Money Review
Στο κέντρο του Δουβλίνου, τα πεζοδρόμια είναι γεμάτα με αστέγους που κοιμούνται, αποτέλεσμα της έντονης έλλειψης κατοικιών που έχει τετραπλασιάσει τον αριθμό των αστέγων σε σχεδόν 14.000 μέσα σε μια δεκαετία.
Μέχρι πρόσφατα, αυτοί οι άνδρες και οι γυναίκες ήταν πολιτικά άφωνοι, αγνοήθηκαν από τους υποψηφίους και απουσίαζαν από τον εκλογικό κατάλογο.
Στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης ο κανόνας είναι: χωρίς διεύθυνση, χωρίς ψήφο.
Αυτή την φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Στις 7 Ιουνίου, οι άστεγοι της Ιρλανδίας θα ψηφίσουν στις εκλογές της ΕΕ, στην πρώτη τέτοια κίνηση μετά τη μεταρρύθμιση του 2022 που επέτρεψε σε φιλανθρωπικές οργανώσεις να παρέχουν στους αστέγους μια διεύθυνση, η οποία είναι απαραίτητη για να ψηφίσουν. Αυτό δεν είναι ένα μέρος που μπορούν να διαμένουν, αλλά μόνο για να ψηφίσουν.
Ακτιβιστές και ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτή η ευκαιρία για τους άστεγους ψηφοφόρους θα μπορούσε να αναγκάσει τους νομοθέτες να αντιμετωπίσουν μια αυξανόμενη κρίση σε μια εποχή αυξανόμενων δαπανών στέγασης και διαβίωσης και να ωθήσει αυτό το δημογραφικό στοιχείο στη σκηνή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Το γεγονός ότι υπάρχει μια κρίση αστέγων δεν είναι καν στις ειδήσεις. Δεν είναι «trending» και γι’ αυτό δεν ακούς τι κάνουν οι πολιτικοί», είπε ο James Flanagan, ένας 20χρονος ηλεκτρολόγος μηχανικός, ο οποίος είναι εθελοντής για την Focus Ireland, τη ΜΚΟ που διοργανώνει την εκστρατεία.
«Η κρίση αστέγων και στέγασης είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην κοινωνία τα τελευταία χρόνια και θέλω να χρησιμοποιήσω την ψήφο μου για να προσπαθήσω να ωθήσω τη δράση για αυτό το θέμα», είπε ο Flanagan, ένα μήνα μετά τον ρόλο του ως επικεφαλής της προσπάθειας εγγραφής στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ο οποίος στοχεύει στους 70.000 ανθρώπους που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κρίση κοινωνικής στέγασης.
Τα τελευταία χρόνια, το πρόβλημα στέγης έχει γίνει ακόμη πιο έντονο καθώς η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να διαχειριστεί τη μεγάλη εισροή μεταναστών και προσφύγων που πρέπει επίσης να στεγαστούν, αφήνοντας ορισμένους να δημιουργήσουν καταυλισμούς στην ιρλανδική πρωτεύουσα.
«Έχουμε θέσει σε εφαρμογή ένα 10ετές σχέδιο: Στέγαση για Όλους. Το σχέδιο, ύψους 20 δισ.ευρώ, είναι να παραδοθούν 300.000 σπίτια μέχρι το 2030, να εξαλειφθεί η έλλειψη στέγης έως το 2030. Είναι η μεγαλύτερη αλλαγή στη στεγαστική πολιτική εδώ και δεκαετίες και δεν ξέρω καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα που να έχει αναλάβει μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία», ανέφερε η Γερουσιαστής Mary Fitzpatrick, εκπρόσωπος για τη στέγαση του κεντρώου κυβερνώντος κόμματος της Ιρλανδίας Fianna Fáil, που ελέγχει το υπουργείο στέγασης και τοπικής αυτοδιοίκησης από το 2020.
Ρωτήστε όμως τις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και θα σας πουν για την κυβέρνηση Fianna Fáil που ξεπουλούσε ολόκληρα ακίνητα μετά το οικονομικό κραχ του 2008. Ακολούθησε μια δεκαετία του κεντροδεξιού Fine Gael, ενός από τα δύο παραδοσιακά κύρια κόμματα μαζί με τη Fianna Faíl, αφήνοντας την παροχή στέγης στον ιδιωτικό τομέα, ακόμη και όταν οι μεγάλες τεχνολογικές των ΗΠΑ εξαγόρασαν ακίνητα και η Airbnb εξαφάνισε τις μακροχρόνιες ενοικιάσεις.
Τον Ιανουάριο, ο τότε πρωθυπουργός Λεο Βαράντκαρ παραδέχτηκε ότι υπήρχε έλλειμμα περίπου 250.000 κατοικιών, το οποίο θα χρειαζόταν χρόνια για να επιλυθεί. Οι μέσες τιμές κατοικιών ανέρχονται στα 430.000 ευρώ στο Δουβλίνο, ενώ τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα κατά μέσο όρο 1.513 ευρώ το μήνα.
Αυτό έκανε την ιρλανδική πρωτεύουσα την τρίτη πιο ακριβή ευρωπαϊκή πόλη προς ενοικίαση πέρυσι, πίσω μόνο από τη Γενεύη και το Λονδίνο, σύμφωνα με δείκτη του Economist. Προσαρμοσμένο στους τοπικούς μισθούς, το Δουβλίνο ήταν η πέμπτη λιγότερο προσιτή πόλη, μετά από Βουδαπέστη, Πράγα, Λισαβόνα και Ζάγκρεμπ.
Στη συζήτηση του Μάαστριχτ τον περασμένο μήνα πολλοί επίδοξοι αρχηγοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκαν στο θέμα, με τον επικεφαλής υποψήφιο της Αριστεράς, Walter Baier, να ζητά ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για τον περιορισμό πλατφορμών όπως η Airbnb και οδηγίες για την κατοχύρωση του δικαιώματος σε οικονομικά προσιτή στέγαση και την καθιέρωση ανά χώρα – ανώτατα όρια τιμών ενοικίασης.
«Η στεγαστική κρίση είναι ακριβώς ένα από τα παραδείγματα του άδικου σημερινού συστήματος στο οποίο βρισκόμαστε», είπε ο Αυστριακός κομμουνιστής.
Στις Βρυξέλλες γίνεται αυξανόμενος λόγος για την ανάγκη για Επίτροπο Στέγης και το Berlaymont προσλαμβάνει ολοένα και περισσότερο στεγαστικά στελέχη, σύμφωνα με τον Mike Allen, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εθνικών Οργανώσεων που εργάζονται με τους Αστέγους (FEANTSA).
moneyreview.gr με πληροφορίες από Politico