ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Όχι από ΥΠΟΙΚ στην επανεκτίμηση του εταιρικού φόρου

Η ΚΔ δεν νομιμοποιείται για οποιεσδήποτε ενέργειες προς την κατεύθυνση επανεκτίμησης του ευρωπαϊκού πλαισίου που αφορά τον Πυλώνα 2

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν νομιμοποιείται για οποιεσδήποτε ενέργειες προς την κατεύθυνση επανεκτίμησης του ευρωπαϊκού πλαισίου που αφορά τον Πυλώνα 2 που σχετίζεται με την αύξηση του ενιαίου εταιρικού φόρου 15% σε ομίλους πολυεθνικών με ενοποιημένα έσοδα 750 εκατ. ευρώ. Αυτό απάντησε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός στον πρόεδρο της ΟΕΒ Αντώνη Αντωνίου  με σχετική επιστολή του. Η πρότασή σας για ταυτόχρονη υιοθέτηση ελάχιστου επιπέδου φορολογίας σε όλες τις χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο δεν έχει οποιαδήποτε υπόσταση με βάση το δίκαιο της ΕΕ σημειώνει ο κ Κεραυνός τονίζοντας ότι η Κύπρος καλείται να συμμορφωθεί με την επιβολή του εταιρικού φόρου 15% σε ομίλους πολυεθνικών με ενοποιημένα έσοδα 750 εκατ. ευρώ ως μέλος της ΕΕ και όχι ως μέλος του ΟΟΣΑ.

Επισημαίνει ακόμα πως «η ευρωπαϊκή Οδηγία είναι δεσμευτική για τα κράτη μέλη και η Κύπρος ως μέλος της ΕΕ έχει δεσμευτεί με την ένταξή της στη συμμόρφωση με τις συνθήκες, που περιλαμβάνουν και συμμόρφωση με την υποχρέωση μεταφοράς των ευρωπαϊκών οδηγιών στην εθνική νομοθεσία».

Η ΟΕΒ δημοσιοποίησε σήμερα τη σχετική αλληλογραφία μεταξύ των δυο μερών καθώς το ζήτημα συζητήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, όπου και εκφράστηκαν προβληματισμοί από επαγγελματικούς φορείς σε σχέση με τις ενδεχόμενες σοβαρές επιπτώσεις σε βάρος της οικονομίας του τόπου, εάν υιοθετηθεί η αύξηση του εταιρικού φόρου στο 15%, που αξιώνουν ο ΟΟΣΑ, και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται ουσιαστικά για 1900 επηρεαζόμενες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο σύμφωνα με στοιχεία του έφορου φορολογίας. Στην επιστολή του προς τον ΥΠΟΙΚ, ο πρόεδρος της ΟΕΒ υποστηρίζει πως λιγότερες από τις μισές χώρες του ΟΟΣΑ προτίθενται να επιβάλουν τον εταιρικό φόρο του 15%, ενώ επιφυλακτική έως αρνητική στάση τηρεί και το αμερικανικό Κογκρέσο. Υπό αυτά τα δεδομένα, ο κ. Αντωνίου επισημαίνει ότι η χώρα μας πρέπει να ζητήσει την επανεκτίμηση του όλου πλαισίου. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας σημειώνει ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς οφείλουν να υποδείξουν ότι το πλαίσιο πρέπει να περιλαμβάνει ταυτόχρονη υιοθέτηση ελάχιστου επιπέδου φορολογίας σε όλες τις χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα είναι ορατός ο κίνδυνος για στρέβλωση των ίσων όρων ανταγωνισμού, με αρνητικές παρενέργειες επί της κυπριακής οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη παραπέμψει την Κυπριακή Δημοκρατία στο Δικαστήριο της ΕΕ, επειδή δεν έχει συμμορφωθεί με την Οδηγία που επιβάλλει στα μέλη της ΕΕ την επιβολή του εν λόγω φόρου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση