ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ηροδότου σε Αννίτα: Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας με τις κυπριακές τράπεζες

Ο Διοικητής της ΚΤΚ διαβεβαίωσε την Πρόεδρο του ΔΗΣΥ πως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας σε σχέση με τη ρευστότητα και τα κεφάλαια των κυπριακών τραπεζών

ΚΥΠΕ

Τη διαβεβαίωση πως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας σε σχέση με τη ρευστότητα και τα κεφάλαια των κυπριακών τραπεζών μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την κατάρρευση τραπεζών στο εξωτερικό, έδωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου στην Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου. Ο κ. Ηροδότου είχε σήμερα συνάντηση με την κ. Δημητρίου στα γραφεία του ΔΗΣΥ.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η κ. Δημητρίου αφού ευχαρίστησε τον Διοικητή, είπε πως η συνάντηση με τον κ. Ηροδότου αφορούσε κυρίως τις εξελίξεις που υπάρχουν τελευταίως με τις τράπεζες.

«Χαίρομαι να πω ότι μετά τις διαβεβαιώσεις του ΔΚΤ ειδικά όσον αφορά την κυπριακή πραγματικότητα, τα κυπριακά δεδομένα, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας όσον αφορά τα κεφάλαια ή την ρευστότητα των κυπριακών τραπεζών», είπε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και σημείωσε πως υπάρχει η αναγκαία εποπτεία και ο συντονισμός, κάτι πολύ καθησυχαστικό για την μετέπειτα πορεία.

Η κ. Δημητρίου ανέφερε στη συνέχεια πως ο κ. Ηροδότου έχει ενημερώσει την ηγεσία του ΔΗΣΥ για τις δικές του κατευθύνσεις όσον αφορά την προσέγγιση των εξελίξεων με τις Τράπεζες στους θεσμούς που συμμετέχει. «Ως ΔΗΣΥ έχουμε θέσει το ζήτημα που απασχολεί τον μέσο πολίτη και τα νοικοκυριά που είναι η αύξηση των επιτοκίων και ο πληθωρισμός», ανέφερε.

Θεωρούμε, πρόσθεσε, «ότι τώρα είναι η στιγμή για να υπάρξει από μέρος των τραπεζών ένας τέτοιος μηχανισμός ούτως ώστε να λειτουργήσουμε και προληπτικά, να έχουμε αναδιαρθρώσεις, ειδικά όσον αφορά τους φερέγγυους δανειολήπτες, για να μπορέσουμε ακριβώς μέσω αυτού του μηχανισμού να μπορέσουμε  να δώσουμε τη στήριξη που χρειάζεται στον συνεπή δανειολήπτη».

Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως αυτή είναι η εισήγηση του κόμματος της με τον Διοικητή να της αναφέρει ότι ήδη είναι κάτι που είχαν υπόψη τους ως Κεντρική Τράπεζα και θα το θέσουν ως σύσταση στα τραπεζικά ιδρύματα.

Η κ. Δημητρίου είπε πως το ζήτημα αυτό απασχολεί ιδιαίτερα το κόμμα της αλλά θεωρεί πως από την στιγμή που η θέση από τον ίδιο τον Διοικητή και την ΚΤ είναι η απόλυτη βεβαιότητα για τη ρευστότητα και τα κεφάλαια των τραπεζών, είμαστε ως χώρα στα επίπεδα που πρέπει.

Ο κ. Ηροδότου από την πλευρά του, αφού ευχαρίστησε την κ. Δημητρίου για το ενδιαφέρον και τη συνάντηση, δήλωσε πως κατά τη διάρκεια αυτής ενημέρωσε για την καλή κατάσταση του τραπεζικού συστήματος στη βάση των διεθνών εξελίξεων.

Είπε πως με την κ. Δημητρίου ήταν σε επικοινωνία και την προηγούμενη βδομάδα όταν ο ίδιος βρισκόταν στην Φρανκφούρτη.

Σε σχέση με τις άλλες ανησυχίες της κ. Δημητρίου, την ενημέρωσε ότι σήμερα είχε συνάντηση με τους Εκτελεστικούς Διευθυντές των κυπριακών Τραπεζών κατά την οποία έθεσε μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων και του θέματος των έγκαιρων και γρήγορων αναδιαρθρώσεων καθώς του θέματος του επιτοκίου για τις καταθέσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση και σε σχόλιο για καθυστέρηση αντίδρασης της ΚΤ στο θέμα της κατάρρευσης των τραπεζών στο εξωτερικό, ο κ. Ηροδότου είπε πως είναι σημαντικό η ανακοίνωση να γίνεται σε ένα χρονικό πλαίσιο που αυτή να είναι καθησυχαστική. Αυτό, είπε, δεν σημαίνει πως η ΚΤ δεν έκανε τη δουλειά της, και τόνισε ότι αμέσως μετά τις απροσδόκητες εξελίξεις στις ΗΠΑ, η Κεντρική έκανε ακραία σενάρια για τις κυπριακές τράπεζες και πως ο ίδιος ενημέρωσε τόσο την Πρόεδρο της Βουλής όσο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας.

Κατόπιν, συνέχισε, είχαμε τις εξελίξεις με την Credit Swiss στην Ελβετία, για διαφορετικούς λόγους που δημιουργήθηκε εκείνη η κατάσταση. «Και πάλι είχαμε τα δεδομένα, κάναμε ακραία σενάρια και πάλι ενημέρωσα και την Πρόεδρο της Βουλής και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι και από εκεί δεν υπήρχε οποιαδήποτε ανησυχία», είπε ο κ. Ηροδότου και διαβεβαίωσε πως η ΚΤ κάνει την δουλειά της με ακραία σενάρια, έχοντας επικοινωνία με τις Τράπεζες και την πολιτική εξουσία.

Ο κ. Ηροδότου είπε πως το χρονικό πλαίσιο και η στιγμή των ανακοινώσεων, η ΚΤ το έκανε όταν εκδόθηκαν και οι ανάλογες ανακοινώσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όταν και έγινε ένας συγχρονισμός ανακοινώσεων των εθνικών αρχών.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν ανησυχίες από τους Διευθυντές των Τραπεζών, είπε πως ανησυχίες ως προς τις διεθνείς εξελίξεις δεν υπάρχουν και όπως έχουν τα πράγματα σήμερα δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για την Κύπρο. Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι γεγονός πως επηρεάζονται οι διεθνείς αγορές, όμως δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε ανησυχίες για τον τραπεζικό τομέα.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν ανησυχίες για ένα νέο κύκλο ΜΕΔ μετά την αύξηση των επιτοκίων, ο κ. Ηροδότου είπε πως μέχρι στιγμής τόσο από τις αναλύσεις που έχει κάνει η Κεντρική όσο και από τις πληροφορίες που κατέχει, δεν δείχνει πως υπάρχει κίνδυνος για κάτι τέτοιο. Φυσικά, πρόσθεσε, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να είμαστε εφησυχασμένοι καθώς σίγουρα ο κόσμος επηρεάζεται και από την αύξηση των τιμών και από την αύξηση των επιτοκίων.

«Δεν εφησυχαζόμαστε, το συζητήσαμε και σήμερα αυτό το θέμα, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για νέο κύμα ΜΕΔ», είπε.

Σε ερώτηση πότε θα είναι έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο για καλύτερο έλεγχο της εποπτικής αρχής, η κ. Δημητρίου απάντησε πως ακόμα δεν μπορεί να απαντήσει για αυτό το θέμα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι μπορεί να πει ότι θα απασχολήσει την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το θέμα που συζήτησαν σήμερα με τον ΔΚΤ.

«Η Βουλή θα είναι πανέτοιμη και εγκαίρως για να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις», είπε και διαβεβαίωσε πως η Βουλή παρακολουθεί τις εξελίξεις και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας τη δεδομένη στιγμή. Τώρα, είπε, είναι η στιγμή και οι Τράπεζες να ανταποκριθούν με ένα μηχανισμό τέτοιο ειδικά όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων και του πληθωρισμού, και προς αυτή την κατεύθυνση είναι η παρέμβαση του ΔΗΣΥ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση