BLOOMBERG
Αντιμέτωπη πλέον με τη δεδηλωμένη πρόθεση της Ουάσιγκτον να εμποδίσει την αποπληρωμή του ρωσικού χρέους, η Μόσχα εκπονεί σχέδιο πληρωμής των ομολόγων της που θα παρακάμπτει τις κυρώσεις και θα της δώσει τη δυνατότητα να αποφύγει την τεχνητή χρεοκοπία. Το εν λόγω σχέδιο φαίνεται να ακολουθεί τη συλλογιστική του μηχανισμού που πρότεινε η Μόσχα στην πελατεία της για την πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια. Παρουσιάζοντας το σχέδιο στην εφημερίδα Vedomosti, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αντον Σιλουάνοφ, χαρακτήρισε τον υπό σχεδιασμό μηχανισμό «αντίστροφη εικόνα του μηχανισμού πληρωμών του αερίου σε ρούβλια». Ειδικότερα πρότεινε στους ξένους επενδυτές να ανοίξουν λογαριασμούς στις ρωσικές τράπεζες τόσο σε ρούβλια όσο και σε σκληρό νόμισμα. «Κοιτάξτε πώς λειτουργεί ο μηχανισμός για την πληρωμή του φυσικού αερίου: παίρνουμε το ξένο νόμισμα και στη συνέχεια το μετατρέπουμε σε ρούβλια για λογαριασμό του αγοραστή», τόνισε ο Ρώσος υπουργός και συνέχισε: «Ο μηχανισμός για την πληρωμή των ευρωομολόγων θα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, αλλά με την αντίστροφη πορεία». Υποστήριξε μάλιστα ότι σε αντίθεση με το προηγούμενο σύστημα πληρωμών, οι επενδυτές θα έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια αυτά χωρίς κανέναν περιορισμό. Οι λεπτομέρειες του νέου μηχανισμού, πάντως, βρίσκονται ακόμη στο στάδιο του σχεδιασμού. Αρχικά θα τις μελετήσει διεξοδικώς η κυβέρνηση και στη συνέχεια θα τις παρουσιάσει επισήμως στους επενδυτές.
Μέχρι το τέλος του έτους η Μόσχα πρέπει να καταβάλει σχεδόν 2 δισ. δολάρια σε πληρωμές τόκων και ομολόγων.
Είναι ασαφές με ποιον τρόπο θα διεκπεραιώνουν αυτό το σχέδιο όσες τράπεζες εμπλέκονται στη μεταβίβαση πληρωμών σε δολάρια. Παραμένει, άλλωστε, το ερώτημα κατά πόσον οι αυστηρότερες κυρώσεις από τις ΗΠΑ συνεπάγονται περιορισμούς και στις πληρωμές σε ευρώ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό Russia-24, ο κ. Σιλουάνοφ υποστήριξε πως δεν πρόκειται να επηρεαστούν οι πληρωμές σε ευρώ, καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει υιοθετήσει κυρώσεις στις πληρωμές στο ενιαίο νόμισμα. Υποστήριξε μάλιστα πως ο νέος μηχανισμός θα είναι έτοιμος και λειτουργικός πριν από το διήμερο 23 και 24 Ιουνίου, οπότε πρέπει να καταβάλει η Μόσχα τους τόκους για ομόλογα σε δολάρια. Σχολιάζοντας τους ελιγμούς με τους οποίους προσπαθεί η Μόσχα να αποφύγει την τεχνητή χρεοκοπία, ο Καρλ Γουόνγκ, στέλεχος της Avenue Asset Management, τόνισε πως «ο μηχανισμός αυτός φαίνεται να δουλεύει στα χαρτιά, αλλά όλα αυτά είναι τεχνικά θέματα». Οπως υπογράμμισε ο ίδιος, «το ζήτημα τελικά είναι πότε θα δώσει τέλος σε αυτόν τον πόλεμο η Ρωσία και αν δεν το κάνει, για πόσο θα μπορεί να αποφεύγει την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού της συστήματος».
Η Ρωσία βλέπει και πάλι να την απειλεί το φάσμα της τεχνητής χρεοκοπίας από την προηγούμενη Παρασκευή. Ηταν η ημέρα που έπρεπε να έχει καταβάλει τόκους ομολόγων σε ευρώ και δολάρια συνολικού ύψους περίπου 100 εκατ. δολαρίων. Δεν μπόρεσε, όμως, καθώς η Ουάσιγκτον αποφάσισε να μην παρατείνει το δικαίωμα εξαίρεσης που είχε παραχωρήσει στη Μόσχα για να εξυπηρετεί το εξωτερικό της χρέος. Το δικαίωμα αυτό έληξε την προηγούμενη εβδομάδα και η τράπεζα JPMorgan Chase έλαβε εντολή να μη διενεργήσει τις πληρωμές των τόκων στους πιστωτές της Ρωσίας. Εκτοτε έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη και της περιόδου χάριτος διαρκείας 30 ημερών, μέσα στην οποία έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τους ομολογιούχους της αν, βέβαια, βρει τον τρόπο να παρακάμψει τις κυρώσεις. Οικονομικοί αναλυτές θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο να τις παρακάμψει και εκτιμούν πως αυτή τη φορά η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα ομόλογα αξίας 40 δισ. δολαρίων που έχει εκδώσει σε ξένο νόμισμα. Μέχρι το τέλος του έτους, η Ρωσία πρέπει να καταβάλει σχεδόν 2 δισ. δολάρια σε πληρωμές τόκων και ομολόγων. Οπως επισημαίνει ο Τζέι Αούσλαντερ, στέλεχος της εταιρείας νομικών Wilk Auslander, «από τη στιγμή που δεν λαμβάνουν τα χρήματά τους οι ομολογιούχοι, η Ρωσία θα είναι σε καθεστώς πτώχευσης». Ο ίδιος τόνισε μάλιστα πως «δεν υπάρχει τρόπος να πληρωθούν οι ομολογιούχοι εφόσον δεν υπάρχει πλέον το δικαίωμα εξαίρεσης».
Σημειωτέον ότι η Μόσχα διέβλεπε την προοπτική να προβεί η Ουάσιγκτον σε αυτή την κίνηση και προκειμένου να αποτρέψει τη χρεοκοπία είχε προβεί σε προληπτικές κινήσεις. Την Παρασκευή 20 Μαΐου, για παράδειγμα, κατέβαλε μια εβδομάδα νωρίτερα τις πληρωμές δύο ομολόγων που είχαν εκδοθεί σε ευρώ και σε δολάρια. Επρόκειτο για πληρωμές ύψους 100 εκατ. δολαρίων, που έπρεπε να καταβάλει την περασμένη Παρασκευή 27 Μαΐου.