ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άδεια πατρότητας: Συγκλίνει στην πρόταση των 26 εβδομάδων η Επ. Εργασίας

Ενστάσεις εκφράστηκαν από την Υπουργό και από τους Βουλευτές Φωτεινή Τσιρίδου και Ονούφριο Κουλλά, αναφορικά με την πρόταση για δύο επιπρόσθετες εβδομάδες, μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας

ΚΥΠΕ

Σε σύγκλιση για επέκταση της περιόδου αίτησης για λήψη άδειας πατρότητας στις 26 εβδομάδες, οδηγήθηκε την Τρίτη η συζήτηση στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής, στην παρουσία της Υπουργού, Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Ενστάσεις εκφράστηκαν από την Υπουργό και από τους Βουλευτές του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου και Ονούφριο Κουλλά, αναφορικά με την πρόταση για δύο επιπρόσθετες εβδομάδες, μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας.

Υπενθυμίζεται ότι είχαν κατατεθεί προτάσεις από την Επιτροπή προς το αρμόδιο Υπουργείο, για επέκταση της περιόδου κατά την οποία δικαιούται ένας πατέρας να αιτηθεί τις δύο εβδομάδες άδειας πατρότητας, εντός περιόδου έως και 52 εβδομάδων (αντί 16 που ισχύει μέχρι σήμερα).

Στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξήχθη κατά τη συνεδρίαση, η Υπουργός απάντησε ότι είναι «αντισυνταγματικές οι προτάσεις που αυξάνουν τις δαπάνες του κράτους», κάτι που έθεσε εκτός του πλαισίου συζήτησης την πρόταση για παράταση της περιόδου στις 52 εβδομάδες. Τόνισε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι η κατανομή εξίσου στον πατέρα και τη μητέρα, των υποχρεώσεων που προκύπτουν μετά τη γέννηση του παιδιού, κατ’ επέκταση, όπως είπε, δεν κρίνεται σκόπιμη η παράτασή της, πέρα από την περίοδο της άδειας μητρότητας. Κατέληξε ότι «δεν υπάρχει διαφωνία να ισχύει η περίοδος του δικαιώματος για άδεια πατρότητας, για όσο ισχύει και η άδεια μητρότητας».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς, εστίασε στη συμβιβαστική πρόταση για περίοδο 26+2 εβδομάδων. Όπως εξήγησε, η πρόταση αυτή καλύπτει τους στόχους της Κυβέρνησης, όμως επιτρέπει και στον πατέρα να απευθυνθεί για επίδομα πατρότητας μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας, προκειμένου να μη μειωθεί το εισόδημα της οικογένειας, αφού τότε ένας από τους δύο γονείς θα λαμβάνει το 100% του μισθού του. Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης είπε ότι «έχουμε ακούσει τις απόψεις της Υπουργού, ως ΑΚΕΛ είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και εναλλακτική περίοδο και ελπίζουμε ότι θα βρούμε τη χρυσή τομή για μία ρύθμιση που θα δώσει τη δυνατότητα στους πατέρες να αξιοποιήσουν όπως πρέπει το επίδομα αυτό».

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, υπερθεμάτισε της πρότασης 26+2, λέγοντας ότι οι δύο εβδομάδες μετά την ισχύ της άδειας μητρότητας, επιτρέπουν να μείνει μόνος του ο πατέρας με το παιδί και να συνδεθεί καλύτερα με αυτό. «Αυτή η περίοδος μπορεί να είναι και μία οικονομική ανάσα για την οικογένεια, που θα γλιτώσει το κόστος του παιδοκομικού σταθμού για δύο εβδομάδες», συμπλήρωσε.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου, τόνισε ότι όσο περισσότερο στηριχθεί η νέα οικογένεια, τόσο το καλύτερο, όμως διατύπωσε επιφυλάξεις αναφορικά με την παράταση δύο εβδομάδων. «Είναι σίγουρα κρίσιμη η περίοδος επιστροφής της μητέρας στην εργασία, όμως αν το δικαίωμα στη γονική άδεια προσφέρει τη δυνατότητα στον πατέρα να βρίσκεται τότε με το παιδί, τότε αυτό θα ρυθμιστεί από άλλο νομοσχέδιο, που αναμένουμε να έρθει ενώπιον μας», είπε, και συμπλήρωσε ότι οι πιο κρίσιμες εβδομάδες για στήριξη της μητρότητας, είναι αυτές που καλύπτονται και από την άδεια.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς, ανέφερε ότι «αν ο στόχος είναι η στήριξη της μητέρας μετά τον τοκετό, τότε το νομοσχέδιο δε θα έπρεπε να προβλέπει ούτε μία ημέρα μετά την άδεια μητρότητας, για λήψη άδειας πατρότητας, αλλά ίσως μάλιστα θα έπρεπε να περιορίζει το δικαίωμα στις κρίσιμες πρώτες οχτώ εβδομάδες». Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση τόνισε ότι δε θα πρέπει «να διακινδυνεύσουμε, αντί να εφαρμοστεί το νομοσχέδιο, να οδηγηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο λόγω αντισυνταγματικότητας».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, έθεσε τον προβληματισμό ότι ο μικρός αριθμός πατεράδων που έχουν αιτηθεί άδειας πατρότητας μέχρι στιγμής, πιθανόν να υποδεικνύει κάποιο πρόβλημα στην πρακτική εφαρμογή του νόμου και κάλεσε την επιτροπή και την Υπουργό να εξετάσουν τις αδυναμίες αυτές προκειμένου να διορθωθούν.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, αναφέρθηκε σε ευαίσθητες πτυχές της περιόδου μετά τον τοκετό (όπως την επιλόχεια κατάθλιψη, έως και ένα χρόνο μετά τη γέννα) και έθεσε τον προβληματισμό ότι ενδεχομένως να χρειάζεται στήριξη της μητέρας και μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Αντρέας Αποστόλου, υποστήριξε ότι η περίοδος των δύο επιπλέον εβδομάδων άδειας πατρότητας, μετά την λήξη της άδειας μητρότητας, εξυπηρετεί προκειμένου ο πατέρας να στηρίξει τη μητέρα, ώστε να επανέλθει ομαλά στην εργασία της. «Πιστεύω ότι εάν ψηφιστεί το μέτρο αυτό, θα αξιοποιηθεί από τους πατεράδες, για στήριξη προς τις συζύγους τους», συμπλήρωσε.

Τον Αύγουστο του 2022 ο ορίζοντας για τον νόμο της γονικής άδειας

Μέχρι τον Αύγουστο του 2022 προβλέπεται η ολοκλήρωση της ψήφισης του νόμου για τη γονική άδεια, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, και η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι θα κατατεθεί ενώπιον της Βουλής την άνοιξη του 2022.

Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Εργασίας, η Υπουργός ανέφερε ότι, μεταξύ άλλων, «η γονική άδεια θα δίνει την ευκαιρία και στον πατέρα να περάσει περισσότερο χρόνο με το παιδί», κάτι που δεν είναι στόχος της άδειας πατρότητας, όπως είπε. Τόνισε, δε, ότι επέκταση της περιόδου λήψης άδειας πατρότητας, ενδεχομένως να περιορίσει τη γονική άδεια, επομένως χρειάζεται προσοχή στη λήψη των αποφάσεων.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προώθηση της ετοιμασίας του νομοσχεδίου. «Από το 2017 έχω υποστηρίξει ότι θα πρέπει να κατοχυρωθεί η γονική άδεια επί πληρωμή και για τους δύο γονείς», είπε. Συμπλήρωσε ότι το νομοσχέδιο θα προνοεί μη μεταβιβάσιμη άδεια για κάθε γονιό, αρχικά 45 και μετέπειτα 60 ημερών, την οποία θα μπορεί να λάβει ο γονιός μέχρι και τα 8 χρόνια του παιδιού.

Μεταβίβαση γονικών δικαιωμάτων σε περίπτωση απώλειας

Σε τοποθέτησή της σχετικά με την πρόταση νόμου για μεταβίβαση γονικών δικαιωμάτων, σε περίπτωση απώλειας της μητέρας, η Υπουργός ανέφερε ότι συμφωνεί απόλυτα με την πρόταση, τόνισε όμως ότι «χρειάζονται τροποποιήσεις για να είναι σωστός ο νόμος, ώστε να μη χάσει δικαιώματα ο πατέρας, όπως είναι η σύνταξη χηρείας, αφού ο νόμος προβλέπει ότι δεν μπορεί να παίρνει κάποιος δύο παροχές ταυτόχρονα». «Έχω δώσει ήδη οδηγίες στις υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ώστε να καταθέσουμε τον νόμο στη σωστή μορφή. Χαιρετίζω την πρωτοβουλία, αλλά δώστε μας τον χρόνο, για να μη δημιουργηθούν άλλα προβλήματα», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ