ΚΥΠΕ
Κοινές ανησυχίες, κοινούς προβληματισμούς και κοινές προτεραιότητες ανέδειξε η ανταλλαγή απόψεων που είχαν την Παρασκευή σε όλο το φάσμα των κοινωνικοοικονομικών και εργασιακών ζητημάτων του τόπου με επίκεντρο τις παραμέτρους που συνθέτουν το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η ηγεσία της ΣΕΚ, με επικεφαλής τον ΓΓ της Συνομοσπονδίας Ανδρέα Μάτσα, και ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε δηλώσεις μετά την συνάντηση, διάρκειας πέραν της μίας ώρας, που έγινε στο κτίριο της ΣΕΚ, ο κ. Μάτσας είπε ότι κατά τη συζήτηση δόθηκε έμφαση στους πυλώνες που θα πρέπει να αξιοποιηθούν καλύτερα προς όφελος των εργαζομένων και του κοινωνικού συνόλου, «δίνοντας ιδιαίτερη προτεραιότητα στις παραμέτρους που συνθέτουν το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ως τη βασική συνιστώσα που θα συνθέσει την επόμενη προεδρία της Δημοκρατίας σε σχέση με τους άξονες πολιτικής, οι οποίοι μπορούν να στηρίξουν και την εργασία και τους εργαζόμενους και την ίδια την κοινωνία».
«Έχουμε αναδείξει κοινές ανησυχίες, κοινούς προβληματισμούς, κοινές προτεραιότητες και θα αξιοποιήσουμε τον χρόνο που απομένει μέχρι τις προεδρικές εκλογές έτσι ώστε μέσα από τις δικές μας παρεμβάσεις να ενισχύσουμε τις προγραμματικές πολιτικές και του συγκεκριμένου υποψηφίου αλλά και του συνόλου των υποψηφίων για την προεδρία της Δημοκρατίας», πρόσθεσε.
Ο κ. Μάτσας ευχαρίστησε τον κ. Χριστοδουλίδη για τη δυνατότητα που έδωσε στη ΣΕΚ να μοιραστεί μαζί του τις θέσεις και τους προβληματισμούς της και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στους στόχους του.
Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης, αφού ευχαρίστησε για την πολύ παραγωγική συζήτηση, είπε ότι θεωρεί πώς μέσα από τον διάλογο που έγινε «υπάρχουν κοινοί στόχοι και επιδιώξεις», προσθέτοντας ότι «διαχρονικά ο ρόλος των συντεχνιών και ειδικότερα της ΣΕΚ ήταν καθοριστικός στο να επιτευχθούν βασικοί στόχοι της εκτελεστικής εξουσίας».
«Βλέπουμε τις συντεχνίες ως συνοιδοπόρους σε αυτή την προσπάθεια, να αντιμετωπιστούν και διαχρονικές προκλήσεις ή στρεβλώσεις που υπάρχουν αλλά και να δημιουργηθούν εκείνες οι προοπτικές έτσι ώστε να ατενίσουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στο Σχέδιο Ανάκαμψης, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι αυτό «είναι ένας στόχος για τον οποίο όλοι συλλογικά θα πρέπει να εργαστούμε έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας για να μπορούμε να αξιοποιήσουμε τους πόρους που προκύπτουν μέσα από το Σχέδιο Ανάκαμψης».
Ανέφερε επίσης ότι είχε την ευκαιρία να αναπτύξει στην ΣΕΚ το ιδεολογικό πολιτικό του πλαίσιο το οποίο συνοψίζεται, όπως είπε, στον κοινωνικό φιλελευθερισμό, στην ανάγκη ενίσχυσης και διεύρυνσης της μεσαίας τάξης, η οποία «και στον τόπο μας και σε διεθνές επίπεδο αποτελεί την ραχοκοκαλιά και της οικονομίας και της κοινωνίας σε κάθε χώρα».
Επιπλέον, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι μέσα από τις προγραμματικές του δηλώσεις, οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν εντός Φθινοπώρου και είναι υπό διαμόρφωση, «στόχος μας είναι πως μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές ενισχύουμε την μεσαία τάξη».
Ερωτηθείς κατά πόσον συζήτησαν και τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι συζήτησαν τόσο τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό όσο και τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και θέματα τηλεργασίας και «αρκετά από τα θέματα τα οποία απασχολούν και θα υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις» μέσα από το πρόγραμμα του.
Ο ΓΓ της ΣΕΚ είπε ότι ανέδειξαν μέσα από την συζήτηση «τα θέματα που οδεύουν προς κατάληξη αυτή την στιγμή γιατί προκύπτουν ως βασική συνιστώσα δημιουργία και διατήρησης μιας ισορροπίας στην αγορά εργασίας, δίνοντας έμφαση στα κοινωνικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν την αξιοπρέπεια και την ποιότητα στην απασχόληση».