ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φθηνότερες οι διανυκτερεύσεις στην Κύπρο φέτος

Συγκρατούν τιμές για ψηλές πληρότητες οι ξενοδόχοι – Aποτελέσματα έρευνας για Κύπρο και Αν. Ευρώπη

Την ώρα που οι τιμές διανυκτερεύσεων στα ελληνικά ξενοδοχεία έχουν πάρει την ανιούσα, στην Κύπρο οι τιμές είναι μειωμένες σε σχέση με το καλοκαίρι του 2021. Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας της Mabrian, εταιρεία ανάλυσης τουριστικών δεδομένων και πληροφοριών στον τομέα του τουρισμού. Πρόκειται για έρευνα που αφορά τις προοπτικές τουρισμού για το φετινό καλοκαίρι στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, από την οποία προκύπτει μείωση του μέσου κόστους διανυκτέρευσης για τα ξενοδοχεία τριών, τεσσάρων και πέντε αστέρων. Συγκεκριμένα οι τιμές για τα τετράστερα ξενοδοχεία στην Κύπρο έχουν μειωθεί κατά 15% σε σχέση με την περσινή περίοδο, κατά 5% πιο κάτω είναι το κόστος για διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία τριών αστέρων και 2% πιο κάτω για τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων, την ώρα που η Ελλάδα καταγράφει τις υψηλότερες τιμές στα ξενοδοχεία 3 και 4 αστέρων, ενώ σε χώρες όπως η Κροατία και η Σερβία καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Βάσει της έρευνας, στην Κύπρο, η μέση τιμή για τα ξενοδοχείο 3 αστέρων κυμαίνεται στα 80 ευρώ/βράδυ, γύρω στα 146 ευρώ/βράδυ στοιχίζει μια διαμονή σε ξενοδοχείο 4 αστέρων και 228 ευρώ/βράδυ, η διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο 5 αστέρων. Μάλιστα, η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα που παρουσιάζει μειώσεις στις τιμές ξενοδοχείων και των τριών αυτών κατηγοριών. Στο μεταξύ, με βάση την έρευνα, η αεροπορική δυνατότητα της Κύπρου φέτος έχει μειωθεί κατά 11% σε σχέση με το 2019. Συγκεκριμένα καταγράφει περίπου 2,4 εκατ. εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις για την περίοδο από 1η Ιουνίου μέχρι 31 Αυγούστου. Την ίδια ώρα η Ελλάδα καταγράφει αύξηση 11%, 6% η Ρουμανία, μικρή μείωση καταγράφουν Σερβία και Κροατία, ενώ Μαυροβούνιο και Βουλγαρία καταγράφουν μεγαλύτερη μείωση της τάξης του 15% και 27% αντίστοιχα. Στα συμπεράσματα της έρευνας επισημαίνεται πάντως ότι, το 2021 η Ρωσία ήταν η τρίτη αγορά προέλευσης από άποψη αεροπορικής χωρητικότητας για την Κύπρο και η δεύτερη σε κριτικές ξενοδοχείων. Ως εκ τούτου, η έλλειψη Ρώσων τουριστών για το φετινό καλοκαίρι έχει οδηγήσει σε μείωση στις τιμές των ξενοδοχείων.

Απορροφούν το κόστος

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης έκανε λόγο για συγκράτηση των αυξήσεων από πλευράς των ξενοδόχων. Μιλώντας στην «Κ» ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι το λειτουργικό κόστος έχει αυξηθεί σημαντικά, εντούτοις η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών απορρόφησε τα αυξημένα κόστη στην προσπάθειά τους να παραμείνουν ανταγωνιστικοί.

Όπως εξήγησε, η αύξηση ή μείωση του κόστους διανυκτέρευσης βασίζεται σε συγκεκριμένους αλγόριθμους και καμπύλη ανταγωνιστικότητας που αν ξεπεραστεί από μια επιχείρηση, τότε δεν θεωρείται ανταγωνιστική. «Άρα ενδεχομένως να ζημιωνόταν πολύ περισσότερο (σ.σ. μια επιχείρηση), αν προχωρούσε σε αύξηση τιμών, παρά του να απορροφούσε τελικά το κόστος. Είναι μια δύσκολη επιλογή για ένα επιχειρηματία ειδικά σε τέτοιες περιόδους», σχολίασε ο κ. Ρουσουνίδης και απέδωσε τις ψηλές πληρότητες κυρίως, του Αυγούστου, στο γεγονός ότι η Κύπρος παρέμεινε ανταγωνιστική στο κόστος διανυκτέρευσης. Ειδικότερα, όπως ανέφερε, σε μια περίοδο που ανταγωνιστικές χώρες για την Κύπρο, και φθηνότερες, μπορούν ακόμα να δέχονται Ρώσους, εφόσον δεν εφαρμόζουν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Όπως για παράδειγμα η Αίγυπτος και η Τουρκία. Μάλιστα η Αίγυπτος αποτελεί τον δεύτερο πιο δημοφιλή προορισμό για τους Ρώσους τουρίστες μετά τις 24 Φεβρουαρίου.

Στο 85-90%

Η διατήρηση του κόστους διανυκτέρευσης έχει συντελέσει στην αύξηση των πληροτήτων στα ξενοδοχεία, κυρίως δε για τον μήνα Αύγουστο, τον κατ’ εξοχήν μήνα των διακοπών. Όπως επισημαίνει ο κ. Ρουσουνίδης, αυτή την περίοδο τα ξενοδοχεία θα γεμίσουν και θα θυμίσουν εποχές του 2019. Συγκεκριμένα, οι πληρότητες αναμένονται να ακουμπήσουν το 100%, ενώ κατά μέσο όρο παγκύπρια θα κυμανθούν στο 85-90%. Οι πληρότητες θα είναι ψηλότερες κυρίως σε Πάφο και ελεύθερη Αμμόχωστο, ενώ ανεβαίνουν οι πληρότητες και στα τουριστικά καταλύματα των ορεινών περιοχών.

Έρχονται αλλαγές

Οι υψηλές πληρότητες του καλοκαιριού είναι βεβαίως ενθαρρυντικές, αλλά δεν μπορούν να αντισταθμίσουν το βάρος του πληθωρισμού, του κόστους των αεροπορικών εισιτηρίων, του ψηλού κόστους της ενέργειας και του ηλεκτρισμού που ανέρχεται πλέον στο 30% του συνολικού λειτουργικού κόστους, αλλά και τις ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό στις ξενοδοχειακές μονάδες. Αριθμός επιχειρήσεων αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρότερα προβλήματα και δυσκολίες στη διαχείριση της κατάστασης και δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές στο επιχειρηματικό μοντέλο των εταιρειών ή τη σύνθεση τους. Ήδη έχουν γίνει γνωστές οι προθέσεις για πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. Για παράδειγμα, το συγκρότημα Tsokkos Hotels αναφέρει στην παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων πως είναι σε εγρήγορση εάν και εφόσον χρειασθεί να πωλήσει ακίνητη περιουσία που ανήκει στο Συγκρότημα, ώστε να εξασφαλίσει ταμειακές ροές σε περίπτωση ανάγκης και περαιτέρω αρνητικών αποτελεσμάτων και περιορισμένης ρευστότητας. Πάντως, από πλευράς ΠΑΣΥΞΕ έχουν γίνει επαφές με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας αλλά και τον CEO της Τράπεζας Κύπρου, στο πλαίσιο των οποίων έχουν συζητηθεί τρόποι στήριξης τέτοιων επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ