ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προβλέπεται περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου

Η διολίσθηση του ευρώ σε επίπεδα 1/1 εν συγκρίσει με το αμερικανικό νόμισμα, όταν προ ενός έτους είχε διαμορφωθεί στα 1,20 δολάρια, προφανώς και προσέλκυσε το ενδιαφέρον των αγορών.

Kathimerini.gr

ΧΟΛΓΚΕΡ ΣΜΙΕΝΤΙΝΓΚ, ΚΑΛΟΥΜ ΠΙΚΕΡΙΝΓΚ, ΣΑΛΟΜΟΝ ΦΙΝΤΛΕΡ*

Η διολίσθηση του ευρώ σε επίπεδα 1/1 εν συγκρίσει με το αμερικανικό νόμισμα, όταν προ ενός έτους είχε διαμορφωθεί στα 1,20 δολάρια, προφανώς και προσέλκυσε το ενδιαφέρον των αγορών. Αν και όντως αφορά το ευρώ σε έναν βαθμό η διακύμανση, ως επί το πλείστον είναι το δολάριο που τίθεται στο επίκεντρο. Από τα μέσα του 2021, όπως δείχνουν οι μετρήσεις μας, το αμερικανικό δολάριο ανατιμήθηκε σημαντικά έναντι ενός μεγάλου καλαθιού νομισμάτων. Αναφορικά με το ενιαίο νόμισμα, η κατάστασή του ως προς άλλα νομίσματα δεν είναι τόσο συναρπαστική, καθώς δεν έχει καμία αξιοσημείωτη μεταβολή σε ετήσια βάση. Κι ενώ τα διεθνή οικονομικά προβλήματα επιδεινώνονται, οι κεφαλαιαγορές ολοένα και περισσότερο αποστασιοποιούνται από ριψοκίνδυνες επενδύσεις. Ο διεθνής δείκτης που παρακολουθεί τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια, MSCI World, έχει χάσει 21% της αξίας του από την 1η Ιανουαρίου. Ολες οι κινητήριες δυνάμεις της παγκόσμιας οικονομίας, οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Ανατολική Ασία, επηρεάζονται από έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως η αύξηση επιτοκίων, τα εμπόδια στην τροφοδοτική αλυσίδα λόγω ιού και η άνοδος των τιμών σε ενέργεια και τρόφιμα, που κυρίως προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο δυτικός κόσμος μαζί με τις μεγάλες οικονομίες της νοτιοανατολικής Ασίας οδεύουν προς την ύφεση. Οταν η παγκόσμια οικονομία παραπαίει, συνήθως οι επενδυτές σπεύδουν να βρουν καταφύγιο σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία. Ανεξαρτήτως της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, οι μεγάλες κινήσεις των αγορών μακριά από ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, ούτως ή άλλως θα είχε οδηγήσει σε ευρεία ενίσχυση του δολαρίου. Η πορεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, μακριά από την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική σε μία πολύ πιο σκληρή, ώστε να δαμάσει τον πληθωρισμό, έχει επαναφέρει την ενίσχυση του δολαρίου ως ασφαλούς επιλογής. Από φέτος τον Μάρτιο και μέχρι σήμερα η τράπεζα αύξησε το εύρος του στόχου για τα επιτόκια από το 0%-0,25% στο 1,5% με 1,75%. Η ΕΚΤ, μόλις που θα εκκινήσει να τα αυξάνει από την 21η Ιουλίου, ήτοι την επόμενη Πέμπτη, ενώ μέχρι στιγμής το βασικό της επιτόκιο αναχρηματοδότησης παραμένει μηδενικό. Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα αμερικανικά και τα ευρωπαϊκά βραχυπρόθεσμα επιτόκια παροτρύνει τους επενδυτές να πουλήσουν ευρώ και να αγοράσουν δολάρια.

Μετά την απροσδόκητη εκτίναξη του δείκτη τιμών καταναλωτή στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούνιο στο 9,1%, οι διεθνείς κεφαλαιαγορές στοιχηματίζουν πλέον ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στην προσεχή συνεδρίασή της στις 27 του μηνός θα ενισχύσει το κόστος δανεισμού, όχι κατά 75 μ.β., αλλά κατά 100 μ.β., οπότε, εάν επαληθευθούν, το δολάριο έτι περαιτέρω θα ενδυναμωθεί.

* Οικονομολόγοι της επενδυτικής τράπεζας Βerenberg Bank.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X