ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κίνα: Ραγδαία επιβράδυνση της ανάπτυξης

Η οικονομία της Κίνας πληρώνει βαρύ τίμημα για τη σκληρή πολιτική του Πεκίνου απέναντι στην πανδημία, καθώς το β΄ τρίμηνο μόλις που διέφυγε τη συρρίκνωση

Η οικονομία της Κίνας πληρώνει βαρύ τίμημα για τη σκληρή πολιτική του Πεκίνου απέναντι στην πανδημία, καθώς το β΄ τρίμηνο μόλις που διέφυγε τη συρρίκνωση. Το ΑΕΠ της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο αυξήθηκε κατά μόλις 0,4%, που σημαίνει ότι τίθεται σε κίνδυνο ο στόχος που έχει θέσει το Πεκίνο για την ανάπτυξη στο σύνολο του έτους. Πρόκειται για σημαντική επιβράδυνση δεδομένου ότι το α΄ τρίμηνο είχε σημειώσει ανάπτυξη 4,8%, ενώ οι προβλέψεις για το β΄ τρίμηνο μιλούσαν για ανάπτυξη 1,2% παρά τα επανειλημμένα lockdowns. Τη δυσοίωνη εικόνα συμπληρώνουν τα στοιχεία που φέρουν τις λιανικές πωλήσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά του κόσμου να έχουν μειωθεί κατά 4,6%.Οπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, η ραγδαία επιβράδυνση αντανακλά το πλήγμα που έχει δεχθεί η κινεζική οικονομία από τα lockdowns στις ζωτικής σημασίας πόλεις της χώρας, με προεξάρχουσα τη Σαγκάη, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου, αλλά και τη Σεντζέν, την αποκαλούμενη πλέον ως Silicon Valley επειδή είναι έδρα πολυάριθμων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.

Οσον αφορά ειδικότερα τη Σαγκάη, η οικονομία της κινεζικής μητρόπολης κυριολεκτικά γονάτισε από την πολιτική μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό που έχει υιοθετήσει το Πεκίνο, καθώς συρρικνώθηκε κατά σχεδόν 14% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Σημαντική, αν και όχι τόσο ανησυχητική, συρρίκνωση έχουν σημειώσει και οι τοπικές οικονομίες άλλων κομβικών πόλεων όπως, για παράδειγμα, της Τζιλίν, που μετά το lockdown του Απριλίου συρρικνώθηκε κατά 4,5%. Η μεγάλη πτώση που σημείωσε το ΑΕΠ των δύο πόλεων περιορίζει τις πιθανότητες να επιτύχει το Πεκίνο τον στόχο που έχει θέσει για ανάπτυξη στο σύνολο του έτους. Δεδομένου ότι το πρώτο εξάμηνο η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας ήταν μόλις 2,5%, το πιθανότερο είναι να μην επιτευχθεί ο στόχος του 5,5% για το σύνολο του 2022, που ήδη θα ήταν και το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων τριών δεκαετιών. Την πίεση στην κυβέρνηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ αναμένεται, πάντως, να εντείνει πρωτίστως η αύξηση της ανεργίας των νέων, που έφτασε στο επίπεδο-ρεκόρ του 19,3%. Στο μεταξύ, 31 πόλεις της Κίνας παραμένουν σε πλήρες ή μερικό lockdown, που σημαίνει ότι παραμένουν ουσιαστικά αδρανείς 247,5 εκατ. άνθρωποι που αντιπροσωπεύουν περίπου το 17,5% της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα.

Πηγή: BLOOMBERG, REUTERS, FINANCIAL TIMES

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ασία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση