ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μ. Δρουσιώτης: Υπερκέρδη για χρόνια από φρούτα και λαχανικά εις βάρος καταναλωτών

Προσδοκία για συνέχιση της μείωσης των τιμών στα καύσιμα

ΚΥΠΕ

Τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων έρευνας της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή που οδήγησε στη μείωση των τιμών φρούτων και λαχανικών ζήτησε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης.

«Αναμένουμε από την ΥΠΚ να μας πει τι έκανε και κατάφερε να μειώσει τις τιμές, ποιοί έπαιρναν αυτά τα υπερκέρδη και γιατί τόσα χρόνια άφησε τους καταναλωτές στο έλεος αυτών των επιτήδειων» δήλωσε στο ΚΥΠΕ ερωτηθείς σε σχέση με τα όσα ανακοινώθηκαν την Παρασκευή σε σχέση με τη μείωση στις τιμές των οπωροκηπευτικών.

Ο Πρόεδρος του ΚΣΚ τόνισε ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις τιμές των οπωροκηπευτικών είναι τραγική εδώ και χρόνια, υπενθυμίζοντας ότι ο ΚΣΚ διαρκώς, τα τελευταία χρόνια τοποθετείται σε αυτό το θέμα ζητώντας έρευνα για την πορεία των τιμών των φρούτων και των λαχανικών, διότι οι καταναλωτές πλήρωναν περισσότερα απ’ όσα έπρεπε. «Δεν το έκαμναν παρά τις πιέσεις» συμπλήρωσε.

Και συνέχισε, λέγοντας πως πριν από 15 μέρες ωστόσο μετά που δημοσιεύτηκε η έρευνα του ΚΣΚ για τις μέσες τιμές σε 30 προϊόντα, ήρθε η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή και μαζί με το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ενήργησαν προς τους παραγωγούς και έκαμε τη δική της έρευνα από την οποία προέκυψε και η μείωση των τιμών, χωρίς ωστόσο η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή να ενημερώσει σε σχέση με το τι έκαμε και μειώθηκαν οι τιμές και το ποσοστό μείωσης των τιμών.

«Εμείς συγκρίναμε τις νέες τιμές που υπήρχαν στο e-κοφίνι στις 8 Αυγούστου με τη μέση τιμή που είχε προκύψει από την έρευνα του ΚΣΚ για την περίοδο 18 Απριλίου – 4 Ιουλίου και διαφάνηκε ότι υπήρχε μείωση 22,95% στα 22 προϊόντα με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφουν τα πράσινα πιπέρια (49%), τα ντοματίνια (41%), τα κολοκύθια πάλκαπα (41%) και το κουνουπίδι (37%).

Ο Πρόεδρος του ΚΣΚ σημείωσε πως η ΥΠΚ ορθά ενήργησε και προέβη σε ενέργειες για μείωση των τιμών, διερωτήθηκε ωστόσο γιατί αυτό δεν γινόταν τόσα χρόνια.

«Τονίζαμε συνεχώς ότι χρειάζεται έρευνα, τονίζαμε συνεχώς ότι ο παραγωγός λαμβάνει λιγότερο από το 50% της λιανικής τιμής. Μετά τη δημοσιοποίηση και την πίεση φάνηκε ότι μπορούσε η ΥΠΚ να ενεργήσει. Το ερώτημα είναι γιατί δεν το έκανε τόσα χρόνια και άφησε τους καταναλωτές να πληρώνουν;» είπε.

Κάλεσε παράλληλα την ΥΠΚ να δημοσιοποιήσει την έρευνα της και να εξηγήσει ποιος είναι αυτός που ελάμβανε τα υπερκέρδη όλα αυτά τα χρόνια. «Αυτό το 22,95% ποιος το έπαιρνε; Οι υπεραγορές; Οι φρουταρίες; Οι μεσίτες; Οι χονδρέμποροι; Ποιοι απολάμβαναν αυτό το υπερκέρδος; Να μας πει η ΥΠΚ», σημείωσε.

Διαβεβαίωσε δε ότι ο ΚΣΚ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις τιμές έτσι ώστε να εξακριβωθεί αν οι μειώσεις στις τιμές θα έχουν διάρκεια ή αν απλά θα έχουν διάρκεια. «Εμείς θα το παρακολουθούμε να δούμε τι θα γίνει. Αυτή η μείωση θα συνεχιστεί ή σιγά σιγά θα εξανεμιστεί και θα φτάσουμε στα προηγούμενα επίπεδα;» ανέφερε.

«Άρα» συνέχισε, «αναμένουμε από την ΥΠΚ να μας πει τι έκανε και κατάφερε να μειώσει τις τιμές, ποιοί έπαιρναν αυτά τα υπερκέρδη και γιατί τόσα χρόνια άφησε τους καταναλωτές στο έλεος αυτών των επιτήδειων».

Σημείωσε επίσης πως από τη στιγμή που η ΥΠΚ λέει ότι έκανε έρευνα, αυτό σημαίνει ότι έχει γίνει έκθεση και υπάρχουν και αποτελέσματα. «Γιατί δεν μας τα δίνει;» διερωτήθηκε ο κ. Δρουσιώτης.

Προσδοκία για συνέχιση της μείωσης των τιμών στα καύσιμα

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των καυσίμων ο Πρόεδρος του ΚΣΚ εξέφρασε την προσδοκία ότι οι μειώσεις θα συνεχιστούν τουλάχιστον και για την επόμενη εβδομάδα, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να προβλέψει την πορεία των τιμών για την μεθεπόμενη εβδομάδα.

«Από 17 Ιουλίου μέχρι σήμερα η τιμή της βενζίνης μειώθηκε 2,6 σεντ/λίτρο, του πετρελαίου κίνησης 4,2 σεντ/λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης 1,8 σεντ/λίτρο» ανέφερε.

«Μικρές μειώσεις. Η θέση η δική μας είναι ότι οι τιμές τουλάχιστον για το πετρέλαιο κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης θα έπρεπε να ήταν χαμηλότερες από τις σημερινές» σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση