ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άναψε για τα καλά η μάχη γύρω από τα κρυπτονομίσματα

Στο επίκεντρο η αξία και η επικινδυνότητά τους – Αρνητικές θέσεις από ΕΚΤ, ΔΝΤ

CNBC, BLOOMBERG, REUTERS

Εντονότερη από ποτέ είναι τις τελευταίες ημέρες η διαμάχη για τα κρυπτονομίσματα, την αξία τους και την επικινδυνότητά τους, με την πρόσφατη μεγάλη υποχώρηση της αξίας τους να δίνει λαβή σε όσους θέλουν να τα αμφισβητήσουν. Την ίδια στιγμή κι ενώ πολλές κεντρικές τράπεζες επιχειρούν να τα προσεγγίσουν, τόσο η ΕΚΤ όσο και το ΔΝΤ εκφράζουν απροκάλυπτα αρνητικές θέσεις για τη νέα και αδιαφανή επένδυση.

Την Τετάρτη, ο Αντρέσεν Χόροουιτζ, από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη των επενδυτικών της Σίλικον Βάλεϊ, στοιχημάτισε 4,5 δισ. δολάρια στη «χρυσή εποχή των κρυπτονομισμάτων», επικαλούμενος τη «μαζική είσοδο νέων ταλέντων στον κλάδο» στη διάρκεια του περασμένου έτους. Μιλώντας για το θέμα στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ο Κρις Ντίξον, συνεργάτης του στην ίδια εταιρεία, προσέθεσε εμφατικά πως «γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο αποφασίσαμε να αυξήσουμε την έκθεσή μας». Την ίδια ημέρα, πάντως, ο Σκοτ Μίνερντ, υπεύθυνος επενδύσεων στην Guggenheim Partners, τόνισε στο Bloomberg News πως «ούτε το bitcoin ούτε κανένα άλλο κρυπτονόμισμα έχει έως τώρα καθιερωθεί ως αξιόπιστη επένδυση».

Υποστηρικτές και πολέμιοι των κρυπτονομισμάτων διασταυρώνουν τα ξίφη τους ενώ έχει προηγηθεί σοβαρή υποχώρηση των αξιών του κλάδου. Η αξία του bitcoin, για παράδειγμα, έφτασε το ρεκόρ των 69.000 δολαρίων τον Νοέμβριο. Έκτοτε έχει χάσει περισσότερο από τη μισή αξία του καθώς οι επενδυτές αποσύρθηκαν μαζικά από τους επισφαλείς τίτλους ενόψει της ανόδου των επιτοκίων. Η κατάρρευση των αξιών των κρυπτονομισμάτων δεν απέτρεψε, πάντως, πολυάριθμα πάνελ στο Νταβός να επικεντρωθούν στη νέα επένδυση όπως και στα ψηφιακά νομίσματα. Οι φωνές που εκπροσωπούν το κατεστημένο του χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν απέφυγαν, ωστόσο, να καταφερθούν εναντίον των κρυπτονομισμάτων με κατηγορηματικό τρόπο. Μιλώντας από το βήμα του Νταβός, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τόνισε πως «το bitcoin μπορεί να αποκαλείται νόμισμα αλλά δεν είναι χρήμα». Επισήμανε μάλιστα ότι δεν αποτελεί «σταθερή τοποθέτηση αξίας». Σύμφωνα, άλλωστε, με τον Μάρκο Σωτηρίου, αναλυτή της χρηματιστηριακής ψηφιακών τίτλων GlobalBlock, ο όρος κρυπτονόμισμα είναι παραπλανητικός, καθώς «99% των κρυπτονομισμάτων δεν φιλοδοξούν να είναι νομίσματα αλλά τίτλοι και αξίες πίσω από τα δίκτυα της τεχνολογίας blockchain». Ο ίδιος εκτιμά πως είναι θέμα χρόνου να αγκαλιάσουν όλες οι επιχειρήσεις αυτήν τη νέα τεχνολογία.

Η κ. Γκεοργκίεβα, εξάλλου, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα stablecoins, μια υποκατηγορία κρυπτογραφημένων αξιών, που θεωρούνται ασφαλέστερα και σταθερότερα διότι συνδέονται με την αξία κάποιου νομίσματος. Όπως τόνισε, όμως, όσα stablecoins δεν βασίζονται σε αξίες που να στηρίζουν αποτελούν «πυραμίδα», αναφερόμενη στο γνώριμο είδος επενδυτικής απάτης. Πιο κατηγορηματική η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εξέφρασε την εκτίμηση πως «το bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα δεν έχουν καμία αξία», καθώς «δεν βασίζονται σε κάποια αξία, σε κάποιον τίτλο που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως είδος ασφαλείας». Η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε, πάντως πως πρέπει να επιβληθούν ρυθμίσεις στον κλάδο των κρυπτογραφημένων αξιών προκειμένου να προστατευθούν όσοι επενδυτές δεν έχουν εμπειρία.

Η απέχθεια της προέδρου της ΕΚΤ προς τον κλάδο είναι γνωστή αφού έχει και στο παρελθόν εκφράσει ανησυχία για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ψηφιακών νομισμάτων, όπως και για τον εύκολο δρόμο που προσφέρουν στο ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος. Δεδομένου, βέβαια, ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και πολλές κεντρικές τράπεζες επιχειρούν να σχεδιάσουν δικά τους ψηφιακά νομίσματα ή ψηφιακές εκδοχές των νομισμάτων τους, η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε πως όταν θα παρουσιαστεί η ψηφιακή εκδοχή του ευρώ, θα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που γνωρίζουμε ως κρυπτονομίσματα. Εχει προηγηθεί προ ημερών η πλήρης κατάρρευση δύο κρυπτονομισμάτων, του terraUSD και του παρεμφερούς luna, των οποίων η αξία κυριολεκτικώς μηδενίστηκε την περασμένη εβδομάδα. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το terraUSD, έχασε τη σύνδεσή του με το αμερικανικό δολάριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ