Money Review
Εντείνει τον ψυχολογικό πόλεμο απέναντι στην Ευρώπη η Ρωσία. Έπειτα από την απόφαση του G7 για πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου αλλά και τις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για αντίστοιχο πλαφόν και στις τιμές του φυσικού αερίου, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι τελικά ο αγωγός Nord Stream δεν θα ανοίξει το Σάββατο, όπως προγραμματιζόταν, έπειτα από τρεις ημέρες εργασιών συντήρησης.
Η Gazprom ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι διαπίστωσε διαρροή λαδιού σε τουρμπίνα του αγωγού και άρα δεν μπορεί να ξεκινήσει ξανά με ασφάλεια τις παραδόσεις φυσικού αερίου, έως ότου αυτή η διαρροή αντιμετωπιστεί. Η εταιρεία δεν έδωσε ένα νέο χρονικό πλαίσιο.
Ωστόσο, η Siemens Energy, η οποία συνήθως κάνει τη συντήρηση στις τουρμπίνες του Nord Stream, είπε ότι μια τέτοια διαρροή δεν εμποδίζει τη λειτουργία του αγωγού. Όπως εξήγησε η εταιρεία, ο σταθμός συμπίεσης Portovaya, όπου ανακαλύφθηκε η διαρροή, διαθέτει άλλες τουρμπίνες για να συνεχίσει να λειτουργεί ο αγωγός.
«Τέτοιες διαρροές συνήθως δεν επηρεάζουν τη λειτουργία μιας τουρμπίνας και μπορούν να σφραγιστούν επί τόπου. Είναι μια διαδικασία ρουτίνας στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης», ανέφερε η εταιρεία.
Η Μόσχα επιμένει ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία εμποδίζουν τις συνηθισμένες εργασίες που γίνονται στον αγωγό αλλά και τη συντήρηση του Nord Stream. Όμως, οι Βρυξέλλες απαντούν ότι πρόκειται για πρόσχημα, καθώς η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως «όπλο», στο πλαίσιο των αντιποίνων για τις κυρώσεις.
«Αυτό είναι μέρος του ψυχολογικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον μας», έγραψε στο Twitter ο Michael Roth, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου.
Η Siemens Energy είπε ότι δεν έχει της ανατεθεί προς το παρόν να πραγματοποιήσει εργασίες συντήρησης στον αγωγό, αλλά βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής.
Πλαφόν
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε νωρίτερα ότι η ΕΕ θα πρέπει να επιβάλει ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο για να αποτρέψει τις προσπάθειες του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να χειραγωγήσει την αγορά.
Η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο σαν όπλο ή ότι χειραγωγεί την αγορά φυσικού αερίου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη συνεργάζονται για να εξασφαλίσουν επαρκή ενεργειακά αποθέματα, δήλωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.
«Δυστυχώς δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ρωσία συνεχίζει να χρησιμοποιεί την ενέργεια σαν όπλο απέναντι στους Ευρωπαίους καταναλωτές», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί κατά 400% από τον Αύγουστο του 2021, πλήττοντας την ευρωπαϊκή βιομηχανία και τα νοικοκυριά.
«Βλέπουμε ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δεν λειτουργεί πια γιατί έχει διαταραχθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω των χειρισμών του Πούτιν», είπε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να υπάρξει ευρωπαϊκή πρόταση για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που ρέει μέσω αγωγών.
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα διακόψει τις προμήθειες στην Ευρώπη εάν οι Βρυξέλλες επιβάλουν ένα τέτοιο ανώτατο όριο.
«Απλώς δεν θα υπάρχει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη», έγραψε στην εφαρμογή Telegram ως απάντηση στη φον ντερ Λάιεν.
Οι υπουργοί Οικονομικών του G7 συμφώνησαν την Παρασκευή να θέσουν πλαφόν στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου. Η Μόσχα δήλωσε ότι θα σταματήσει τις πωλήσεις πετρελαίου στις χώρες που επιβάλλουν το ανώτατο όριο, προσθέτοντας ότι η κίνηση θα αποσταθεροποιήσει τις αγορές πετρελαίου.