ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Λουκέτο» από τους ρυθμιστές στη Silicon Valley Bank

Πρόκειται το δεύτερο «θύμα» αυτής της εβδομάδας

Money Review

Τη μεγαλύτερη τραπεζική πτώχευση σε διάρκεια μεγαλύτερη της δεκαετίας αποτελεί η Silicon Valley Bank (SVB) στην τελευταία «πράξη του δράματος» από τη στιγμή που κλονίστηκε η εδραιωμένη πελατειακή βάση των startups από τον χώρο της τεχνολογίας, που έσπευσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. 

Πρόκειται το δεύτερο «θύμα» αυτής της εβδομάδας αφότου η Silvergate Capital Corp ανακοίνωσε ότι προχώρησε μόνη της στην ρευστοποίηση των τραπεζικών δραστηριοτήτων της, πυροδοτώντας sell off σε τραπεζικές μετοχές και ταυτόχρονα ανησυχίες ότι θα έχουν την ίδια μοίρα και άλλες τράπεζες. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, η ρυθμιστική αρχή της Καλιφόρνια ανακοίνωσε ότι κλείνει την Silicon Valley Bank και διόρισε την Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) ως διαχειριστή.

Νωρίτερα σταμάτησε η διαπραγμάτευση των μετοχών αφού σημείωθηκε πτώση 66% στην τιμή τους κατά την προσυνεδριακή διαπραγμάτευση στη Wall Street.

Η FDIC ανακοίνωσε ότι οι ασφαλισμένοι καταθέτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δικά της κεφάλαια από τη Δευτέρα το πρωί. Όσον αφορά στις μη εγγυημένες καταθέσεις, οι κάτοχοί τους θα λάβουν πιστοποιητικό διαχείρισης για το εναπομείναν ποσό των κεφαλαίων τους που δεν είναι εγγυημένο, σύμφωνα με την ρυθμιστική αρχή, η οποία δεν γνωρίζει το ποσό. Η Ρυθμιστική Αρχή της Καλιφόρνια για την Χρηματοοικονομική Προστασία και την Καινοτομία επικαλέστηκε λόγους αφερεγγυότητας και ανεπαρκούς ρευστότητας. 

Τα προβλήματα στην SVB κορυφώθηκαν όταν η εταιρεία επιχειρηματικού κεφαλαίου (venture capital) Founders Fund και άλλες υψηλού προφίλ εταιρείες του χώρου συμβούλευσαν τις εταιρείες που είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από την τράπεζα. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του μητρικού ομίλου της SVB, SVB Financial Group ότι θα επιχειρούσε να αντλήσει περισσότερα από 2 δισ.δολάρια σε νέα κεφάλαια προκειμένου να καλύψει ζημίες από την πώληση χαρτοφυλακίου της με κρατικά ομόλογα. 

Το καθεστώς διαχείρισης σημαίνει ότι οι καταθέσεις της τράπεζας θα μεταφερθούν σε άλλη τράπεζα με υγιή κεφαλαιακή βάση ή ότι η FDIC θα πληρώσει τους καταθέτες για τα ασφαλισμένα κεφάλαιά τους. 

«Η διαχείριση από την FDIC θα βάλει τέλος στην αβεβαιότητα γύρω από τη συγκεκριμένη τράπεζα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνει τους καταθέτες να αισθανθούν πιο ασφαλείς στην περίπτωση που έχουν χρήματα σε τράπεζες με αντίστοιχα προβλήματα ή με αντίστοιχο ρίσκο. Η απόσυρση κεφαλαίων από τις τράπεζες είναι θέμα ψυχολογίας. Και στη συγκεκριμένη περίσταση, είναι απόλυτα λογικό να υπάρχει μεγάλη νευρικότητα», αναφέρει ο Saule Omarova, καθηγητής νομικού δικαίου στο Cornell University.  

Σημειώνεται ότι η Silicon Valley Bank είναι η πρώτη τράπεζα ασφαλισμένη από την FDIC που χρεοκοπεί σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, ενώ η τελευταία ήταν η Almena State Bank τον Οκτώβριο του 2020.

Η Silicon Valley Bank είχε περίπου 209 δισεκ. δολάρια σε συνολικό ενεργητικό και περίπου 175,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικές καταθέσεις, στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Η τράπεζα, που είχε στο επίκεντρο τις νεοφυείς επιχειρήσεις, είχε 17 υποκαταστήματα στην Καλιφόρνια και τη Μασαχουσέτη, ανέφερε η FDIC.

 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X