Kathimerini.gr
Γιάννης Παλαιολόγος
Δεν προκύπτει προς το παρόν κάποιος λόγος για «σημαντική αναθεώρηση» των προβλέψεων της Κομισιόν για τις επιδόσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2022 ως συνέπεια της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο εν όψει του πρώτου Eurogroup του νέου έτους.
Όπως ανέφερε η συγκεκριμένη πηγή, το ζήτημα των οικονομικών επιπτώσεων της Όμικρον θα απασχολήσει σε σημαντικό βαθμό τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα. Η εξέλιξη της πανδημίας συνδέεται τόσο με τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. όσο και με το μέγεθος του κύματος πτωχεύσεων που θα συνοδεύσει την απόσυρση των οριζόντιων μέτρων στήριξης της οικονομίας – ζήτημα που θα είναι επίσης στην ατζέντα του Eurogroup. Σύμφωνα με τον εν λόγω αξιωματούχο, τα κρούσματα πτωχεύσεων έχουν υπάρξει «λίγα σε βαθμό που προκαλεί έκπληξη» μέχρι τώρα, αλλά «πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή» στο μέτωπο αυτό.
Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, με τις νέες κυβερνήσεις να έχουν ορκιστεί στο Βερολίνο και στη Χάγη, θα γίνει και η πρώτη πιο αναλυτική συζήτηση για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον ίδιο Ευρωπαίο αξιωματούχο. Η συζήτηση θα εστιάσει σε πτυχές του ΣΣΑ που αφορούν ειδικά την Ευρωζώνη: την εξέταση των προσχεδίων προϋπολογισμού των κρατών-μελών, τη μακροοικονομική παρακολούθηση των χωρών που βρίσκονται σε προγράμματα προσαρμογής και τη νέα προσέγγιση στην επιβολή των κανόνων.
Σχετικά με το τελευταίο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος παρατήρησε ότι το εργαλείο των προστίμων ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε. Τόνισε δε ότι «ζούμε σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο» σε σχέση με πριν δέκα χρόνια, όταν η έμφαση είχε δοθεί στην πιο αποτελεσματική επιβολή των κανόνων. Σήμερα, όπως είπε, ο σκοπός είναι «η προσαρμογή του [δημοσιονομικού] πλαισίου ώστε να ενσωματώνει τα διδάγματα» της προηγούμενης κρίσης και να «δημιουργεί χώρο για τις νέες πολιτικές προτεραιότητες» (μία έμμεση αναφορά στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση). Μεταξύ άλλων, όπως ανέφερε, στη συζήτηση θα παίξει ρόλο η αναγνώριση της σημασίας της συνολικής δημοσιονομικής στάσης της Ευρωζώνης στις συστάσεις για την πολιτική σε συλλογικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο κρατών-μελών.
Σε ερώτηση για τη συνάντηση κορυφής για οικονομικά ζητήματα που έχει προκηρύξει ο Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο της γαλλικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τον προσεχή Μάρτιο, η ευρωπαϊκή πηγή εξέφρασε σκεπτικισμό για αν θα υπάρχει ως τότε κοινός τόπος για το πώς πρέπει να τροποποιηθεί το ΣΣΑ.
Σχετικά με τη δημοσιονομική καθοδήγηση για το 2023, όταν θα εκπνεύσει η Γενική Ρήτρα Διαφυγής, η ίδια πηγή ανέφερε ότι θα συζητηθεί στο Eurogroup το Μάρτιο, μετά τη σχετική σύσταση της Κομισιόν. Πρόσθεσε, δε, ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο υψηλός βαθμός συναίνεσης μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης στο θέμα αυτό κινδυνεύει να κλυδωνιστεί.
Επιπλέον, τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόνοχιου θα παρουσιάσει το σχέδιο εργασίας του για τις διαβουλεύσεις των ερχόμενων μηνών επί της τραπεζικής ένωσης. Σύμφωνα με τον αρμόδιο Ευρωπαίο αξιωματούχο, υφίσταται ένα σπάνιο «παράθυρο ευκαιρίας» για την επίτευξη συμφωνίας για την τελική της μορφή, η οποία ο κ. Ντόνοχιου ελπίζει να έχει κλείσει «ως το καλοκαίρι».
Τέλος, μέρος της συζήτησης θα αφιερωθεί στην αναθεωρημένη Συνθήκη του ESM, που δεν τέθηκε εν ισχύι την 1η Ιανουαρίου καθώς δύο χώρες – Γερμανία και Ιταλία – δεν την έχουν ακόμα επικυρώσει. Στη Γερμανία η καθυστέρηση οφείλεται σε υπόθεση που βρίσκεται ενώπιον του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου· στην Ιταλία, η κυβερνητική πλειοψηφία παραμένει διχασμένη απέναντι στο ενδεχόμενο έγκρισης της νέας Συνθήκης. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων και ειδικά η Λέγκα εξακολουθούν να βλέπουν τις αλλαγές στον καταστατικό χάρτη του μηχανισμού με έντονη καχυποψία.