ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρόεδρος SRB: Σε καλό δρόμο οι Τράπεζες για συμμόρφωση με στόχους MREL

Η θέση του Ντομινίκ Λαμπουρέ για την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας από την Eurobank

ΚΥΠΕ

Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι κυπριακές τράπεζες όσον αφορά τη συμμόρφωσή τους με τους στόχους των Ελάχιστων Απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL), δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (SRB), Ντομινίκ Λαμπουρέ.

Τα MREL είναι εργαλεία κεφαλαίου, όπως ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης, η δευτεροβάθμια κεφάλαια που εκδίδουν τα τραπεζικά ιδρύματα, πέραν των ιδίων κεφαλαίων τους, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την ικανότητα απορρόφησης ζημιών και τη δυνατότητα εξυγίανσής τους σε περίπτωση κρίσης, περιορίζοντας το ενδεχόμενο καταφυγής σε χρήματα των φορολογουμένων. Τους στόχους των MREL θέτει σε κάθε Tράπεζα το Συμβούλιο Εξυγίανσης, το οποίο έχει καθορίσει τους στόχους στις δύο κυπριακές τράπεζες, Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, με αφορμή την επίσκεψή του στην Κύπρο, ο κ. Λαμπουρέ είπε ότι οι κυπριακές τράπεζες έχουν λάβει μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες, που εκτείνεται μέχρι το 2024 και το 2025.

«Αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι κυπριακές τράπεζες βρίσκονται σε καλό δρόμο για εκπλήρωση του στόχου ακόμη και πριν την μεταβατική περίοδο. Συνεπώς οι κυπριακές τράπεζες θα πετύχουν τους στόχους τους έγκαιρα», ανέφερε

Όπως εξήγησε ο κ. Λαμπουρέ, η ιδέα της εξυγίανσης αντικαθιστά την ρευστοποίηση, με μια αποδοτική διαδικασία. «Με την εξυγίανση, αντί να ζητάς από τους φορολογούμενους να πληρώσουν την κατάρρευση μιας Τράπεζας, όπως στο παρελθόν, ή ακόμη και από μερικούς πιστωτές όπως στην Κύπρο δέκα χρόνια πριν, ίσως μια καλύτερη λύση είναι να ζητήσεις από τις τράπεζες να κτίσουν τη δική τους ανθεκτικότητα, με την έκδοση εργαλείων κεφαλαίου», πρόσθεσε.

Οι κίνδυνοι εξελίσσονται δεν δικαιολογείται εφησυχασμός

Ερωτηθείς για την πρόοδο που έχει κάνει ο SRB, ο οποίος μαζί με τις Εθνικές Αρχές Εξυγίανσης συνθέτει τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (SRM), ο κ. Λαμπουρέ είπε ότι το Συμβούλιο έχει κάνει «τεράστια πρόοδο αλλά το ταξίδι δεν έχει τελειώσει».

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι το ταξίδι έχει τελειώσει, γιατί οι κίνδυνοι βρίσκονται σε εξέλιξη», είπε, υπενθυμίζοντας πως όταν συστάθηκε ο SRB το 2015 κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, την κρίση των βρετανικών ομολόγων (gilt), τους γεωπολιτικούς κινδύνους με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την σύγκρουση στη Γάζα αλλά και την αναταραχή στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Συνεπώς το επίπεδο της αβεβαιότητας αυξάνεται και οι κίνδυνοι στον τραπεζικό τομέα αυξάνονται», πρόσθεσε, και αναφέρθηκε στις νέες προκλήσεις από την ψηφιοποίηση, περιλαμβανομένων κινδύνων που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια, τις προκλήσεις που συνδέονται με την πράσινη μετάβαση, καθώς και την κρίση που ξέσπασε με την κατάρρευση μεσαίου μεγέθους τραπεζών, όπως το κύμα απόσυρσης καταθέσεων στη Silicon Valley Bank και την κατάρρευση του ελβετικού κολοσσού Credit Suisse.

Ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αποκτήσει δυνατότητα απορρόφησης ζημιών και ο SRB διαθέτει το ενιαίο ταμείο εξυγίανσης με €78 δισ, για να επισημάνει ότι η κατάσταση είναι μεν «πολύ καλύτερη σε σύγκριση με δέκα χρόνια πριν αλλά, όπως είπα, το ταξίδι δεν έχει τελειώσει».

Όπως είπε, η στρατηγική του SRB καθοδηγείται από δύο ζητήματα, την αντιμετώπιση των νέων κινδύνων, και την ομαλή άσκηση των εξουσιών του Συμβουλίου, μέσω της απόκτησης των αναγκαίων δεδομένων από τις τράπεζες που θα επέτρεπαν στον SRB να ασκήσει ταχύτερα τις δράσεις του σε μια δυνητική κρίση.

«Αν και δεν μπορέσουμε να έχουμε αυτά τα στοιχεία δεν θα μπορούμε να δράσουμε γρήγορα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προχωρήσουμε από το κτίσιμο των MREL, της ικανότητας απορρόφησης ζημιών στην ικανότητα χρήσης αυτών των χρημάτων σε περίπτωση μιας κρίσης», επεσήμανε.

Τελείωσε το αφήγημα «πολύ μεγάλη για να αφεθεί να καταρρεύσει»;

Σε ερώτηση αν έχει τελειώσει το αφήγημα «πολύ μεγάλη για να αφεθεί να καταρρεύσει» που επικράτησε στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, όταν οι φορολογούμενοι διέσωζαν τραπεζικά ιδρύματα, ο κ. Λαμπουρέ είπε πως «υπό κανονικές συνθήκες μπορούμε να βρούμε άλλες λύσεις λόγω της εργαλειοθήκης που έχουμε».

Πρόσθεσε ότι η εργαλειοθήκη μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προσαρμογή και την περαιτέρω ενίσχυση του υφιστάμενου πλαισίου της ΕΕ για τη διαχείριση τραπεζικών κρίσεων και την ασφάλιση καταθέσεων (CMDI), καθώς και με τη θέσπιση του τρίτου πυλώνα της Τραπεζικής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων, «το οποίο θα μπορούσε να προσδώσει επιπλέον ανθεκτικότητα και δυνατότητα διαχείρισης μελλοντικών κρίσεων. Σημειώνεται ότι οι άλλοι δύο πυλώνες είναι η εποπτεία (SSM) και η εξυγίανση (SRB) που ήδη έχουν θεσπιστεί.

Απαντώντας σε ερώτηση για την απουσία του τρίτου πυλώνα, ο κ. Λαμπουρέ επεσήμανε πως η απουσία του ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων δεν πρέπει να τυγχάνει υπερβολής, καθώς ο SRΒ έχει λάβει αποφάσεις εξυγίανσης σε δύο περιπτώσεις, ήτοι για την ισπανική Bacno Popular το 2017 και την Sberbank στην Αυστρία το 2022.

Εξάλλου, σε ερώτηση για την προσέγγιση του SRB σε σχέση με την εν εξελίξει διαδικασία εξαγοράς της Ελληνικής Τράπεζας από την ελληνική Eurobank, ο κ. Λαμπουρέ, χωρίς να σχολιάζει το όλο θέμα, παρατήρησε ότι σε περιπτώσεις διασυνοριακών συγχωνεύσεων το Συμβούλιο χρειάζεται «να προσαρμόσει τη διαδικασία της δυνατότητας εξυγίανσης στον μελλοντικό νέο όμιλο».

«Έχουμε ήδη ζητήσει από τον επόπτη (το Ενιαίο Εποπτικό Συμβούλιο) να λάβει υπόψη αυτή τη διάσταση, δηλαδή να υπάρχει μια οντότητα εξυγίανσης σε περίπτωση κρίσης. Αλλά ο στόχος είναι ο ίδιος, δεν αποφασίζουμε για την στρατηγική του τραπεζικού ομίλου, αλλά ακολουθούμε τις συνέπειες των αποφάσεων τους από την σκοπιά της εξυγίανσης», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα ζητείται από την Ελληνική να εκδίδει τα δικά της εργαλεία MREL ή τα εργαλεία αυτά θα εκδίδονται από τη μητρική εταιρεία, ο Πρόεδρος του SRB είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη στρατηγική του ομίλου. «Και αν χρειαστεί να προσαρμόσουμε τη δική μας στρατηγική θα το πράξουμε, έχοντας τους ίδιους στόχους υπόψη, τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας χωρίς κόστος στον φορολογούμενο», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση