ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άλμα στα έσοδα των παρόχων φέρνει το 5G

Η νέα τεχνολογία 5G πρόκειται να αποδειχθεί μια εξαιρετικά σημαντική πηγή εσόδων για τους ομίλους παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών με ορίζοντα πενταετίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η νέα τεχνολογία 5G πρόκειται να αποδειχθεί μια εξαιρετικά σημαντική πηγή εσόδων για τους ομίλους παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών με ορίζοντα πενταετίας. Συγκεκριμένα, το τρέχον έτος η αγορά τηλεπικοινωνιών αναμένει έσοδα της τάξεως των 310 δισ. δολαρίων από την 5η γενιά των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, ενώ οι ειδικοί προβλέπουν ολοένα και υψηλότερα έσοδα τα επόμενα χρόνια. Η εταιρεία ερευνών αγοράς Juniper Research, μάλιστα, αναφέρει στην τελευταία της έκθεση για το θέμα αυτό ότι οι όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον κλάδο θα αποκομίσουν υπερδιπλάσια ετήσια έσοδα της τάξης των 625 δισ. δολαρίων από υπηρεσίες 5ης γενιάς το έτος 2027. Αυτή η κατά 100% αύξηση εσόδων από σήμερα έως το 2027 θα οφείλεται στο γεγονός ότι θα υπάρξει μετάβαση των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας στα δίκτυα 5ης γενιάς, καθώς και πως ολοένα και περισσότερο θα χρησιμοποιείται η κάρτα eSIM σε συσκευές, όπως είναι οι φορητοί υπολογιστές, καθώς και τα ποικίλα σημεία πρόσβασης σε Wi-Fi.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας ερευνών Jupiter, τα δίκτυα τεχνολογίας 5ης γενιάς θα αντιστοιχούν στο 80% των εσόδων που θα εισπράττουν οι όμιλοι παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε παγκόσμια κλίμακα έως το 2027, και αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στους αρμοδίους ομίλους εκμετάλλευσής τους να εξασφαλίσουν απόδοση της επένδυσής τους έως τότε. Με τις εκτιμήσεις αυτές συγκλίνει η πρόβλεψη ότι η αυξανόμενη εφαρμογή των καρτών eSIM σε νέες συσκευές θα οδηγήσει σε αύξηση της παγκόσμιας κίνησης δεδομένων κινητής τηλεφωνίας σε ποσοστό υψηλότερο από 180% την περίοδο από το 2023 έως το 2027, ενόσω η κίνηση δεδομένων μετατοπίζεται από τα δίκτυα σταθερής τηλεφωνίας και τα Wi-Fi σε εκείνα της 5ης γενιάς. «Οι συσκευές με δυνατότητα eSIM θα φέρουν σημαντική ανάπτυξη στα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, διότι το καταναλωτικό κοινό αξιοποιεί τα δίκτυα για τις περιπτώσεις εκείνες όπου χρησιμοποιούσαν παραδοσιακά μέχρι τώρα τα σταθερά δίκτυα. Οι όμιλοι παροχής υπηρεσιών οφείλουν να διασφαλίσουν ότι τα δίκτυα, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων 5ης γενιάς, καθώς και της επόμενης 6ης γενιάς, υπόκεινται επαρκώς σε προστατευτικές διατάξεις, εφαρμόζοντας σε όλα νέες τεχνολογίες», όπως αναφέρει η εταιρεία ερευνών Jupiter. Στη δε έκθεσή της προβλέπει ακόμα πως για να υπάρξει προετοιμασία γι’ αυτήν την αυξανόμενη ζήτηση σε δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, θα πρέπει τα πρότυπα δικτύων 6ης γενιάς να υιοθετήσουν καινοτόμους τεχνολογίες, που δεν χρησιμοποιούνται επί του παρόντος στα πρότυπα των δικτύων της 5ης. Για παράδειγμα, τα μη επίγεια δίκτυα και οι ζώνες συχνοτήτων κάτω του 1 τεραχέρτζ (THz) θα είναι το κλειδί για τις αρχικές δοκιμές των δικτύων 6ης γενιάς, ώστε να μπορούν να παρέχουν αυξημένες δυνατότητες δεδομένων.

Ωστόσο, η Jupiter προειδο-ποιεί ότι το αυξημένο κόστος που δημιουργείται από τη χρήση δορυφόρων για τα μη επίγεια δίκτυα, καθώς και το κόστος απόκτησης φάσματος υψηλής συχνότητας, θα δημιουργήσει μεγαλύτερης διάρκειας χρονοδιαγράμματα για τη διασφάλιση της απόδοσης της επένδυσης στα δίκτυα 6ης γενιάς για τους ομίλους που τα εκμεταλλεύονται. Εξ ου, τέλος, παρακινεί τον τομέα των τηλεπικοινωνιών να δημιουργήσει συνεργασίες με ειδικούς στη μη επίγεια συνδεσιμότητα, ώστε να εξασφαλίσει χαμηλότερο επενδυτικό κόστος για τα δίκτυα 6ης γενιάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση