REUTERS, BLOOMBERG
Περισσότερα από ένα δισ. στερλίνες, ποσό αντίστοιχο του 1,25 δισ. δολ., θα εισρεύσουν στη βρετανική οικονομία χάρη στη στέψη του Καρόλου. Αυτό ισχυρίζονται οι διοργανωτές της δαπανηρότατης τελετής στέψης του μονάρχη, που επικρίνεται δριμύτατα από τους οικονομολόγους, καθώς εκτιμούν ότι θα αποτελέσει πλήγμα για τη βρετανική οικονομία. Ανάμεσα στις εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις στη βρετανική οικονομία και εκείνη της συμβουλευτικής Pantheon Macroeconomics, που προβλέπει μείωση του βρετανικού ΑΕΠ κατά 0,2% τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο εξαιτίας των δύο πρόσθετων τραπεζικών αργιών που οφείλονται στη στέψη. Άλλοι οικονομικοί αναλυτές είναι σαφώς πιο απαισιόδοξοι, καθώς προβλέπουν μείωση ΑΕΠ κατά 0,7% τον Μάιο και ελαφρά συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας το β΄ τρίμηνο, συνεπεία όλων αυτών των δαπανών και των λιγότερων εργάσιμων ημερών.
Αυτή είναι η εκτίμηση του Νταν Χάνσον, οικονομολόγου της Bloomberg Economics, που επιπλέον προβλέπει ανάλογη μείωση του ΑΕΠ και για τον Ιούνιο. Παράλληλα ο Τζέιμς Σμιθ, οικονομολόγος της ING, εκτιμά πως η μικρή αυτή πτώση θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί συνολικά το ΑΕΠ της Βρετανίας το β΄ τρίμηνο. Επιπλέον ο Σαντζάι Ράτζα, οικονομολόγος της Deutsche Bank Βρετανίας, προβλέπει πτώση του ΑΕΠ κατά 0,5% τον Μάιο, η οποία θα οδηγήσει σε μικρή μείωση συνολικά για το β΄ τρίμηνο.
Οπως τονίζει ο ίδιος, είναι αλήθεια ότι «ορισμένοι κλάδοι όπως αυτός των ξενοδοχείων και της ψυχαγωγίας θα έχουν κέρδη, αλλά κάποιοι άλλοι θα υποστούν πλήγμα εξαιτίας των πρόσθετων ημερών αργίας που συνοδεύουν όλο το τελετουργικό της στέψης». Οπως τονίζουν οικονομικοί αναλυτές, η στέψη του Καρόλου θα είναι η δεύτερη φορά σε έναν χρόνο που το πρωτόκολλο του βασιλικού οίκου θα πλήξει την ανάπτυξη της Βρετανίας. Εξάλλου η τελετή της στέψης επικρίνεται από πολλούς ως εξαιρετικά δαπανηρή, σε μια στιγμή που η Βρετανία αντιμετωπίζει την εκτόξευση του κόστους διαβίωσης και τον υψηλό πληθωρισμό, με μεγάλο μέρος των βρετανικών νοικοκυριών να μην αντεπεξέρχονται στο ύψος των εξόδων.
Στο σύντομο χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τη στιγμή που ο Κάρολος είναι μονάρχης της Αγγλίας, η βρετανική οικονομία έχει, πάντως, αποδειχθεί πιο ανθεκτική από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί. Εχουν διαψευσθεί οι προβλέψεις για ύφεση μέσα στο τρέχον έτος, μολονότι ο πληθωρισμός στη Γηραιά Αλβιόνα παραμένει σε διψήφια ποσοστά.