Χωρίς τέλος οι περιπέτειες για το εθνικό προϊόν της Κύπρου, το οποίο ενώ έλαβε την κατοχύρωση ΠΟΠ από την ΕΕ, εντούτοις στην Κύπρο λόγω μη συμφωνίας με τις προδιαγραφές, αλλά και μη επάρκειας ποσοτήτων αιγοπρόβειου γάλακτος, μπήκε στο ψυγείο και η γραμμή παραγωγής συνεχίζει κανονικά το χαλλούμι του εμπορικού σήματος. Τα κακώς έχοντα στην παραγωγή χαλλουμιού κλήθηκε να σχολιάσει σε συνέντευξη του στην «Κ» (20/2/22) ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, ο οποίος τόνισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε αυτά που προβλέπονται στην νομοθεσία, όχι όπως την ερμηνεύουν οι Τυροκόμοι αλλά όπως την ερμηνεύει η Νομική Υπηρεσία του κράτους με την οποία θα διαβουλευθούμε και όπως την ερμηνεύουν οι τεχνοκράτες του υπουργείου μας».
Έρχονται κι άλλα νομικά μέτρα
Πάντως μετά την προσφυγή του Συνδέσμου Τυροκόμων κατά του ΠΟΠ, το Υπ. Γεωργίας ετοιμάζεται να απαντήσει με το «ίδιο νόμισμα», να κινηθεί δηλαδή νομικά εναντίον των Τυροκόμων, σε περίπτωση που δεν ξεκινήσει άμεσα η παραγωγή χαλλουμιού στα πρότυπα της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης. Ο Κώστας Καδής υπογράμμισε μέσα από την συνέντευξη του ότι το χαλλούμι δεν είναι όμηρος κανενός, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής κάποια μικρά τυροκομεία έχουν ξεκινήσει σε μικρή κλίμακα την παραγωγή ΠΟΠ.
Φυσικά, η μαζική παραγωγή δεν έχει ξεκινήσει μέχρι στιγμής. Είναι γνωστό, ότι τα μεγάλα τυροκομεία δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα να παράγουν το προϊόν εντός των συγκεκριμένων προδιαγραφών, και συνεχίζουν να παράγουν χαλλούμι με βάση το εμπορικό σήμα. «Αυτό, δεν συνεπάγεται με άμεση απώλεια εσόδων, αλλά αν δεν προστατεύσουμε το εθνικό μας προϊόν θα έχουμε και σοβαρές οικονομικές απώλειες» προειδοποίησε ο Υπουργός Γεωργίας.
Αλλαγές στην ποσόσωστη
Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη ένας κύκλος διαβουλεύσεων Υπουργείου και όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, στο πλαίσιο της οποίας συζητούνται σενάρια διαφόρων αλλαγών για το προϊόν. Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε αφού η πολυπόθητη κατοχύρωση του προϊόντος τον περασμένο Απρίλιο, έμεινε στην ουσία στα χαρτιά. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, κατατέθηκαν προτάσεις και για αλλαγή στην ποσόστωση. Σε αυτό το πλαίσιο κατατέθηκε και η εισήγηση Καδή για διαφοροποίηση στην ποσόστωση κατά τρόπο ώστε, να διατηρηθεί η υπερίσχυση του αιγοπρόβειου γάλακτος στο προϊόν και όχι στο γάλα, «με δεδομένο ότι παράγεται περισσότερο χαλλούμι από ίδια ποσότητα αιγοπρόβειου γάλακτος παρά αγελαδινού», όπως εξήγησε στην «Κ» ο Κώστας Καδής.
Ο Υπουργός τόνισε ότι αν δεν συγκεραστούν οι απόψεις και τα «συμφέροντα» της κάθε πλευράς, αναπόφευκτα θα οδηγηθούμε σε διώξεις και μακρές δικαστικές διαδικασίες, με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην «Κ» ο Κώστας Καδής, η επόμενη συνάντηση όλων των εμπλεκομένων έχει οριστεί για τις 28 Φεβρουαρίου. Εκεί αναμένεται ότι όλες οι πλευρές θα συναινέσουν στις τελικές τους προτάσεις, οι οποίες θα υποβληθούν στη συνέχεια και στην Κομισιόν.