην προηγούμενη συνάντηση Υπουργού με την ηγεσία της ΑΗΚ προβλήθηκε ως η πέτρα του σκανδάλου κάτι που διαψεύστηκε από τον ίδιο τον κ. Παπαναστασίου. Ωστόσο η εικόνα που δίνεται από πηγές μέσα από τον Οργανισμό είναι τελείως διαφορετική. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» «η καλή μέρα» φάνηκε με το που πάτησε το πόδι του στα κεντρικά γραφεία της ΑΗΚ, ο Υπουργός Ενέργειας και οι υπηρεσιακοί που τον συνόδευαν. Τον κ. Παπαναστασίου υποδέχθηκε η ασφάλεια του κτιρίου που είναι στην είσοδο η οποία και τον οδήγησε στην αίθουσα της σύσκεψης. Το κλίμα λένε οι ίδιες πηγές ήταν τόσο βαρύ που η υποδοχή που έτυχε ο Υπουργός και η συνοδεία του χαρακτηρίζεται ψυχρή. Τα μέλη του ΔΣ λένε οι ίδιες πηγές δεν τήρησαν το πρωτόκολλο παραμένοντας στις θέσεις τους με την είσοδο του Υπουργού στην αίθουσα συσκέψεων. Προτού ξεκινήσει η σύσκεψη ο Υπουργός Ενέργειας έγινε δέκτης της έντονης ενόχλησης της ηγεσίας του οργανισμού για αρνητικά δημοσιεύματα στον τύπο, αφήνοντας να αιωρείται πως η πηγή των διαρροών ήταν το Υπουργείο Ενέργειας.

Το μαγνητοφωνάκι

Το κερασάκι στην τούρτα που οδήγησε την όλη κατάσταση στα άκρα ήταν ένα δημοσιογραφικό κασετόφωνο με το οποίο ηχογραφούνταν η σύσκεψη. Το κασετόφωνο εντόπισε λειτουργός του Υπουργείου Ενέργειας ο οποίος ενημέρωσε τον κ. Παπαναστασίου με αποτέλεσμα την έντονη αντίδρασή του, την διακοπή της σύσκεψης και την αποχώρησή τους.

Διαχρονικές κόντρες

Επίσημα η ηγεσία της ΑΗΚ δικαιολόγησε την παρουσία μαγνητοφώνου στην αίθουσα για την τήρηση πρακτικών. Ωστόσο αν κάποιος αναζητήσει τα βαθύτερα αίτια θα εντοπίσει πως διαχρονικά οι σχέσεις και άλλων ΔΣ της ΑΗΚ με Υπουργούς Ενέργειας δεν ήταν οι καλύτερες. Όπως με τον Γιώργο Λακκοτρύπη ο οποίος συχνά πυκνά έμπαινε στο στόχαστρο πρώτα των συντεχνιών αλλά και του ΔΣ της ΑΗΚ στο παρασκήνιο. Πίσω από τις κόντες φαίνεται να κρύβονταν οι διαφωνίες που υπάρχουν για θέματα που αφορούν τη θέση και ρόλο της ΑΗΚ στο νέο περιβάλλον με τα ενεργειακά. Ένα θέμα που και στο παρελθόν η ΑΗΚ έδινε την εικόνα ότι συμπεριφέρεται ως κράτος εν κράτει. Οι διαφωνίες σε βασικά θέματα πολιτικής δεν ήταν κάτι το ασυνήθιστο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν οι διεργασίες για έλευση ΦΑ μετά το 2014. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Κ» στις 8 Ιουνίου 2014 παρασκηνιακά μέσα από τον ημικρατικό οργανισμό προσπαθούσαν να βάλλουν τρικλοποδιές στις προσπάθειες προμήθειας ΦΑ για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ «Όπως υποστηρίζεται από τεχνοκρατικής πλευράς, ένας παράγοντας που θα κρίνει καθοριστικά την όλη προσπάθεια είναι η στάση που θα τηρήσει ο μοναδικός σε πρώτη φάση πελάτης, στον οποίο η ΔΕΦΑ θα πωλήσει το φυσικό αέριο που είναι η Αρχή Ηλεκτρισμού». Η παρασκηνιακή στάση εντός ΑΗΚ φαίνεται πως προκαλούσε πονοκεφάλους και στη ΔΕΦΑ. Κύκλοι από την εταιρεία έλεγαν τότε στην «Κ» πως το ζητούμενο της προσπάθειας για προμήθεια ΦΑ είναι η στάση που θα τηρήσει η ΑΗΚ , στάση που θα καθορίσει, αν η όλη διαδικασία θα φθάσει στη φάση υπογραφής των συμβολαίων. Διαδικασία που δεν έφθασε ποτέ στο τέλος της, με αποτέλεσμα πέντε χρόνια αργότερα να εγκαταλειφθεί η προμήθεια ΦΑ με τη συγκεκριμένη διαδικασία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση