ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ερχεται νέα μείωση των επιτοκίων του ευρώ τον Σεπτέμβριο

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Αύγουστο στο 2,2%

Kathimerini.gr

Ενισχύονται οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων του ευρώ στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, καθώς ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης υποχωρεί διαρκώς και βρίσκεται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2021. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, υποχώρησε τον Αύγουστο στο 2,2% καταγράφοντας αισθητή αποκλιμάκωση από το 2,6% του Ιουλίου, και παράλληλα ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, υποχώρησε στο 2,8% από το 2,9% στο οποίο βρισκόταν τον Ιούλιο.

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία θα διατηρήσουν έτσι το κλίμα αισιοδοξίας που επικράτησε προ ημερών στο ετήσιο συνέδριο της Federal Reserve στο Τζάκσον Χολ, όταν ο πρόεδρός της Ζερόμ Πάουελ δήλωσε πως επίκειται μείωση των επιτοκίων του δολαρίου τον Σεπτέμβριο, συντασσόμενος έτσι με την αντίστοιχη πολιτική της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Αγγλίας.

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε δύο ή τρεις μειώσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ εντός του έτους, που θα ακολουθηθούν από άλλες μέσα στο 2025. Μιλώντας στο Bloomberg ο Μάντις Μίλερ, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας, τόνισε πως «είμαστε όλο και πιο σίγουροι ότι τον Σεπτέμβριο θα προχωρήσουμε σε μείωση των επιτοκίων». Παράλληλα, ο ομόλογός του της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο τάχθηκε προσφάτως υπέρ μιας χαλαρής μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης από το 3,75% στο 3,5%. Τις τελευταίες ημέρες, όμως, πυκνώνουν οι φωνές ισχυρών αξιωματούχων που προειδοποιούν πως δεν έχει ολοκληρωθεί η μάχη κατά του πληθωρισμού.

Τελευταία ήταν χθες η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, που εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο κίνδυνος του πληθωρισμού δεν έχει παρέλθει, ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά τις τιμές στον τομέα των υπηρεσιών, και ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να σπεύσει να μειώσει ραγδαία το κόστος δανεισμού. Σε ομιλία της στο Ταλίν της Εσθονίας τόνισε πως «η επιστροφή σε κατάσταση σταθερών τιμών βασίζεται σε ένα σετ από κρίσιμους παράγοντες, γι’ αυτό και η αλλαγή πολιτικής πρέπει να γίνει σταδιακά και προσεκτικά και όχι μηχανικά. Πρέπει να βασιστεί σε δεδομένα και αναλύσεις». Πράγματι, τα στοιχεία που έδωσε χθες η Eurostat καταδεικνύουν πως ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών επιταχύνθηκε τον Αύγουστο εξαιτίας των αυξήσεων στους μισθούς των εργαζομένων του κλάδου και έφθασε στο 4,2%.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης οδεύει προς μια σταθεροποίησή του σε επίπεδα κοντά στον στόχο του 2% γύρω στα τέλη του επόμενου έτους. Η πρόβλεψή της περιλαμβάνει, πάντως, και αυξομειώσεις του δείκτη στην πορεία μέχρι τα τέλη του 2025. Βασίζεται, άλλωστε, στην προσδοκία πως θα επιβραδυνθούν οι αυξήσεις των μισθών, τα κέρδη των επιχειρήσεων θα απορροφήσουν ένα τμήμα των αυξήσεων των μισθών και θα ενισχυθεί η παραγωγικότητα της εργασίας, ώστε να μειωθεί το κόστος ανά μονάδα παραγωγής. Μέχρι στιγμής το β΄ τρίμηνο του έτους η αναβάθμιση της παραγωγικότητας ήταν απογοητευτική, αλλά επιβραδύνθηκαν οι αυξήσεις των μισθών. Παράλληλα, άλλα στοιχεία καταδεικνύουν πως η ανεργία στην Ευρωζώνη σημείωσε σημαντική υποχώρηση στο 6,4% και η πτώση της θα μπορούσε να τονώσει την οικονομία της Ευρωζώνης, τα χαμηλά επίπεδα της οποίας ενισχύουν την επιχειρηματολογία όσων ζητούν επιτακτικά από την ΕΚΤ να προχωρήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού στη συνεδρίασή της στις 12 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: BLOOMBERG

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση