ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ε.Ε. – Ινδία: Σύσταση Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας

Η ανακοίνωση της Κομισιόν

Γιάννης Παλαιολόγος

Τη σύσταση Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας μεταξύ Ε.Ε.–Ινδίας ανακοίνωσαν κατά τη συνάντησή τους τη Δευτέρα στο Νέο Δελχί η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι. Το Συμβούλιο, στα πρότυπα του αντίστοιχου που έχει συσταθεί μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ, αποτελεί μέρος της εκστρατείας της Ευρώπης να αποσπάσει την Ινδία από τους σφιχτούς δεσμούς της με τη Ρωσία, ειδικά στον τομέα της στρατιωτικής τεχνολογίας.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, αυτός ο «στρατηγικός μηχανισμός συντονισμού θα επιτρέψει και στους δύο εταίρους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στο πλέγμα του εμπορίου, της αξιόπιστης τεχνολογίας και της ασφάλειας». Και οι δύο πλευρές – σύμφωνα με την Κομισιόν – «συμφώνησαν ότι οι γρήγορες αλλαγές στο γεωπολιτικό περιβάλλον υπογραμμίζουν την ανάγκη για κοινή, εις βάθος στρατηγική εμπλοκή». Το Συμβούλιο «θα παράσχει την πολιτική καθοδήγηση και την απαραίτητη δομή για τη επιχειρησιακή εφαρμογή των πολιτικών αποφάσεων, το συντονισμό των τεχνικών εργασιών και την αναφορά στο πολιτικό επίπεδο» σε τομείς που είναι σημαντικοί για την ευρωπαϊκή και την ινδική οικονομία.

Στη δήλωσή της από το Νέο Δελχί, η κ. φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η Ε.Ε. και η Ινδία είναι «ζωντανές δημοκρατίες», οι οποίες υποστηρίζουν «ολόψυχα τους κανόνες που διέπουν τη διεθνή τάξη πραγμάτων» και αμφότερες «αντιμετωπίζουμε ένα παγκόσμιο τοπίο γεμάτο προκλήσεις». Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε, «η εταιρική σχέση με την Ινδία είναι από τις πιο σημαντικές για την επόμενη δεκαετία και η ενίσχυσή της αποτελεί προτεραιότητα», ειδικά «στο εμπόριο, την τεχνολογία και την ασφάλεια».

Η στάση της Ινδίας σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει προβληματίσει τη Δύση. Η κυβέρνηση Μόντι έχει αποφύγει να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή, απέχοντας από τις ψηφοφορίες επ’ αυτού στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στη Γενική Συνέλευση και στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Σχεδόν οι μισές εισαγωγές όπλων της Ινδίας προέρχονται από τη Ρωσία – μεταξύ άλλων υποβρύχια, τανκς τύπου T-90, μαχητικά αεροσκάφη SU-30 και το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας S-400.

Το ποσοστό αυτό όμως βαίνει μειούμενο: μεταξύ του 2017-2021 έπεσε στο 46%, από 69% στην περίοδο 2012-2016 (στοιχεία του Stockholm International Peace Research Institute που επικαλείται το Economist). Σύμφωνα με τους Financial Times, στις επαφές της προέδρου της Κομισιόν με την κυβέρνηση Μόντι θα γίνει συζήτηση για την πιθανή πώληση ευρωπαϊκού στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ινδία, αλλά και για τη σύσταση κοινοπραξιών με σκοπό τη μείωση της ινδικής εξάρτησης στη ρωσική αμυντική τεχνολογία. Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι δυτικοί αξιωματούχοι επιχειρούν να προσεταιριστούν το Νέο Δελχί αναδεικνύοντας τη συνεργασία «χωρίς όρια» μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας, της μεγάλης γεωπολιτικής αντιπάλου της Ινδίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ