ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Βουτιά» της στερλίνας σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου

Πτώση και στην ισοτιμία της με το ευρώ μετά τα σχέδια Τρας για μειώσεις φόρων

BLOOMBERG, REUTERS, FINANCIAL TIMES, CNBC

Ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου σημείωσε χθες η στερλίνα χάνοντας στη διάρκεια της συνεδρίασης το 4,7% της αξίας της και υποχωρώντας στο 1,035 δολ., με την αγορά να δίνει πλέον πιθανότητες 60% για περαιτέρω πτώση της στην 1:1 ισοτιμία έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Εξίσου σημαντική ήταν, ωστόσο, η πτώση της κατά 3,7% έναντι του ευρώ, με τη βρετανική λίρα να ισοδυναμεί πλέον με 1,08 ευρώ. Τη χαριστική βολή φαίνεται να έδωσαν στη βρετανική λίρα τα σχέδια της νέας κυβέρνησης της Βρετανίας για τις μεγαλύτερες μειώσεις φόρων από το 1972, καθώς επιτάχυναν την πτώση του νομίσματος, που υποχωρεί συνεχώς εδώ και εβδομάδες.

Οπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς, η ταυτόχρονη πτώση της στερλίνας έναντι του δολαρίου και του ευρώ προδίδει πως η αποδυνάμωση της στερλίνας δεν οφείλεται αποκλειστικά στην εκτόξευση που σημειώνει το δολάριο τους τελευταίους μήνες. Αντανακλά παράλληλα την ανησυχία των επενδυτών για την πορεία της βρετανικής οικονομίας καθώς οι ραγδαίες μειώσεις φόρων που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών, Κουάζι Κουαρτένγκ, μαζί με τα σχέδια της κυβέρνησης για δαπάνες ύψους 45 δισ. στερλινών, τον «μίνι προϋπολογισμό» όπως τον αποκάλεσε, συνοδεύονται από μεγάλη αύξηση του δανεισμού της Βρετανίας. Σε αντίθεση με αντίστοιχες μειώσεις φόρων τη δεκαετία του 1980, ο Κουάζι Κουαρτένγκ θα χρηματοδοτήσει τις μειώσεις φόρων με δανεισμό δεκάδων δισ. στερλινών την ώρα που η Τράπεζα της Αγγλίας αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια για να ανακόψει την άνοδο του πληθωρισμού. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η οικονομική πολιτική της νέας πρωθυπουργού της Βρετανίας, Λιζ Τρας, η «τρασονόμικς» όπως έχουν σπεύσει να τη βαφτίσουν κατά το «ρεϊγκανόμικς», θέτει τη χώρα σε μια πορεία απολύτως αποκλίνουσα από εκείνη σχεδόν όλων των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Ερωτώμενος, πάντως, σχετικά με την απότομη πτώση της στερλίνας, ο εκπρόσωπος της κ. Τρας τόνισε χθες πως η βρετανική κυβέρνηση «δεν σχολιάζει τις κινήσεις της αγοράς». Προσέθεσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για αλλαγές στα μέτρα που προβλέπει ο λεγόμενος «μίνι προϋπολογισμός».

Αναλυτές που μίλησαν στους Financial Times υπογραμμίζουν ότι έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη στερλίνα η εκτίμηση της αγοράς ότι το δημόσιο χρέος της Βρετανίας βρίσκεται σε μη βιώσιμη ανοδική πορεία, ενώ η χώρα εμφανίζει ήδη ένα αβυσσαλέο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Και όλα αυτά όταν η Βρετανία αναμένεται να δαπανήσει 150 δισ. στερλίνες για επιδοτήσεις στο κόστος της ενέργειας για καταναλωτές και επιχειρήσεις. Γι’ αυτό και η αντίδραση της αγοράς ήταν άμεση και αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του Κουαρτένγκ την Παρασκευή η στερλίνα κατέγραψε πτώση 3,6%. Βρίσκεται πλέον σε επίπεδα κατά περίπου 30% κάτω από την ισοτιμία της όπως διαμορφωνόταν ακριβώς πριν από το δημοψήφισμα του Brexit, τον Ιούνιο του 2016. Άλλωστε, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του βρετανικού δημοσίου, των λεγόμενων γκιλτς, σημείωσαν απότομη άνοδο, που έφτασαν την Παρασκευή στο 3,77%, για να εκτοξευθούν χθες στο 4,13%. Σε περίπτωση που συνεχιστούν η υποχώρηση του νομίσματος και η αστάθεια στην αγορά, αναλυτές και παράγοντες της αγοράς προβλέπουν πως θα αναγκαστεί η Τράπεζα της Αγγλίας να προχωρήσει σε νέα επιθετική αύξηση των επιτοκίων για να σταθεροποιήσει το νόμισμα της χώρας ενδεχομένως και κατά μία εκατοστιαία μονάδα.

Σημειωτέον ότι την περασμένη Πέμπτη η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε και πάλι τα επιτόκια της στερλίνας κατά 50 μονάδες βάσης ύστερα από τρεις συναπτές αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης. Ηδη αυξήθηκαν χθες θεαματικά τα στοιχήματα σε μια εσπευσμένη αύξηση επιτοκίων κατά 1,5 εκατοστιαία μονάδα στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, ενώ επικρατεί η εκτίμηση πως τα επιτόκια θα έχουν φτάσει πλέον το 6% μέχρι τον Μάιο από το 2,25% στο οποίο βρίσκονται σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση