ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εγκλωβισμένη στο μαζούτ η Κύπρος, εν μέσω ζήτησης-ρεκόρ ηλεκτρισμού

Σύμφωνα με το electricitymaps.com, η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης, η οποία κατά βάση χρησιμοποιεί το πετρέλαιο (καφέ χρώμα) και τη Δευτέρα, γύρω στις 12.00 η ένταση του άνθρακα ήταν 758 g.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η περίοδος που διατρέχουμε, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε αυξημένη ζήτηση και κατανάλωση ενέργειας, βρίσκει την Κύπρο καθηλωμένη στην εξάρτησή της από το μαζούτ, το οποίο αποτελεί την κύρια πηγή για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Μία σύγκριση με τις μορφές ενέργειας που αξιοποιούν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και το αντίστοιχο τους ανθρακικό αποτύπωμα, κατατάσσει την Κύπρο ουραγό στην προσπάθεια της ΕΕ για απανθρακοποίηση.

Σύμφωνα με στοιχεία της εφαρμογής electricitymaps.com, στον ευρωπαϊκό χάρτη η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης, η οποία κατά βάση χρησιμοποιεί το πετρέλαιο (καφέ χρώμα) και τη Δευτέρα, γύρω στις 12.00 το μεσημέρι η ένταση του άνθρακα ήταν 758 g, από τα ψηλότερα νούμερα στην Ευρώπη. Στην ίδια κατηγορία και με το ίδιο χρώμα κατατάσσεται η Πολωνία, η οποία χρησιμοποιεί κυρίως το κάρβουνο για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Την ίδια ώρα η εφαρμογή δίνει την πληροφόρηση ότι στην Κύπρο ποσοστό 78,71% παράγεται από την καύση του μαζούτ αντιπροσωπεύοντας το 99,01% των εκπομπών άνθρακα, 20,25% από φωτοβολταϊκά, 1,01% από βιομάζα και 0,03% από αιολική ενέργεια.

Υπενθυμίζεται ότι ρεκόρ ζήτησης όλων των εποχών, συγκεκριμέα 1.290 MW, καταγράφηκε κατά την χθεσινή ημέρα (Δευτέρα, 22 Ιουλίου), όπως δήλωσε ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ), Ρογήρος Ταπάκης. Από τα 1.290 MW το 42% καλύπτετο από παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Φωτοβολταϊκά, Αιολικά και Βιομάζα), πρόσθεσε. 

Ανέφερε ότι «λόγω της μειωμένης φωτοβολταϊκής παραγωγής και κάποιων περιορισμών που υπάρχουν στο σύστημα μεταφοράς ως αποτέλεσμα του καύσωνα και της υψηλής υγρασίας, υπήρχε πρόβλεψη», από τον ΔΣΜΚ, για κάποια όρια σε σχέση με τις ροές προς τα αστικά κέντρα, τα οποία δεν έπρεπε να ξεπεραστούν. «Ως εκ τούτου έγινε ο προγραμματισμός για να έχουμε τόσο συμβατική παραγωγή από τους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς όσο και αιολική παραγωγή, ενώ υπήρχε πλάνο για περικοπή καταναλωτικού φορτίου στην περίπτωση που χρειαστεί», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «δεν υπήρξε κάποια βλάβη, ήταν καλός ο προγραμματισμός και κύλισαν όλα ομαλά».

Η Κύπρος είναι από τις πιο «ακάθαρτες» ενεργειακά χώρες στο τοπίο της Ε.Ε.

Την αναγκαιότητα της πράσινης μετάβασης και της ενεργειακής αυτονομίας ανέδειξαν διακεκριμένοι επιχειρηματίες και κορυφαίοι διεθνείς ομιλητές και ακαδημαϊκοί που ασχολούνται με την οικονομία και το περιβάλλον στο «Green Agenda Cyprus Summit», που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο στη Λευκωσία.

Αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές του καθηγητής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Πράσινης Ανάπτυξης από την Οξφόρδη Cameron Hepburn, ο οποίος τόνισε ότι η Κύπρος είναι από τις πιο «ακάθαρτες» χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που χρησιμοποιεί καύσιμα ορυκτής προέλευσης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα όχι μόνο την επιβάρυνση του περιβάλλοντος αλλά και παραγωγή του ακριβότερου ρεύματος, το κόστος του οποίου πληρώνουν οι πολίτες. Ακόμη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Hepburn αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν μία χώρα με τέτοια ηλιοφάνεια να μην είναι γεμάτη από φωτοβολταϊκά συστήματα για την ανάλογη παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), με στόχο την οικονομική ελάφρυνση των καταναλωτών. Την ίδια ώρα, ο καθηγητής τόνισε πως οι Κύπριοι πληρώνουν το ακριβότερο ρεύμα σε σχέση με τους υπόλοιπους κατοίκους της Ε.Ε.

Η πράσινη μετάβαση, είπε ο καθηγητής, είναι και μία οικονομική ευκαιρία και για το κράτος, τους οργανισμούς τις επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά. Μάλιστα τόνισε ότι μπορεί να υπάρχει και η άποψη πως η πράσινη μετάβαση έχει εξίσου υψηλά κόστη, αλλά τις περισσότερες φορές το λεγόμενο «κόστος», στην ουσία είναι μία επένδυση που αποφέρει αποδόσεις βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Η Κύπρος, αν και έχει δεσμευθεί να εκπληρώσει τους στόχους που έχουν τεθεί από την Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή και τις ΑΠΕ, έχει πολύ χαμηλή χρήση –περίπου της τάξεως του 20%.

«Πώς είναι δυνατόν μία χώρα με τέτοια ηλιοφάνεια να μην είναι γεμάτη από φωτοβολταϊκά συστήματα για την ανάλογη παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας;», διερωτήθηκε ο καθηγητής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Πράσινης Ανάπτυξης από την Οξφόρδη, Cameron Hepburn, στην ομιλία του στο «Green Agenda Cyprus Summit», που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο στη Λευκωσία.

Το διαζύγιο ΕΤΥΦΑ - Κινέζων και οι τρεις πυλώνες στην ενεργειακή στρατηγική της κυβέρνησης

Το πρόσφατο διαζύγιο ΕΤΥΦΑ - CPP-METRON CONSORTIUM LTD καθυστερεί για απροσδιόριστο χρόνο την εισαγωγή Φυσικού Αερίου για σκοπούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου διαβεβαίωσε μετά πό την εξέλιξη αυτή ότι η κατασκευή του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο Βασιλικό θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί, παρά την αποχώρηση της Κινέζικης κοινοπραξίας εταιρειών από το έργο.

Την ίδια ώρα αναφέρθηκε στους τρεις πυλώνες της ενεργειακής στρατηγικής της κυβέρνησης. «Ο πρώτος πυλώνας είναι η εισαγωγή φυσικού αερίου, το οποίο θα βοηθήσει πολύ τη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή για να μειώσει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από συμβατική παραγωγή, ο δεύτερος είναι η ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και για αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και ο τρίτος πυλώνας είναι η ηλεκτρική διασύνδεση η οποία συζητείται αυτή τη στιγμή μεταξύ Ισραήλ- Κύπρου και Ελλάδος», είπε.

Αυτά τα τρία, υπογράμμισε ο Υπουργός, θα αποφέρουν σοβαρή μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αν και δεν θα συμπέσουν χρονικά και τα τρία μαζί. «Με την εισαγωγή φυσικού αερίου και την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ελεύθερη και ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού η οποία έρχεται τον Ιούλιο του 2025 πιστεύω ότι θα δούμε μια σοβαρή μείωση ή στο τι έχουμε σήμερα», τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση