Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος θα μπορούσε να συνεχίσει να αυξάνεται για χρόνια, προειδοποιούν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, επικαλούμενοι έναν συνδυασμό από παράγοντες που επηρεάζουν την – ήδη ανοδική – πορεία των ποσών που βλέπουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους.
Πιο συγκεκριμένα, η άνοδος στις τιμές φυσικού αερίου/πετρελαίου/άνθρακα, η κλιματική αλλαγή και όσα εκείνη συνεπάγεται (όχι μόνο ως επιπτώσεις αλλά και ως μέσα αντιμετώπισης αυτών των επιπτώσεων), το «χάος» στις εφοδιαστικές αλυσίδες και οι κινήσεις που γίνονται προς την κατεύθυνση της «πράσινης μετάβασης» δείχνουν να συμβάλλουν, επί του παρόντος, στην άνοδο των τιμών.
Το φαινόμενο δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό. Αντιθέτως.
«Ήδη απογοητευμένοι και θυμωμένοι λόγω των υψηλών τιμών της βενζίνης, πολλοί Αμερικανοί πλέον πλήττονται και από τους ραγδαία αυξανόμενους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος», γράφει ο Αϊβαν Πεν στους New York Times.
Η μέση τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στις ΗΠΑ ήταν τον περασμένο Ιανουάριο (πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία) αυξημένη κατά 8% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν. Η εν λόγω ετήσια αύξηση ήταν μάλιστα η μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας, όπως σημειώνεται. Τα τελευταία στοιχεία για τον μήνα Φεβρουάριο «μιλούν» για μια νέα αύξηση της τάξης του 4% σε ομοσπονδιακό – εθνικό επίπεδο, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2021.
Σε Φλόριντα, Χαβάη, Ιλινόι και Νέα Υόρκη οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν αυξηθεί κατά περίπου 15%, ενώ στην Καλιφόρνια οι τιμές ήταν τον Φεβρουάριο περίπου 12% υψηλότερες από εκείνες του περυσινού Φεβρουαρίου.
Ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου που πλησιάζει, και με δεδομένη την χρήση των κλιματιστικών που αυξάνεται, είναι δεδομένο, δε, πως πολλοί Αμερικανοί θα πληρώσουν φέτος «πολύ πιο πολλά χρήματα για ενέργεια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε σύγκριση με πέρυσι».
Ποιες είναι, όμως, οι βασικές αιτίες πίσω από την αύξηση των τιμών; Σύμφωνα με τους New York Times, «ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέβασε το ήδη υψηλό κόστος του φυσικού αερίου», πράγμα σημαντικό καθότι περίπου το 40% του ηλεκτρισμού στις ΗΠΑ προέρχεται από φυσικό αέριο.
«Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες καθώς οι παραγωγοί των ΗΠΑ στέλνουν περισσότερα καύσιμα στην Ευρώπη» που θέλει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο. Σε περιοχές όπως η Χαβάη και το Πουέρτο Ρίκο υπάρχουν σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής που τροφοδοτούνται από πετρέλαιο το οποίο έχει επίσης ακριβύνει σημαντικά. Ενώ και η τιμή του άνθρακα, που αντιστοιχεί περίπου στο 20% της ηλεκτροπαραγωγής στις ΗΠΑ, έχει επίσης αυξηθεί.
Παράλληλα, το «χάος» που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στις εφοδιαστικές αλυσίδες έχει καταστήσει τα έργα συντήρησης και αναβάθμισης των δικτύων, έργα που άλλοτε θεωρούνταν ρουτίνας, πιο ακριβά, όπως σημειώνεται.
«Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό», ωστόσο σύμφωνα με τους New York Times, «είναι το ότι αυτές οι όποιες βραχυπρόθεσμες διαταραχές θα μπορούσαν να είναι μόνο η αρχή». Ειδικοί του κλάδου της ενέργειας «φοβούνται ότι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος θα συνεχίσουν να αυξάνονται ραγδαία για χρόνια». Κι αυτό «επειδή επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και ρυθμιστικές Αρχές συνειδητοποιούν ότι πρέπει να ενισχύσουν τα ηλεκτρικά δίκτυα έναντι των φυσικών καταστροφών που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή». Υπενθυμίζεται πως πέρυσι μια χιονοθύελλα είχε αφήσει πολλές περιοχές του Τέξας χωρίς ρεύμα για ημέρες.
Παράλληλα ωστόσο, «οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας ξοδεύουν περισσότερα χρήματα και σε μπαταρίες, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά πάρκα, νέες γραμμές μεταφοράς ενέργειας και γενικότερα σε εξοπλισμό για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».
Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως λόγω των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες έχει παράλληλα αυξηθεί ακόμη και το κόστος των φωτοβολταϊκών και των ανεμογεννητριών.
«Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να δαπανήσουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια για την επισκευή και την αναβάθμιση των δικτύων τους» και «αυτά τα κόστη πρόκειται σχεδόν στο σύνολό τους να περάσουν στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος», όπως σημειώνεται στο σχετικό άρθρο των NY Times.
Από την άλλη πλευρά ωστόσο, ταυτόχρονα αυξάνεται και η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος στις ΗΠΑ, με την αμερικανική ΕΜΥ να έχει ήδη προειδοποιήσει ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι πιο ζεστό από τον μέσο όρο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η διοίκηση Μπάιντεν καλεί τις αμερικανικές εταιρείας του κλάδου της ενέργειας να αρχίσουν να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ειδικοί τους οποίους επικαλούνται οι New York Times υποστηρίζουν ωστόσο πως για να μπορέσουν να υπάρξουν τέτοιες αυξήσεις στην παραγωγή θα χρειαστεί να περάσουν ένα με δύο χρόνια.
Πηγή: New York Times