ΚΥΠΕ
Απαραίτητη θα είναι η διεξαγωγή μελέτης στατικής επάρκειας προτού παραχωρηθεί οποιαδήποτε τουρκοκυπριακή περιουσία σε δικαιούχους από τον Κηδεμόνα, με βάση νόμο που ψήφισε η Βουλή.
Η Ολομέλεια υπερψήφισε ομόφωνα πρόταση νόμου της Επιτροπής Προσφύγων, ώστε, προτού παραχωρηθεί σε οποιοδήποτε δικαιούχο τουρκοκυπριακή ακίνητη ιδιοκτησία για σκοπούς στέγασης ή επαγγελματικής χρήσης, ο Κηδεμόνας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών για σκοπούς ασφάλειας να μεριμνά για τη διενέργεια σχετικής μελέτης αναφορικά με τη στατική επάρκεια του συγκεκριμένου ακινήτου.
Η προτεινόμενη ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία, αφού η Επιτροπή διαπίστωσε ότι ο Κηδεμόνας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών προβαίνει σε παραχώρηση τ/κ περιουσιών, οι οποίες χρήζουν σημαντικών επιδιορθώσεων ή/και αναβαθμίσεων σε δικαιούχους.
Στην τοποθέτησή τους οι βουλευτές του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας διερωτήθηκαν κατά πόσο δεν πρέπει να ελεγχθούν και οι τ/κ περιουσίες που έχουν ήδη δοθεί από τον Κηδεμόνα. Ο κ. Κουλίας είπε επίσης ότι πολλές πολυκατοικίες σε προσφυγικούς συνοικισμούς και τ/κ περιουσίες που παραχωρήθηκαν σε πρόσφυγες έχουν στατικά προβλήματα.
Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου είπε ότι το πιο καινούριο τ/κ σπίτι έχει κτιστεί εδώ και 50 χρόνια και έχει υποστεί φθορά και εγκατάλειψη και είναι κρίμα να δίνονται τέτοια ακίνητα στους πρόσφυγες με κίνδυνο κατάρρευσης και θέματα ασφαλείας. Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα των τ/κ περιουσιών θα πρέπει να ιδωθεί πιο σφαιρικά και θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει σε περαιτέρω αξιοποίησή τους, όσο προχωρά ο χρόνος. Πρόσθεσε ότι από την ημέρα που δημοσιεύεται ένα σπίτι δίνεται εύλογο χρονικό διάστημα να γίνουν οι αιτήσεις και εγκρίσεις και μέσα σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί να γίνει η μελέτη.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη πρόταση νόμου ήταν αποτέλεσμα κοινοβουλευτικού ελέγχου που ζητήθηκε από τον ΔΗΣΥ, ενώ έγιναν επισκέψεις σε εγκαταλελειμμένες κατοικίες στην Αυδήμου. Ανέφερε ότι υπήρξαν περιπτώσεις που μια περιουσία βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο ανακαίνισης αλλά δεν υπήρξε μελέτη στατικής επάρκειας. Το κράτος, είπε, έχει τη νομική και ηθική υποχρέωση να παραδίδει κατοικίες ασφαλείας και συντηρημένες και όχι οι πρόσφυγες να ζουν με τον φόβο της επικινδυνότητας και παρακαλώντας για αποσπασματικές εργασίες συντήρησης. Αυτό, πρόσθεσε, επιβάλλεται ακόμα περισσότερο στις περιπτώσεις επαγγελματικών υποστατικών. Είπε επίσης ότι είναι απαράδεκτος το κράτος να ζητά αγοραίο ενοίκιο και την ίδια ώρα να μισθώνει στους πολίτες επικίνδυνα υποστατικά.
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους διερωτήθηκε κατά πόσο η συγκεκριμένη νομοθεσία θα δημιουργήσει καθυστερήσεις στη διαδικασία παραχώρησης κατοικιών στους δικαιούχους και ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια, ώστε ο Κηδεμόνας να προχωρεί σε στατική μελέτη παράλληλα με την παραχώρηση στους δικαιούχους για να κερδίζεται χρόνος.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι αν δεν συμπίπτει η βούληση του οργάνου που θα δώσει το σπίτι και του δικαιούχου, ενδεχομένως να δημιουργηθούν μεγάλες καθυστερήσεις σε βάρος των δικαιωμάτων των προσφύγων.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος είπε ότι καμιά νομοθεσία δεν μπορεί να ισχύσει αναδρομικά και για τις περιουσίες που έχουν ήδη δοθεί και δεν θέλησαν να φέρουν αντισυνταγματική νομοθεσία στην Ολομέλεια.
Για το θέμα των καθυστερήσεων, ανέφερε ότι το ΕΤΕΚ τους διαβεβαίωσε ότι χρειάζονται 15 μέρες για τον έλεγχο στατικής επάρκειας και είπε ότι 15 μέρες καθυστέρηση δεν είναι χρόνος «που δεν μπορούμε να τον αντέξουμε». Πρόσθεσε ότι εξάλλου, η υπηρεσία διαχείρισης τ/κ περιουσίων έχει 1,5 χρόνο να κάνει δημοσιεύσεις για παραχώρηση σπιτιών, ενώ υπάρχουν ανάγκες. Κάλεσε την αρμόδια υπηρεσία να δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία και την κυβέρνηση να καταθέσει σύντομα τα κριτήρια για παραχώρηση τ/κ περιουσιών.
Ο βουλευτής Λευκωσίας Κωστής Ευσταθίου σημείωσε ότι ο Κηδεμόνας είναι εμπιστευματοδόχος και οφείλει να προστατεύει τις τ/κ περιουσίες και πρέπει να κάνει βελτιώσεις και συντηρήσεις. Πρόσθεσε ότι συζητούν στη Βουλή τα αυτονόητα και δεν θα χρειαζόταν να γίνει αυτό αν εφαρμοζόταν ο νόμος περί Κηδεμόνα τ/κ περιουσιών. Πρόσθεσε ότι υπάρχει τεράστια κερδοφορία από κάποιους που κατέχουν τ/κ περιουσίες και τις υπενοικιάζουν πολύ ακριβότερα απ’ ό,τι πληρώνουν για αυτές. Είπε επίσης ότι όπως και στους συνοικισμούς που η τιτλοποίηση αποτέλεσε άλλοθι για να τους αφήσει η εκτελεστική εξουσία να καταρρεύσουν, το ίδιο γίνεται και με τις τ/κ περιουσίες.
Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίτα Σούπερμαν είπε ότι η ομάδα του ΔΗΣΥ έδρασε πριν ακόμα συμβούν οι σεισμοί στην Τουρκία και τη Συρία και με αυτή την πρόταση νόμου δηλώνεται η έγνοια της για τον προσφυγικό κόσμο. Πρόσθεσε ότι αναμένουν να συζητήσουν τα νομοσχέδια που θα διευθετήσουν συνολικά το θέμα των τ/κ περιουσιών. Σίγουρα, πρόσθεσε, μπορεί να προκύψουν προβλήματα, αλλά αυτό που μπορεί να γίνει είναι ο πιεστικός κοινοβουλευτικός έλεγχος.