ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο χάρτης αποπληρωμής του δημόσιου χρέους

Στα 24,4 δισ. ευρώ το ποσό - Οι υποχρεώσεις των πληρωμών μέχρι και το 2051 - Το ΑΕΠ συνεχίζει την πτωτική πορεία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με μία επιτυχημένη έξοδο στις αγορές για δανεισμό μπήκε το 2022 για την Κύπρο, αντλώντας 1 δισεκατομμύριο ευρώ με επιτόκιο λίγο κάτω από 1%. Ωστόσο, όπως διαφαίνεται, εντός του έτους θα χρειαστεί κάποια στιγμή να αντλήσει ξανά από τις αγορές άλλο 0,5 δισεκατομμύριο ευρώ για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες. Το χρέος της Κύπρου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γραφείου Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους, ανέρχεται στα 24,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ μέσα στο 2022 θα πρέπει να αποπληρώσει χρέη ύψους 1,91 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το 2021 μπορεί να χαρακτηριστεί και «ελαφρύ» αναφορικά με τις λήξεις του χρέους, αφού η ΚΔ είχε υποχρεώσεις ύψους 960 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το 2022 αρκετά πιο «βαρύ», αφού οι υποχρεώσεις όπως αναφέρθηκαν πιο πάνω έχουν διαφορά 1 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, το 1 δισ. αφορά υποχρεώσεις σε χρεόγραφα εξωτερικού, 822 εκατ. ευρώ σε χρεόγραφα εσωτερικού και 96 εκατ. ευρώ σε «άλλα δάνεια».

Όπως διαφαίνεται από το πλάνο του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για τις αποπληρωμές του χρέους, μέχρι και το 2030 το πρόγραμμα θα είναι «βαρυφορτωμένο» με ένα μέσο όρο αποπληρωμών να ανέρχεται περίπου στα 2 δισ. ετησίως. Μέχρι και το 2030 η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να αποπληρώσει 18 δισ. ευρώ, ενώ από εκεί και πέρα μέχρι και το 2051, οι αποπληρωμές θα είναι λιγότερες. Όλα τα παραπάνω δε, στην περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια «συνέχεια» με τον covid19, άρα και να αλλάξει άρδην για ακόμα μία φορά το πλάνο διαχείρισης του χρέους. Ή τελοσπάντων κάποια άλλη έκτακτη κατάσταση να ανατρέψει τους παρόντες σχεδιασμούς. Βγαίνοντας στις αγορές με EMTN ομόλογα η Κύπρος, όπως έχει σχολιάσει και σχετικά το Γραφείο πολλάκις, τα μακροπρόθεσμα διεθνή ομόλογα σταθερού επιτοκίου παραμένουν η πιο ρεαλιστική επιλογή και θεωρούνται συνεπώς ως το βέλτιστο εργαλείο για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος με ένα αποδεκτό επίπεδο κόστους-κινδύνου.

Διαβάστε το ρεπορτάζ του Παναγιώτη Ρουγκάλα στην έντυπη έκδοση της «Κ». 

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ