ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καλώδιο: Πόσο καθοριστική για τη συμμετοχή της ΚΔ η αμερικανική επένδυση;

Στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να έρθει στην Κύπρο ο ΑΔΜΗΕ για να παρουσιάσει στην κυβέρνηση τη μελέτη κόστους – οφέλους, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και την επικαιροποιημένη μελέτη κόστους – οφέλους από αξιόπιστο οίκο, που αναμένει η Κύπρος, για να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει ως μέτοχος στο έργο, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, ανάφερε στον ΣΠΟΡ FM ότι στις αρχές Ιουνίου ο ΑΔΜΗΕ, που είναι ο ανάδοχος του έργου, θα έρθει στην Κύπρο για να παρουσιάσει στην κυβέρνηση τη μελέτη αυτή, ώστε η Λευκωσία να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Ερωτηθείς εάν η πρόσφατη ανακοίνωση για εμπλοκή αμερικανικού επενδυτικού ταμείου στο έργο θα βοηθήσει την κυβέρνηση στην απόφασή της για συμμετοχή, ο κ. Παπαναστασίου απάντησε ότι ισχύει το αντίθετο, διότι για όλα τα έργα, όπου υπάρχει και επενδυτική συμμετοχή κρατών, τότε έλκονται και άλλοι επενδυτές.

Συνεπώς, σημείωσε, εάν η αποφάση της Κύπρου για συμμετοχή είναι θετική, τότε αυτό θα ελκύσει και άλλους επενδυτές.

Ενδιαφέρον αμερικανικού ταμείου για Great Sea Interconnector

Υπενθυμίζεται ότι το έμπρακτο ενδιαφέρον του να συμμετάσχει στη διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, Great Sea Interconnector, εξέφρασε το κρατικό αμερικανικό fund DFC, μέσω επιστολής προθέσεως (Letter Of Intent), που απηύθυνε στη διοίκηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, το DFC έλαβε τη σχετική απόφαση μετά από οικονομική και τεχνική αξιολόγηση του έργου και η συμμετοχή του θα έχει τη μορφή είτε συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο είτε δανειοδότησης είτε συνδυασμού των δύο.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες τηλεδιάσκεψη μεταξύ στελεχών του ΑΔΜΗΕ, του DFC και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου συζητήθηκαν οι προοπτικές και οι όροι συμμετοχής στο έργο.

«Για την τελική επενδυτική απόφαση του DFC, βασική προϋπόθεση αποτελεί η έγκαιρη ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου από τις ρυθμιστικές αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου», ανέφερε ο ΑΔΜΗΕ

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, καλωσόρισε την επισημοποίηση του ενδιαφέροντος από το DFC για συμμετοχή στον Great Sea Interconnector, αναφέροντας ότι συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια υλοποίησης του έργου, το οποίο θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους Κύπριους και Έλληνες καταναλωτές.

«Για την εξέλιξη αυτή θέλω να ευχαριστήσω θερμά για τη συμβολή τους, την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Πρεσβεία των ΗΠΑ και, ειδικά, τον Πρέσβη κ. Γιώργο Τζ. Τσούνη», είπε.

Το U.S. International Development Finance Corporation (DFC) είναι ο αναπτυξιακός χρηματοδοτικός οργανισμός της Κυβέρνησης των ΗΠΑ. Συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα παρέχοντας χρηματοδοτικές λύσεις σε κλάδους, όπως η ενέργεια, η υγεία, οι κρίσιμες υποδομές και η τεχνολογία. Οι επενδύσεις του DFC ενσωματώνουν τα ύψιστα διεθνή πρότυπα με σεβασμό προς το περιβάλλον και τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση