ΚΥΠΕ
Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας θα ανοίξει σύντομα γραφεία στο Τόκιο, στο πλαίσιο του ανοίγματος στις χώρες της Άπω Ανατολής, δήλωσε ο αρμόδιος Υφυπουργός, Βασίλης Δημητριάδης τονίζοντας πως με την εφαρμογή της στρατηγικής του Υφυπουργείου, η κυπριακή ναυτιλία θα καταστεί πιο ανθεκτική στις κρίσεις και πιο ανταγωνιστική.
“Έχουμε ένα καθαρό όραμα ως προς το πώς θα προχωρήσει μπροστά η κυπριακή ναυτιλία και για αυτό κάνουμε ανοίγματα προς την Άπω Ανατολή και σύντομα θα ανοίξουμε γραφείο στο Τόκιο, γιατί πιστεύουμε ότι η κυπριακή ναυτιλία έχει τη δυνατότητα να μεγαλώσει και να επεκταθεί και να προσελκύσει περισσότερες ποιοτικές εταιρείες και πλοία υπό την κυπριακή σημαία», τόνισε ο κ. Δημητριάδης σε ομιλία του στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου του Economist.
Τόνισε ακόμη πως «με την πλήρη υλοποίηση της στρατηγικής για τη ναυτιλία (SEA Change) η Κύπρος θα καταστεί πιο ανθεκτική στις κρίσεις, πιο ανταγωνιστική και βεβαίως θα συνεχίσει να συνεισφέρει στη θετική αλλαγή στην παγκόσμια ναυτιλία».
Κυρώσεις κατά της Ρωσίας: Ίσοι κανόνες για όλους, αποτελεσματική εφαρμογή
Αναφερόμενος στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο κ. Δημητριάδης είπε πως η Κύπρος έστειλε μηνύματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη σημασία της καθολικής και ενιαίας εφαρμογής των κυρώσεων με τα λιγότερα δυνατά κενά.
«Και πρέπει να πω ότι καταφέραμε να πείσουμε, ιδιαίτερα στο όγδοο πακέτο κυρώσεων ότι όλα αυτά τα μέτρα πρέπει να προχωρήσουν χέρι – χέρι με ένα ισχυρό εφαρμοστικό εργαλείο, για να διασφαλίσουμε ότι πλοία δεν αλλάζουν σε σημαία τρίτης χώρας και να συνεχίζουν να εμπορεύονται με τη Ρωσία», είπε.
Και η φωνή μας εισακούστηκε, πρόσθεσε, για την εφαρμογή ίσων κανόνων για όλους (level-playing-field) για να διασφαλίσουμε ότι η ευρωπαϊκή ναυτιλία θα παραμείνει ισχυρή διότι πιστεύουμε πως μια ισχυρή ευρωπαϊκή και παγκόσμια ναυτιλία είναι κινητήριος μοχλός για την ενεργειακή απεξάρτηση και για μια οικονομία ουδέτερη σε ό,τι αφορά τις εκπομπές ρύπων.
Τονίζοντας την ανάγκη ίσων κανόνων για όλους σε σχέση με την εφαρμογή των κυρώσεων, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας είπε πως αν η Δύση επιθυμεί την αποτελεσματική και ενιαία εφαρμογή των κυρώσεων πρέπει να προσεγγίσουμε χώρες πέραν της ΕΕ και των G7 για να ενταχθούν στην εφαρμογή του πλαφόν του ρωσικού πετρελαίου, καθώς η ΕΕ και οι χώρες της G7 αντιστοιχούν μόνο στο 17% του παγκόσμιου στόλου πετρελαιοφόρων πλοίων.