ΚΥΠΕ
Πέραν των 80 εκατομμυρίων ευρώ δεν έχουν παραληφθεί από τους αγρότες από το 2014 μέχρι σήμερα, δήλωσε ο Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών Ανδρέας Κυπριανού, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, η οποία εξέτασε τον προϋπολογισμό του ΚΟΑΓ για το 2025 ύψους 17,3 εκατομμυρίων ευρώ.
Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι «300 νέοι γεωργοί πέραν από τις επιδοτήσεις που παίρνουν ως νέοι γεωργοί μπήκαν σε προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης και αυτό είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα».
Είπε ακόμη ότι μέσω του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΓ) η κυπριακή αγροτική οικονομία από ιδρύσεώς της έχει επιδοτηθεί με το ποσό 2,21 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι το 2024 επιδότησαν την κυπριακή αγροτική οικονομία με 119,5 εκατ. ευρώ, ποσό που συμπεριλαμβάνει και τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, αλλά και τις άμεσες πληρωμές, τις εκταρικές επιδοτήσεις και άλλα.
«Η προοπτική της κυπριακής αγροτικής οικονομίας και των γεωργών μας, των κτηνοτρόφων μας, των μεταποιητών μας είναι πάρα πολύ δυνατή και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί μέσα από την προκήρυξη του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης το 2023 έχουμε ουσιαστικά ξεπεράσει το προβλεπόμενο ποσό σε σχέση με τους νέους γεωργούς», πρόσθεσε.
Παράλληλα, κ. Κυπριανού είπε ότι το πρόβλημα που υπάρχει είναι το θέμα με τα χρηματοδοτικά εργαλεία.
«Αυτό είναι το πολύ μεγάλο πρόβλημα και σήμερα υπάρχουν λεφτά για να παραληφθούν από τους αιτητές πέραν των 80 εκατομμυρίων ευρώ, ξεκινώντας από το 2014», πρόσθεσε.
«Μια μεγάλη συζήτηση που διεξάγεται αυτή τη στιγμή και από το Υπουργείο με το με το τραπεζικό τομέα για να εξευρεθούν ακριβώς οι τρόποι για να μπορέσουν αυτοί που θέλουν να μπουν στο επάγγελμα του γεωργού, του κτηνοτρόφου, του μεταποιητή αγροτικών προϊόντων να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν», πρόσθεσε.
«Μπορεί να είναι εγκεκριμένοι αλλά για να πάρουν τα χρήματα τα οποία έχουν αιτηθεί μέσα από το σχέδιο θα πρέπει να κάνουν τη δαπάνη, να φέρουν τα τιμολόγια για να πληρωθούν την επιδότηση τους», ανέφερε και πρόσθεσε πως η επιδότηση συνήθως κατά μέσο όρο είναι γύρω στο 60%.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς είπε ότι ο Επίτροπος τους ενημέρωσε πως υπάρχουν αδιάθετα κονδύλια ύψους €80 εκατομμυρίων τα τελευταία 10 χρόνια.
Πρόσθεσε πως «το ποσό αυτό αφορά σε αιτήσεις που έγιναν στον ΚΟΑΠ και έχουν εγκριθεί, αλλά λόγω του ότι οι αιτητές δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την αναγκαία χρηματοδότηση για το μέρος που τους αναλογεί, δεν λαμβάνουν ούτε την χορηγία από τον ΚΟΑΠ».
«Ζητήσαμε ξανά από την Κυβέρνηση να ενημερώσει πως προχωρεί για να επιλύσει αυτό το πρόβλημα», ανέφερε, και πρόσθεσε πως «επειδή σήμερα, δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, έχουμε ζητήσει να κατατεθεί γραπτώς η απάντηση της Κυβέρνησης».
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Παράταξης – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι ένα ποσό της τάξης των 2,21 δισεκ. ευρώ από το 2004 έχει διατεθεί ως επιδότηση για τους Κύπριους αγρότες, για τη στήριξη της γεωργίας και της υπαίθρου, μια πάρα πολύ σημαντική επένδυση για τη χώρα μας. Πρόσθεσε πως το 2024 έχουν καταβληθεί 45 εκατ. ευρώ σε εκταρικές επιδοτήσεις και σχεδόν 100 εκ. ευρώ συνολικά.
Ανέφερε ότι είναι πολύ θετικό ότι 300 νέοι γεωργοί έχουν προστεθεί στους δικαιούχους των σχεδίων του ΚΟΑΠ και πρόσθεσε πως υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από νέους γεωργούς γι’ αυτό διπλασιάζεται και ο διαθέσιμος προϋπολογισμός τόσο για τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης που αφορούν σε νέους γεωργούς, όσο και για το πρόγραμμα Προίκα του Νέου Αγρότη, το οποίο θα επαναπροκυρηχθεί μέσα στο 2025.
Ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση και τα χρηματοδοτικά εργαλεία και πρόσθεσε πως «δεν βρίσκουν το δικό τους μερίδιο που πρέπει να καταβάλουν αρχικά, για να μπορούν μετά να αξιοποιήσουν τα διάφορα κονδύλια».
Ο κ. Τρυφωνίδης κάλεσε τον Οργανισμό να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τις Τράπεζες για να βρεθεί λύση, ενώ εξέφρασε την ανάγκη σωστής ενημέρωσης όσων ασχολούνται με τη γεωργία και κτηνοτροφία για αξιοποίηση των προγραμμάτων επιδοτήσεων και εκσυγχρονισμό της γεωργικής παραγωγής.