ΚΥΠΕ
Συνεχίστηκε την Τρίτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας η συζήτηση για τα νομοσχέδια, που αφορούν στη θεσμοθέτηση της γονικής άδειας, τα οποία αποσκοπούν στην εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, σε ό,τι αφορά την παροχή γονικής άδειας, άδειας πατρότητας, άδειας φροντίδας και άδειας ανωτέρας βίας.
Πρόθεση της Επιτροπής να προχωρήσει με το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια για ψήφιση του μέχρι την 1η Δεκεμβρίου.
Κατά τη διάρκεια της σημερινή συνεδρίας, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επανήλθε με βελτιωμένες εισηγήσεις στη βάση των θέσεων και προτάσεων της Επιτροπής Εργασίας, ενώ αποδέχτηκε το αίτημα για αυξημένη γονική άδεια επί πληρωμής στους γονείς, που έχουν παιδιά με αναπηρίες.
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας είπε στα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής πως πρόθεση της κυβέρνηση είναι να υιοθετήσει τη συγκεκριμένη πρόταση, με τα μέλη της Επιτροπής να αναμένουν ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουν τα τελικά προτεινόμενα νομοσχέδια ενώπιον τους, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο η συζήτηση.
Στο τελικό νομοσχέδιο θα περιληφθεί η αυξημένη γονική άδεια επί πληρωμής στους γονείς, που έχουν παιδιά με αναπηρίες και συγκεκριμένα θα προνοεί πληρωμένη γονική άδεια 12 εβδομάδων, αντί 8 που ισχύει σήμερα.
Επίσης, για τα παιδιά μέχρι 8 ετών η γονική άδεια θα είναι μέχρι 18 εβδομάδες, εκ των οποίων οι 8 πληρωμένες.
Επιπλέον, στο τελικό νομοσχέδιο η γονική άδεια θα αφορά και στα μη παντρεμένα ζευγάρια, ενώ για τους αυτοτελώς εργαζομένους το Υπουργείο Εργασία είπε ότι γίνεται νέο ξεχωριστό νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει τους αυτοτελώς εργαζομένους, έτσι δεν είναι σε θέση να εντάξουν σήμερα τη συγκεκριμένη κατηγορία σε αυτό το νομοσχέδιο.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, εξέφρασε την ευαρέσκεια του, αφού όπως είπε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας ήρθε με βελτιωμένες εισηγήσεις στη βάση των θέσεων και προτάσεων της Επιτροπής Εργασίας.
«Μέσα από αυτή τη διαδικασία στόχος είναι βρούμε τη χρυσή τομή και να συμφωνήσουμε, νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, ώστε να οδηγήσουμε τα νομοσχέδια το συντομότερο δυνατόν, μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, στην Ολομέλεια για ψήφιση», είπε.
Σημείωσε πως αναμένουν την επόμενη εβδομάδα να έχουν τα τελικά προτεινόμενα νομοσχέδια, ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο η συζήτηση.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, ανέφερε πως έγιναν κάποιες βελτιώσεις όσον αφορά στη μεταβατική περίοδο και τον τρόπο παροχής και ύψος των επιδομάτων.
Πρόσθεσε ότι «επειδή ο χρόνος τρέχει και η Βουλή κλείνει την 1η Δεκεμβρίου, συμφωνήθηκε ότι μέσα στις επόμενες δέκα μέρες θα έρθει το τελικό νομοσχέδιο από πλευράς Υπουργείου».
«Πρόθεση της Επιτροπής να προχωρήσει με το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια για ψήφιση του μέχρι την 1η Δεκεμβρίου. Θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να προχωρήσει και οποιεσδήποτε πρόσθετες βελτιώσεις να τις δούμε με το νέο χρόνο», είπε.