Μέσα σε διάστημα 32 ετών ο τουρισμός σε παγκόσμιο επίπεδο δέχθηκε τις επιπτώσεις από τουλάχιστον 16 κρίσεις, κάτι που αναπόφευκτα είχε και τον ανάλογο αντίκτυπο και στην Κύπρο. Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε συγκυρίες ή άλλα τυχαία γεγονότα για να διαφεύγουμε των κρίσεων, επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΔΙΞΕ, Χρίστος Αγγελίδης, ο οποίος παρουσίασε τις εισηγήσεις του συνδέσμου για επίτευξη των στόχων της εξέλιξης και της ανάπτυξης του τουρισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο εισηγήθηκε την υιοθέτηση συγκεκριμένων πρακτικών.
-Την δημιουργία Εθνικού Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων
Σε αυτό τον Μηχανισμό θα συμμετέχουν οι βασικοί πυλώνες της κρατικής μηχανής καθώς και παράγοντες του ιδιωτικού τομέα για λήψη στρατηγικών αποφάσεων με στόχο τον συντονισμό όλων των παραγόντων .
-Την δημιουργία Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών Τουρισμού .
Το Ινστιτούτο , θα δημιουργηθεί μέσα στα πλαίσια του FUTURES STRATEGIC POLICY DESING και θα λειτουργεί σαν το συμβουλευτικό όργανο του Εθνικού Μηχανισμού αντιμετώπισης Κρίσεων για την διενέργεια ερευνών και μελετών σύμφωνα με τα πρότυπα διεθνών σχολών σκέψης. Με αυτό τον τρόπο αναφέρει ο ΠΑΣΥΔΙΞΕ θα αναπτυχθούν οι μηχανισμοί γνώσης ώστε να προβλεφθούν πιθανά σενάρια καθώς και να δημιουργηθούν μηχανισμοί αντίδρασης για απρόβλεπτα γεγονότα.
-Την δημιουργία του Tourism Intelligence Centre
Πρόκειται για κέντρο επιμόρφωσης του Ιδιωτικού Τομέα του Τουρισμού το οποίο θα διοχετεύει γνώση και ευρήματα σε συνεργασία με το Ινστιτούτο και έτσι θα δημιουργηθεί ο βραχίονας επιμόρφωσης της ξενοδοχειακής βιομηχανίας στις τελευταίες τάσεις και εξελίξεις.
Το εργασιακό
Στο προσκήνιο φυσικά παραμένει και το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στην βιομηχανία. Πρόκειται για την αχίλλειο πτέρνα του τουρισμού αναφέρει ο κ. Αγγελίδης, τονίζοντας ότι οι ελλείψεις που παρατηρούνται δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν από την κυπριακή αγορά με τους υφιστάμενες συνθήκες εργασίας ενώ και η λύση της εισαγωγή εργατικού δυναμικού δεν προσφέρει λύσεις ποιότητας και αναβάθμισης του τουριστικού προιόντος. «Είναι λοιπόν αδίρητη ανάγκη η εργοδότηση στη Τουριστική Βιομηχανία να γίνει ελκυστική και επιθυμητή καθ όλη την διάρκεια του έτους, γεγονός που θα έχει αλυσιδωτές θετικές επιπτώσεις και στη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Κάλεσε δε, όλους τους φορείς σε συνεργασία για εξεύρεση λύσεων .
Δυναμικά στο τουριστικό γίγνεσθαι η Λάρνακα
Σημαντική η ανάπτυξη της Λάρνακας στον τομέα του τουρισμού τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για μια πόλη η οποία έχει καταγράψει σημαντική αύξηση κλινών τα τελευταία χρόνια, ακόμα και εν καιρώ κορωνοϊού, ενώ κατάφερε προ πανδημίας, να ανεβάσει σημαντικά τα επίπεδα επισκεψιμότητας. Ισχυρή ώθηση στην πόλη αναμένεται φυσικά να δώσει και η ενιαία ανάπτυξη Λιμανιού- μαρίνας, καθώς και η δημιουργία της νέας περιοχής των πρώην διυλιστηρίων. Πρόκειται για έργα που θα αλλάξουν πλήρως την εικόνα του παραλιακού μετώπου και θα προσθέσουν στο τουριστικό και ξενοδοχειακό δυναμικό της Λάρνακας, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΤΑΠ Λάρνακας, Ντίνος Λευκαρίτης. «Πεποίθησή μας είναι ότι η αυθεντικότητα, σε όλες της τις εκφάνσεις, αποτελεί την πεμπτουσία ενός επιτυχημένου τουριστικού προορισμού» επισήμανε, μιλώντας στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΠΑΣΥΔΙΞΕ που διοργανώθηκε φέτος για 1η φορά στη Λάρνακα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνδέσμου Χρίστος Αγγελίδης, εξήγησε ότι η επιλογή της Λάρνακας έγινε ως επιβράβευση των προσπαθειών που καταβάλλονται από όλους τους φορείς, ώστε να καταστεί η Λάρνακα ένας αναβαθμισμένος προορισμός, ο οποίος θα προσθέσει κύρος στην τουριστική Κύπρο.