ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αντικλεπτικά σε τυριά και κρέας βάζουν βρετανικά σούπερ μάρκετ

Στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την αύξηση των κρουσμάτων κλοπής

Kathimerini.gr

Με αντικλεπτικά σε μπριζόλες και τυριά, άδεια βαζάκια καφέ και λιγότερα προϊόντα στα ράφια προσπαθούν τα βρετανικά σούπερ μάρκετ να αντιμετωπίσουν την αύξηση των κλοπών, οι οποίες έχουν επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα, καθώς το κόστος ζωής εκτινάσσεται. Τα καταστήματα αναγκάζονται να ξοδεύουν πολλά στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τα κρούσματα κλοπών.

Τον Μάρτιο, οι αστυνομικές δυνάμεις στην Αγγλία, στην Ουαλλία και στη Βόρεια Ιρλανδία κατέγραψαν σχεδόν 33.000 περιστατικά κλοπής σε καταστήματα, σύμφωνα με στοιχεία που ανέλυσε το BBC. Πρόκειται για σημαντική αύξηση 30,9% στις κλοπές σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2022.

Οι κλοπές κόστισαν στις βρετανικές εταιρείες λιανεμπορίου σχεδόν 1 δισ. λίρες το 2021-2022.

Οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν στα social media δείχνουν το φάσμα των μέτρων που αναγκάζονται να πάρουν τα σούπερ μάρκετ για να περιορίσουν τις κλοπές. Ενας χρήστης δημοσίευσε μια εικόνα που δείχνει μια συσκευασία με μπριζόλες ασφαλισμένη με αντικλεπτικές ετικέτες σε ένα κατάστημα Co-op. «Συσκευάζουν τις μπριζόλες σαν να είναι ράβδοι χρυσού», έγραψε.

Ενας άλλος χρήστης δημοσίευσε μια εικόνα με άδεια βαζάκια καφέ σε ένα ράφι στο Co-op. Οι πελάτες που θέλουν να αγοράσουν τον καφέ, χρειάζεται να ζητήσουν από τον πάγκο μια κανονική συσκευασία. Πάντως, εκπρόσωπος της Co-op είπε στο BBC ότι αυτές δεν είναι πολιτικές που εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο, αλλά κινήσεις που γίνονται σε τοπικό επίπεδο, σε καταστήματα που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα.

Σε καταστήματα M&S, φωτογραφίες δείχνουν άδεια ψυγεία, που έχουν μέσα μόνο τρεις μπριζόλες. Ενας χρήστης του Twitter έγραψε ότι σοκαρίστηκε βλέποντας τα σχεδόν άδεια ράφια. Οπως του είπε εργαζόμενος του καταστήματος, πρόκειται για σκόπιμη κίνηση, καθώς, διαφορετικά, «οι κλέφτες αδειάζουν τα ράφια με μια κίνηση και αρχίζουν να τρέχουν».

Και σε αυτή την περίπτωση, εκπρόσωπος της M&S εξήγησε στο BBC ότι δεν πρόκειται για γενική πολιτική της εταιρείας, αλλά για μέτρα που αποφασίζει το κάθε κατάστημα, ανάλογα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Εν τω μεταξύ, άλλες φωτογραφίες στο Twitter δείχνουν τυριά με αντικλεπτικά σε ένα κατάστημα Aldi.

Πρόσφατα, η Sainsbury’s προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς έβαλε μπάρες σε ορισμένα από τα ταμεία αυτοεξυπηρέτησης, οι οποίες αναγκάζουν τους πελάτες να σκανάρουν τις αποδείξεις τους πριν τους επιτραπεί να φύγουν. Το σούπερ μάρκετ πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποτρέψει τους κλέφτες.

Η αύξηση στα κρούσματα κλοπών έρχεται καθώς οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και σχεδόν 45 χρόνια στη Βρετανία. Οι τιμές των ειδών σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν κατά 19,1% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση και παρότι σημείωσαν ελαφρά πτώση συγκριτικά με τον Μάρτιο, παραμένουν κοντά σε επίπεδα-ρεκόρ. Βασικά προϊόντα, όπως η ζάχαρη, το γάλα και τα ζυμαρικά, ανατιμήθηκαν κατακόρυφα.

Ο Toμ Αϊρονσάιντ, διευθυντής επιχειρήσεων και κανονισμών στο British Retail Consortium, δήλωσε: «Η κλοπή κόστισε στις εταιρείες λιανεμπορίου σχεδόν 1 δισεκατομμύριο λίρες το 2021-22, χρήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των τιμών και την επένδυση σε μια καλύτερη εμπειρία πελάτη. Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, οι εταιρείες ξοδεύουν εκατοντάδες εκατομμύρια σε προσωπικό ασφαλείας, κυκλώματα κλειστής τηλεόρασης, ετικέτες ασφαλείας και άλλα μέτρα κατά του εγκλήματος».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Μειώθηκαν τα έσοδα και οι κλεψιές, των Βρετανών, από τις χώρες των αποικιών και τα βρίσκουν σκούρα με την φτωχοποίηση την οποίαν επιβάλλουν πλέον εις την γηραιάν Αλβιώνα.

Γ. Αργυρού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X