ΚΥΠΕ
Αισιοδοξία ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα καταστεί εφικτή η κατάληξη σε συμφωνία για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία, εξέφρασε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι δόθηκε μια μικρή παράταση ορισμένων ημερών, ύστερα από αίτημα των εργοδοτών του κλάδου, στο να δοθεί η τελική θέση των κοινωνικών εταίρων στη μεσολαβητική πρόταση που κατέθεσε το Υπουργείο Εργασίας.
«Ζητήθηκε από πλευράς εργοδοτών του κλάδου να δοθεί μια μικρή παράταση ορισμένων ημερών και θεωρώ ότι είναι προς την θετική κατεύθυνση το αίτημα αυτό», είπε ο κ. Παναγιώτου, ερωτηθείς για το θέμα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη.
Ανέφερε ότι «οι πρώτες αντιδράσεις των κοινωνικών εταίρων φαίνεται να είναι θετικές και αισιοδοξώ ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα καταστεί εφικτή η κατάληξη σε συμφωνία έτσι ώστε η σύμβαση να ανανεωθεί».
«Η διασφάλιση της ομαλότητας και της σταθερότητας στην οικοδομική βιομηχανία είναι πάρα πολύ σημαντική για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας», υπογράμμισε.
Για αυτό τον σκοπό, όπως είπε, «έχουμε φροντίσει, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους του κλάδου να παρουσιαστεί μια μεσολαβητική πρόταση από το Υπουργείο Εργασίας, που να δημιουργεί τις δυνατότητες και τις προοπτικές για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης».
Σε παρατήρηση ότι οι συντεχνίες βλέπουν με θετικό φακό την πρόταση του ΥΠΕΡΓ, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι «μια μεσολαβητική πρόταση δεν μπορεί να ικανοποιεί απολύτως καμία πλευρά», προσθέτοντας ότι «η Κυβέρνηση οφείλει να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, αξιολογώντας τα δεδομένα και προσφέροντας επιλογές οι οποίες να παρέχουν τη δυνατότητα για την κατάληξη σε συμφωνίες οι οποίες να είναι δίκαιες και ισορροπημένες».
«Στην προκειμένη περίπτωση η μεσολαβητική πρόταση παρέχει αυτή την δυνατότητα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν ξεκινήσει να τοποθετούνται και αναμένω ότι μέσα στις επόμενες μέρες οι τοποθετήσεις των εργοδοτικών οργανώσεων θα μας δώσουν τη δυνατότητα για να ανανεώσουμε τη συλλογική σύμβαση της οικοδομικής βιομηχανίας μέχρι το τέλος του 2027, παρέχοντας τη δυνατότητα για μια μακρά περίοδο ομαλότητας, σταθερότητας και εργατικής ειρήνης στον κλάδο που θα δώσει τη δυνατότητα για συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της κυπριακής οικονομίας, χωρίς οποιαδήποτε αναστάτωση που να περιορίζει τις προοπτικές της», κατέληξε.