ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επίδομα 100-150 εκατ. σε 43.000 επιχειρήσεις

Ποσά ύψους 2.500 -3.500 ευρώ σε μικρές εταιρείες προνοούν οι αποφάσεις που συνοδεύουν το νομοσχέδιο για κρατικές εγγυήσεις

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Μετά από 40 ημέρες που η Βουλή απέρριψε το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για χαμηλότοκα δάνεια σε επιχειρήσεις στην Κύπρο μέσω κρατικών εγγυήσεων, επιστρέφει αναθεωρημένο με σημαντική διαφοροποίηση που θα βοηθήσει τις μικρές εταιρείες της Κύπρου. Πληροφορίες θέλουν το νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και παραπομπή του στην Βουλή των Αντιπροσώπων την Πέμπτη να συνοδεύεται και με πρόνοια για επιδόματα και όχι μόνο δανεισμό (δηλαδή εφάπαξ ποσό που θα δοθεί για τις λειτουργικές ανάγκες εξόδων των εταιρειών) από 2.500 έως και 3.500 ευρώ σε κάθε μικρή κυπριακή επιχείρηση, που εργοδοτεί έως 10 άτομα. Το κονδύλι αυτό αναμένεται να φτάσει για την Κυβέρνηση στα 150 εκατομμύρια ευρώ, και βάσει των μελετών θα χορηγηθεί σε 43 χιλιάδες επιχειρήσεις ή το 58% των συνολικών επιχειρήσεων της χώρας που δραστηριοποιούνται στο νησί. Μέσω του νομοσχεδίου, το οποίο επιδέχθηκε μεγάλων αλλαγών, αναμένεται να λάβουν υπό μορφή χαμηλότοκου δανεισμού όλες οι εταιρείες της Κύπρου και οι μικρές (που θα λάβουν και επιδόματα) και οι μικρομεσαίες και οι μεγάλες και οι πολύ μεγάλες.

Μετά τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για το νομοσχέδιο, το βάρος πέφτει όπως είναι φυσικό και επόμενο στη Βουλή, όπου θα πρέπει να υπάρξει πλειοψηφία (28 βουλευτές και άνω). Τρίτη ημέρα σήμερα που λειτουργούν οι επιχειρήσεις μετά το σταδιακό άνοιγμα των επιχειρήσεων της Κύπρου και οι επιχειρηματίες – εργοδότες υπογραμμίζουν πως χρειάζονται επειγόντως ρευστότητα από τις τράπεζες για να συνεχίσει απρόσκοπτα η λειτουργία τους. Όπως έχει διαμορφωθεί η μέχρι τώρα εικόνα του νομοσχεδίου –δεν αποκλείεται να αλλάξουν κάποιες παράμετροι- η Κυβέρνηση έλαβε σοβαρά πολλές από τις εισηγήσεις όλων των κομμάτων. Εισηγήσεις φυσικά που ήταν εφαρμόσιμες, δεν δημιουργούσαν πρόβλημα στα δημόσια οικονομικά ή στους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (DGCompetition κτλ). Από εκεί και πέρα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να λάβουν χαμηλότοκο δανεισμό με εγγυήσεις του κράτους μέχρι 300 εκατομμυρίων ευρώ, οι μεγάλες 1,2 δισ. ευρώ και οι πολύ μεγάλες, 150 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά είναι τα μέγιστα δάνεια για τα οποία θα μπορεί να εγγυηθεί το κράτος. Όσον αφορά στα μεγέθη, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν το 37% των συνολικών επιχειρήσεων της Κύπρου, ένα 2,2% αποτελούν οι μεγάλες και το 0,8% αποτελούν οι πολύ μεγάλες.

Ζητούν έλεγχο

Μεγάλη κριτική στο νομοσχέδιο που έφερε ενώπιον της Βουλής η Κυβέρνηση στα τέλη Μαρτίου από την αντιπολίτευση αφορούσε τον έλεγχο αυτών των δανείων που θα δοθούν από τις τράπεζες, αλλά ως βασικός εγγυητής του 70% του εκάστοτε δανείου θα είναι το κράτος. Η αντιπολίτευση ήθελε την Ελεγκτική Υπηρεσία να έχει αυτό το ρόλο του επόπτη στα συγκεκριμένα δάνεια, αλλά δεν υπάρχει κάποια πληροφόρηση αναφορικά με το ποιος θα ελέγχει τη διαδικασία. Πληροφορίες θέλουν να υπάρξει πράγματι κάποιος που θα εποπτεύει την πορεία αυτών των δανείων, ωστόσο δεν έχει διαρρεύσει κάτι επ’ αυτού.

Εάν και εφόσον ψηφιστεί το εν λόγω νομοσχέδιο το οποίο είναι στη βάση άλλων νομοσχεδίων που χρησιμοποιούν ήδη άλλα κράτη, ενδεχομένως να μην χρειαστεί καν να δανειστούν οι επιχειρήσεις τα παραπάνω ποσά. Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας, το πώς «κυλάει» το παζάρι και τι επίδραση θα έχει στα οικονομικά του κράτους και των επιχειρήσεων το «ριστάρτ» που επιχειρείται.
Από την άλλη, φαίνεται πως η επιχορήγηση ενοικίων όπως συζητείτο σε επιχειρηματικούς κυρίως κύκλους το τελευταίο μήνα από την Κυβέρνηση, έλαβε τέλος. Ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο την Τρίτη ανέφερε πως επιδότηση των ενοικίων δεν μπορεί να γίνει, γιατί δεν υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής: «Ναι, μπορεί να πάρεις ένα φθηνό δανεισμό για να αντέξεις ένα ενοίκιο ενός μήνα ή δύο μηνών, αν πάρεις και μία, κάποιου είδους επιδότηση για τα λειτουργικά σου θα σε βοηθήσει ακόμα περισσότερο, αν γίνει και ένας διακανονισμός με τον ιδιοκτήτη, πολλοί ιδιοκτήτες έκαναν διακανονισμούς και κάνω έκκληση γι’ αυτό, και αν έρθει και το κράτος να βοηθήσει αυτόν που θα κάνει τον διακανονισμό και είναι σ’ αυτό το επίπεδο στο οποίο εργαζόμαστε και στοχεύουμε αυτή τη στιγμή, τότε αυτό το μίγμα των πολιτικών είναι που θα βοηθήσει ουσιαστικά».

Οι λεπτομέρειες

Συνολικά στην Κύπρο είναι εγγεγραμμένες 43 χιλιάδες εταιρείες που συγκαταλέγονται στις μικρές, δηλαδή εργοδοτούν κάτω από 10 άτομα. Από αυτές τις εταιρείες, ωστόσο, μπήκαν στα προγράμματα είτε μερικής αναστολής εργασιών, είτε πλήρους του Υπουργείου Εργασίας, περί τις 33 χιλιάδες εργασίας. Εκείνες, λοιπόν, θα πάρουν επιδότηση για να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα από 2.500 μέχρι 3.500 ευρώ πέρα από το δανεισμό που θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν. Το ποσό θα κυμανθεί αναλόγως των ατόμων που εργοδοτεί, δηλαδή μία επιχείρηση θα λάβει λίγα παραπάνω χρήματα αν εργοδοτεί 9 άτομα από επιχείρηση που εργοδοτεί 4. Οι άλλες 10 χιλιάδες επιχειρήσεις που γίνεται αναφορά και που δεν μπήκαν στα προγράμματα της Κυβέρνησης για μερική ή πλήρη αναστολή των εργασιών τους, εκτιμάται πως αν τους δοθεί η δυνατότητα για να λάβουν ένα εφάπαξ ποσό ως επιδότηση, θα προχωρήσουν σε αιτήσεις και αυτοί. Οι 33 χιλιάδες περίπου ήδη που έχουν αιτηθεί υπολογίζεται πως θα κοστίσουν στο κράτος 100 εκατ. ευρώ, ενώ οι υπολογισμοί δείχνουν πως οι υπόλοιπες 10 χιλιάδες μικρών εταιρειών θα ανεβάσουν το συνολικό ποσό περί τα 150 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, αξίζει να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων αποσκοπεί πρωτίστως σε δανεισμό των επιχειρήσεων για αύξηση της ρευστότητάς τους και όχι σε εφάπαξ επιδοτήσεις όπως θα γίνει κατ' εξαίρεση στους «μικρούς». Όσον αφορά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή επιχειρήσεις που εργοδοτούν από 10 έως και 50 άτομα, θα τους δώσει βάσει του νομοσχεδίου η Κυβέρνηση τη δυνατότητα να λάβουν χαμηλότοκα δάνεια. Το κονδύλι αυτό, που κατά 70% του δανείου θα εγγυάται η Κυβέρνηση και κατά 30% οι τράπεζες, υπολογίζεται πως θα φτάσει για το κράτος στα 300 εκατ. ευρώ.

Οι εταιρείες που εργοδοτούν από 50 μέχρι 150 άτομα προσωπικού λογίζονται ως μεγάλες επιχειρήσεις και εκείνες θα μπορέσουν να λάβουν χαμηλότοκα δάνεια από μία δυναμική εγγύησης του κράτους ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Τέλος, οι επιχειρήσεις που εργοδοτούν άνω των 200 ατόμων είναι οι πολύ μεγάλες εταιρείες, μετρούνται στα δάκτυλα των δύο χεριών και αυτές θα μπορέσουν να λάβουν δάνεια με κρατική εγγύηση έως 150 εκατ. ευρώ για να στηριχθεί η λειτουργία τους. Υπενθυμίζεται πως Κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν ένα και πλέον μήνα που αναφέρουν ότι οι πολύ μεγάλες εταιρείες δεν χρειάζονται τη βοήθεια του κράτους για να λάβουν δανεισμό από τις τράπεζες, γι’ αυτό και ενδεχομένως να διαμορφώθηκε αυτό το ποσοστό. Το σχέδιο αποσκοπεί στη βοήθεια περισσότερο των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Έντυπη έκδοση

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X