Το Tαμείο για το Kλίμα και τη Mεταμόρφωση της Γερμανίας αντιμετωπίζει έλλειμμα έως και 10 δισ. ευρώ (10,8 δισεκατομμύρια δολάρια) το επόμενο έτος, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το στόχο της χώρας για περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Το κενό στο ταμείο εκτός προϋπολογισμού απειλεί βασικά έργα ηλιακής ενέργειας και υδρογόνου, είπαν οι πηγές, ζητώντας να μην κατονομαστούν.
«Δεν είναι επί του παρόντος δυνατό να δοθούν οριστικές πληροφορίες για αυτό, καθώς εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους και εκτιμήσεις που πρέπει να επικαιροποιηθούν», σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, σχολιάζοντας το μέγεθος του χρηματοδοτικού κενού.
Η κυβέρνηση συνασπισμού του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τα οικονομικά του αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε πέρυσι ότι ήταν αντισυνταγματικό να μεταφερθούν περισσότερα από 60 δισ. ευρώ που προορίζονταν για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 στο Ταμείο για το Κλίμα. Ενώ ο προϋπολογισμός του 2024 εγκρίθηκε τελικά σήμερα, αυτό έγινε εφικτό μόνο αφού η κυβέρνηση υιοθέτησε εκ νέου το φρένο χρέους, εγείροντας ωστόσο ανησυχίες για τη διαθέσιμη χρηματοδότηση για την επίτευξη του στόχου της Γερμανίας για μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 65% έως το 2030.
«Το βασικό πρόβλημα παραμένει ότι η Γερμανία θα πρέπει πραγματικά να επενδύσει μαζικά αυτή τη δεκαετία για να επιταχύνει τον κλιματικό μετασχηματισμό, να εξασφαλίσει φθηνότερη ενέργεια και να μετατρέψει τη βιομηχανία μας από έναν κόσμο που βασίζεται στο φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο», δήλωσε ο Jens Burchardt, εταίρος του Boston Consulting Group με έδρα το Βερολίνο και ο ιδρυτής του Κέντρου για το Κλίμα και την Αειφορία της εταιρείας. «Ωστόσο, αυτή τη στιγμή φαίνεται να υπάρχει έλλειψη πολιτικής συναίνεσης υπέρ αυτού».
Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ έχει υποσχεθεί επιδοτήσεις για τη στήριξη της απαλλαγής από τις βιομηχανίες με υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά οι πόροι του ταμείου – που προβλέπεται να ανέλθουν συνολικά σε 49 δισ. ευρώ φέτος- είναι περιορισμένοι. Έχει ήδη δεσμευτεί περίπου σε 16 δισ. ευρώ από το ταμείο για να βοηθήσει τους κατασκευαστές τσιπ Intel, Infineon Technologies και την TSMC της Ταϊβάν προκειμένου να δημιουργήσουν εγκαταστάσεις παραγωγής στη χώρα.
«Οι αρχικές προετοιμασίες για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2025 βρίσκονται σε εξέλιξη και η διαδικασία της εσωτερικής κυβέρνησης θα ξεκινήσει σύντομα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας.
Ωστόσο, κατά μέσο όρο, μόνο το 56% των διαθέσιμων χρημάτων αντλείται από το Ταμείο για το κλίμα κάθε χρόνο, προσφέροντας τη δυνατότητα για κάποιο περιθώριο ελιγμών.
Εν μέσω αυτών των αβεβαιοτήτων, η χρηματοδότηση για βασικά έργα δεν έχει ακόμη επιλυθεί.
Για παράδειγμα, η κυβέρνηση θέλει να κατασκευάσει περίπου 40 με 50 νέες μονάδες παραγωγής ενέργειας υδρογόνου και φυσικού αερίου για να καλύψει το ενεργειακό έλλειμμα καθώς καταργεί σταδιακά τον άνθρακα. Ο λογαριασμός για επενδυτικές και λειτουργικές επιδοτήσεις θα μπορούσε να είναι 20 έως 40 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τους γνωστούς ανθρώπους, αλλά ούτε καν 8 δισεκατομμύρια ευρώ δεν έχουν δεσμευτεί στον φετινό προϋπολογισμό.
Ο Χάμπεκ επιδιώκει επίσης να βοηθήσει τους προβληματικούς κατασκευαστές ηλιακών ενέργειας – που δέχονται έντονες πιέσεις από τις κινεζικές εισαγωγές – με συγκεκριμένα τοπικά ή περιβαλλοντικά κριτήρια στους διαγωνισμούς. Η υποστήριξη για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας θα μπορούσε να προσθέσει έως και 1 δισ. ευρώ, ανέφερε σήμερα η Handelsblatt. Ο συνασπισμός θέλει να αποφασίσει για ένα εθνικό πακέτο ηλιακής ενέργειας πριν από τις 21 Φεβρουαρίου.
Πηγές: moneyreview.gr, Bloomberg