Αναστασία Τσούγκα
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν για ακόμη μία φορά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας χθες στην Πράγα οι τιμές του φυσικού αερίου – ζήτημα που έχει δημιουργήσει διχογνωμία ως προς την επιβολή ή μη ενός πλαφόν και ως προς τη μέθοδο. «Η συζήτηση για αυτό το θέμα δεν είναι εύκολη, κάθε χώρα έχει διαφορετικούς όρους, διαφορετικούς κανόνες, διαφορετικά συμφέροντα, αλλά είναι κρίσιμη γιατί πρέπει να μετριάσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις», σχολίασε ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Γιόζεφ Σίκελα εκ μέρους της τσεχικής προεδρίας.
Η επίσημη πρόταση της Επιτροπής αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη Τρίτη 18 Οκτωβρίου. Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το πώς και το εάν θα συμπεριληφθεί το ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο στην τελική νομοθετική πρόταση της Κομισιόν. Οπως ανέφερε η Ευρωπαία επίτροπος για την Ενέργεια, Κάντρι Σίμσον, η πρόταση θα εμπεριέχει μέτρα που χαίρουν της μέγιστης δυνατής συναίνεσης, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει κάποιο συμπέρασμα επί του θέματος μέσα στο Σαββατοκύριακο. «Δεν εξαρτάται μόνο από την ύπαρξη πλειοψηφίας, αλλά και με το να γίνει αντιληπτό εάν εισάγουμε ένα μέτρο το οποίο βοηθάει και όχι το αντίθετο», υπογράμμισε ο κ. Σίκελα. «Πρέπει να επέμβουμε στην αγορά, αλλά πρέπει να το κάνουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να πετύχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι στο τραπέζι έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής: το «ιβηρικό μοντέλο» της Πορτογαλίας και της Ισπανίας με γαλλική υποστήριξη, που λειτουργεί με πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η πρόταση της Ελλάδας, Ιταλίας, Πολωνίας και Βελγίου, που προτείνει ένα γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο στην τιμή χονδρικής και έχει υποστηριχθεί με την υπογραφή 12 ακόμη χωρών, καθώς και μία πρόταση της Επιτροπής για πλαφόν αποκλειστικά στο ρωσικό αέριο. Η Γερμανία και η Ολλανδία, οι οποίες αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το ανώτατο όριο τιμών στο φυσικό αέριο, προσήλθαν χθες στο τραπέζι με μία πρόταση 10 σημείων για τις κοινές αγορές φυσικού αερίου.
Μέχρι στιγμής, προβλέπεται ότι κύρια σημεία της πρότασης θα είναι η δημιουργία της πλατφόρμας για κοινές αγορές φυσικού αερίου, μέτρα για την αύξηση της διαφάνειας του δείκτη τιμών TTF, καθώς και μέτρα για την ενίσχυση της εξοικονόμησης ενέργειας και της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών. Σύμφωνα με την κ. Σίμσον, η κοινή πλατφόρμα θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να αξιοποιήσουν την κοινή αγοραστική τους δύναμη για την αποφυγή περαιτέρω αύξησης των τιμών και θα ευνοήσει τα μικρότερα κράτη. Η επίτροπος Σίμσον επανέλαβε ότι το TTF δεν αντικατοπτρίζει πλέον την πραγματικότητα της αγοράς ενέργειας, διευκρινίζοντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα η Επιτροπή θα είναι σε θέση να παρουσιάσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την αντιπρότασή της για τη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού δείκτη. Ως προς τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, που αποτελεί το δεύτερο σημείο στο οποίο έχει επιμείνει εξαρχής η Επιτροπή, η κ. Σίμσον ανέφερε ότι θα μπορούσε να θεσμοθετηθεί μέτρο για την έκδοση «ευρωπαϊκής προειδοποίησης», που θα καθιστούσε την, προς το παρόν εθελοντική, μείωση της κατανάλωσης στο 15% υποχρεωτική.