ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανάγκη για εξορθολογισμό του τρόπου αύξησης του κρατικού μισθολογίου λέει η ΟΕΒ

«Ο ρυθμός αύξησης του Κρατικού Μισθολογίου είναι τα τελευταία χρόνια ψηλός και δημιουργούνται προϋποθέσεις για επιστροφή στα μη διαχειρισιμα επίπεδα της περιόδου πριν από την κρίση του 2011-2014».

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στην ανάγκη για εξορθολογισμό του τρόπου αύξησης του κρατικού μισθολογίου, αναφέρεται η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), με αφορμή τη Συμφωνία για μισθολογικές αυξήσεις ανάμεσα στις συντεχνίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και το Υπουργείο Οικονομικών.

Σε σημερινή ανακοίνωση, η ΟΕΒ αναφέρει πως «επιβάλλεται η διαμόρφωση ενός νέου Οργανογράμματος με αξιοποίηση της τεχνολογίας μέσα από την ψηφιακή μεταρρύθμιση, ώστε μεσοπρόθεσμα να μειωθεί ο αριθμός των εργαζόμενων και να απογειωθεί η παραγωγικότητα της κρατικής μηχανής».

Μέχρι τότε όμως, σύμφωνα με την ΟΕΒ, «το ποσοστό ετήσιας αύξησης του μισθολογίου δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ».

Ιδιαίτερα, όπως αναφέρει, «στην τρέχουσα διεθνή συγκυρία με τις άνευ προηγουμένου προκλήσεις και αβεβαιότητες, επιβάλλεται αυτοσυγκράτηση και εκλογίκευση των πρακτικών που αυξάνουν τις πάγιες και ανελαστικές δαπάνες».

Αναφέροντας ότι «η αυτονομία των συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό αλλά και τον δημόσιο τομέα είναι πλήρως κατοχυρωμένη και σεβαστή», η ΟΕΒ προσθέτει ότι «στον δημόσιο τομέα, εκτός από τις πρόσθετες αυξήσεις που κατά καιρούς συμφωνούνται όπως αυτή που μόλις ανακοινώθηκε, καταβάλλονται κάθε χρόνο ετήσιες αυξήσεις με την μορφή προσαυξήσεων και ΑΤΑ».

«Ο ρυθμός αύξησης του Κρατικού Μισθολογίου είναι τα τελευταία χρόνια ψηλός και δημιουργούνται προϋποθέσεις για επιστροφή στα μη διαχειρισιμα επίπεδα της περιόδου πριν από την κρίση του 2011-2014», προσθέτει.

Επιπλέον, η Ομοσπονδία αναφέρει πως «μόλις χθες με Έκθεση του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάλεσε την Κυβέρνηση να βρει τρόπους συγκράτησης του κόστους εργασίας και σύνδεση των αυξήσεων με κίνητρα για αύξηση της παραγωγικότητας».

Τέλος, η ΟΕΒ αναφέρει πως δεν συζητά την μείωση του μισθού οποιουδήποτε εργαζόμενου, «ωστόσο οι συστάσεις του ΔΝΤ για τις προσαυξήσεις και την ΑΤΑ χρήζουν πολύ προσεχτικής επεξεργασίας από το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση