ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μόσχα: «Απαράδεχτο» το πλαφόν στο φυσικό αέριο

«Είναι μια παραβίαση της διαδικασίας της αγοράς για τη διαμόρφωση τιμών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ

Kathimerini.gr

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το ανώτατο όριο στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, που εγκρίθηκε λίγο νωρίτερα σήμερα από τους υπουργούς Ενέργειας των κρατών μελών της Ε.Ε.

«Αυτό είναι μια παραβίαση της διαδικασίας της αγοράς για τη διαμόρφωση τιμών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. «Οποιαδήποτε αναφορά σε “πλαφόν” (τιμών) είναι απαράδεκτη», συμπλήρωσε.

Τι προβλέπει η συμφωνία για το πλαφόν

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν λίγο νωρίτερα στην επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το Reuters, η συμφωνία προβλέπει την ενεργοποίηση του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου όταν οι τιμές στα συμβόλαια μηνός στον ολλανδικό κόμβο φυσικού αερίου Title Transfer Facility (TTF) υπερβαίνουν τα 180 ευρώ/MWh για τρεις ημέρες.

Το ανώτατο όριο των 180 ευρώ μπορεί να ενεργοποιηθεί από τις 15 Φεβρουαρίου και μετά και δεν θα ισχύει αρχικά για τις συναλλαγές εκτός χρηματιστηρίου, αναφέρεται σε έγγραφο που επικαλείται το Reuters.

Κατά το ίδιο πρακτορείο, η νέα πρόταση που τέθηκε στο τραπέζι των Ευρωπαίων υπουργών προβλέπει επίσης τη διακοπή του μηχανισμού σε περίπτωση που προκαλέσει σημαντική άνοδο στις κλήσεις περιθωρίου (margin calls). Υπενθυμίζεται πως το πλαφόν αφορά την τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων TTF, που αποτελεί «βαρόμετρο» για την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπέρ ψήφισαν και οι δύο επιφυλακτικές έως τώρα χώρες, η Γερμανία και η Δανία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ολλανδία και η Αυστρία ψήφισαν αποχή, ενώ η Ουγγαρία ψήφισε κατά.

Της συμφωνίας είχαν προηγηθεί εβδομάδες συνομιλιών για ένα μέτρο που δίχασε την Ε.Ε., με φόντο την ενεργειακή κρίση. Οι ηγέτες των χωρών της Ένωσης κάλεσαν την περασμένη εβδομάδα τους υπουργούς τους να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να εγκρίνουν ένα ανώτατο όριο σήμερα, Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να οριστικοποιηθεί ένα μέτρο που οι χώρες συζητούν επί μήνες.

Η τιμή στα επίπεδα των 180 ευρώ, είναι πολύ χαμηλότερη από την προηγούμενη πρόταση για πλαφόν 275 ευρώ/MWh που είχε καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις, το Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία, με την ψήφιση Μηχανισμού διόρθωσης τιμών στις αγορές φυσικού αερίου.

Το ανώτατο όριο τιμής ορίστηκε στα 180 ευρώ/MWh και θα ισχύει από 15 Φεβρουαρίου για τον δείκτη τιμών TTF και από 31 Μαρτίου 2023 για όλους τους υπόλοιπους δείκτες, μετά από αξιολόγηση του ESMA και του ACER.

Ο Μηχανισμός θα ενεργοποιείται όταν η τιμή του φυσικού αερίου θα υπερβαίνει τα 180 ευρώ για τρείς συνεχόμενες μέρες. Η διάρκεια ισχύος του Μηχανισμού καθορίζεται στον ένα χρόνο.

Σχετικά με την αναστολή του Μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς αποφασίστηκε πως, σε περιπτώσεις που η εφαρμογή του σε κάποιο hub οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις τις χρηματοπιστωτικές αγορές ή τις αγορές φυσικού αερίου, η Επιτροπή μπορεί να εξαιρεί ορισμένα παράγωγα από την εφαρμογή του Μηχανισμού.

Μετά το πέρας της Συνόδου, ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας έκανε την παρακάτω δήλωση: «Σήμερα η Ευρώπη πήρε μια ιστορική απόφαση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Μια απόφαση υπέρ των πολιτών της. Χρειάστηκαν 9 μήνες από τη μέρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε πρώτος την επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την Ε.Ε. Το σημερινό αποτέλεσμα δεν ήρθε τυχαία και χωρίς κόπο. Αποτελεί προϊόν συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλαμε όλο αυτόν τον καιρό αλλά και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που – για μια ακόμη φορά – επέδειξαν τα κράτη- μέλη, προκειμένου η Ενωμένη Ευρώπη να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Η Ελλάδα αποδείχθηκε ακόμα μια φορά πρωτοπόρα στις κοινές πολιτικές των κρατών – μελών, ενώπιον των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια Σήμερα, κάναμε το χρέος μας απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες».

Μιλώντας νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας είχε δηλώσει ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία. Πρόσθεσε, επίσης, ότι υπάρχει ενισχυμένη πλειοψηφία όσον αφορά το πλαφόν και τώρα αναζητείται η κοινή τομή για να συμφωνήσουν η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες.

«Αγγίζουμε πλέον τη συμφωνία», είχε δηλώσει το πρωί της Δευτέρας η Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε., Κάντρι Σίμσον. «Φυσικά, απαιτεί ένα πολύ ισχυρό πνεύμα συμβιβασμού από όλους», πρόσθεσε προσερχόμενη στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας.

Κλειστή σύσκεψη Ελλάδας, Βελγίου, Ιταλίας και Πολωνίας

Κλειστή σύσκεψη των τεσσάρων χωρών που πρωτοστατούν στην επιβολή ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την Ε.Ε. διοργανώθηκε χθες το βράδυ, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, του Βελγίου, της Ιταλίας και της Πολωνίας και αντικείμενό της ήταν η στάση που θα κρατήσουν στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.

Η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία είναι μεταξύ εκείνων που φοβούνται ότι το πλαφόν θα μπορούσε να διαταράξει τις αγορές ενέργειας της Ευρώπης και να εκτρέψει τα τόσο αναγκαία φορτία αερίου εκτός Ε.Ε. Το μπλοκ αυτό ζητάει αυστηρότερους κανονισμούς, όπως αυτόματη αναστολή του πλαφόν σε περίπτωση που πυροδοτήσει αρνητικές συνέπειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X