Kathimerini.com.cy
Νομοσχέδιο που θα δίνει την ευχέρεια στον Υπουργό να καθορίζει ανώτατη τιμή σε συγκεκριμένα προϊόντα, όπως το νερό, ενέκρινε την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο, αφήνοντας ικανοποιημένους τους καταναλωτές αλλά δυσαρεστημένες τις εργοδοτικές οργανώσεις. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο, αφορά χώρους που είναι ελεγχόμενοι, όπως αεροδρόμια και λιμάνια όπου ο καταναλωτής δεν έχει επιλογή, ενώ, πιθανόν να αφορά και νοσοκομεία. Όπως είπε ο Υπουργός Εμπορίου, Γιώργος Παπαναστασίου, το νομοσχέδιο αφορά και άλλα προϊόντα, ωστόσο, αρχικά, είχαν κατά νου το νερό. Ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι η πρόταση αυτή θα κατατεθεί στη Βουλή για να ψηφιστεί.
Μιλώντας στο «Πρωινό Δρομολόγιο, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Εμπορίου, Κωνσταντίνος Καραγιώργης, δήλωσε ότι υπάρχουν χώροι όπου οι καταναλωτές δεν έχουν άλλη επιλογή και αναγκάζονται να αγοράζουν προϊόντα σε τιμές που αγγίζουν τα όρια της κερδοσκοπίας, αν όχι της αισχροκέρδειας. Πρόσθεσε ότι για τον λόγο αυτό η Υπηρεσία θέλει να εφαρμόσει αυτήν την πολιτική στο πολυτιμότερο αγαθό, το νερό. Την ίδια ώρα διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο είναι ανοικτό και μπορεί ο υπουργός να συμπεριλάβει και άλλα προϊόντα, ωστόσο σε πρώτη φάση οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο εμφιαλωμένο νερό των 500 και 750 ml αλλά και στο πόσιμο νερό που πωλείται σε ποτήρι. Στη συζήτηση στη Βουλή, πρόσθεσε , μπορούν να γίνουν εισηγήσεις και για άλλα προϊόντα. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι με βάση το διάταγμα ο υπουργός μπορεί να ορίσει διαφορετική τιμή σε διαφορετικούς χώρους, λαμβάνοντας υπόψη κάποια δεδομένα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών, Λουκάς Αριστοδήμου, μιλώντας στο Τρίτο, εξέφρασε την ελπίδα η Βουλή να δει θετικά το νομοσχέδιο και να δικαιώσει τους καταναλωτές, βάζοντας τέλος, όπως είπε, σε κλειστές μονοπωλιακές περιπτώσεις σε χώρους όπως τα αεροδρόμια και τα λιμάνια. Τόνισε, παράλληλα, την ανάγκη να επεκταθεί το μέτρο και σε άλλα προϊόντα στους χώρους αυτούς, όπως για παράδειγμα στα παιδικά γεύματα.
«Φωνάζουν» οι εργοδότες
Ενάντια στο νομοσχέδιο για το πλαφόν στο νερό, ειδικά στα αεροδρόμια, τάσσονται οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ. Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, έκανε λόγο για ένα δυσανάλογο μέτρο το οποίο επί της αρχής στοχεύει στο να προστατεύσει τον καταναλωτή, αλλά στο τέλος μπορεί να στραφεί εναντίον του «μέσα από τις στρεβλώσεις που προκαλεί αυτή η παρέμβαση στη λειτουργία της αγοράς». «Σκεφτείτε ένα προϊόν το οποίο παίρνει μια ανώτατη τιμή και μετά από λίγους μήνες εξομαλύνεται η αγορά. Η ανώτατη τιμή μένει και δεν κατεβαίνουν οι τιμές λόγω πλαφόν», εξήγησε. Όπως είπε, η τιμή πώλησης ενός κυπριακού μπουκαλιού μισού λίτρου νερού στα αεροδρόμια ανέρχεται στο 1 ευρώ, είτε στο 1,25. Υπογράμμισε ότι η τιμή αυτή δεν είναι υψηλή επειδή σε τέτοιους χώρους είναι υψηλό το λειτουργικό κόστος.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, σημείωσε ότι «είμαστε κάθετα εναντίον της επιβολής πλαφόν σε μια ελεύθερη οικονομία αλλά και ενάντια στη λογική των υπερκερδών και της αισχροκέρδειας». Άρα, συμπλήρωσε, μέσα σε αυτούς τους δύο πυλώνες «πρέπει να βρούμε τη λύση η οποία να διασφαλίζει ότι και ο πωλητής του εμπορεύματος θα έχει κάποιο κέρδος και ο καταναλωτής θα παίρνει το προϊόν σε μια τιμή που είναι λογική». «Αν θα πάμε σε αυτή τη λογική, τότε η κάθε υπηρεσία/δομή πρέπει να έχει διαφορετική αντιμετώπιση, διότι διαφορετικά κόστη έχει ένα αεροδρόμιο και διαφορετικά ένα γήπεδο. Αν δεν μπορεί να γίνει αυτό σημαίνει ότι κάποιους θα ευνοήσεις και κάποιους θα τους αδικήσεις», είπε ο κ. Τσιακκής.