ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ισοτιμία του ευρώ, το νέο μεγάλο πρόβλημα της ΕΚΤ

Η διολίσθηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου έχει εγκλωβίσει την ΕΚΤ σε επώδυνες και οικονομικά δαπανηρές επιλογές.

Kathimerini.gr

ΜΠΑΛΑΤΣ ΚΟΡΑΝΙ, ΦΡΑΝΣΕΣΚΟ ΚΑΝΕΠΑ / REUTERS

Η διολίσθηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου έχει εγκλωβίσει την ΕΚΤ σε επώδυνες και οικονομικά δαπανηρές επιλογές. Αν η υποχώρηση της αξίας του ευρώ συνεχιστεί, τότε θα αυξηθεί σημαντικά ο ήδη υψηλός πληθωρισμός, ενισχύοντας τον κίνδυνο να παγιωθεί η άνοδος των τιμών με ρυθμό πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ του 2%.

Η ταχύτατη αύξηση επιτοκίων από τη Fed μετακινεί ρευστό από την Ευρώπη, αποδυναμώνοντας το ευρώ.

Ωστόσο, η αντιμετώπιση του επιπέδου ναδίρ 20ετίας για το ευρώ θα απαιτούσε πιο γρήγορες αυξήσεις επιτοκίων, κάτι που θα μπορούσε να οξύνει τα προβλήματα μιας οικονομίας που ήδη αντιμετωπίζει την πιθανότητα μιας ύφεσης, τις διαφαινόμενες ελλείψεις φυσικού αερίου και το υπερβολικά υψηλό κόστος ενέργειας, παράγοντες οι οποίοι εξαντλούν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Η ΕΚΤ μέχρι στιγμής έχει υποβαθμίσει το ζήτημα, ισχυριζόμενη ότι δεν έχει στόχο συγκεκριμένο για τη συναλλαγματική ισοτιμία, ακόμα κι αν το νόμισμα έχει γι’ αυτήν σημασία. Παρά ταύτα, οι κινήσεις της αγοράς είναι πλέον πολύ μεγάλες για να υποβαθμισθούν.

Δεδομένου του μεγέθους του πληθωρισμού, ένα ισχυρότερο ευρώ θα ήταν πολύ χρήσιμο διότι θα τον αποκλιμακώσει, τονίζουν αναλυτές. Στη διάρκεια του 2022 το ευρώ υποχωρεί κατά 10% έναντι του δολαρίου, ακόμη κι αν σε σταθμισμένη ισοτιμία έχει εξασθενήσει μόλις 3,3%. Αυτό αυξάνει το κόστος των εισαγωγών, ειδικά για την ενέργεια και άλλα εμπορεύματα, που είναι εκφρασμένα σε δολάρια. Μελέτες, που επικαλείται συχνά η ΕΚΤ, δείχνουν ότι η υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας κατά 1% αυξάνει τον πληθωρισμό κατά 0,1% σε διάστημα ενός έτους και έως και 0,25% σε διάστημα τριών ετών.

Τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία δείχνουν ακόμη μεγαλύτερη αδυναμία του ευρώ. Πρώτον, η ΕΚΤ και η Fed κινούνται με πολύ διαφορετικές ταχύτητες.

Ενώ ο πρόεδρος της πρώτης, Τζερόμ Πάουελ, έχει καταστήσει σαφές ότι ήταν διατεθειμένος να διακινδυνεύσει μια ύφεση με υπερμεγέθεις αυξήσεις επιτοκίων για να μειώσει τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ συνεχίζει να κάνει μικρά βήματα για να συσφίξει την εξαιρετικά χαλαρή πολιτική της.

Η Fed, η οποία έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια αρκετές φορές, μεταξύ των οποίων κατά 75 μ.β. τον Ιούνιο, αναμένεται να τα αυξήσει κατά άλλες 180 μονάδες βάσης. Αυτό δίνει στους επενδυτές υψηλότερα κέρδη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, επομένως μετακινούν μετρητά από την Ευρώπη και αποδυναμώνουν το ευρώ. Δεύτερον, η τεράστια ενεργειακή εξάρτηση της Ευρωζώνης, κυρίως από το ρωσικό αέριο, καθιστά επίσης την οικονομία πιο ευάλωτη στις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Τρίτον, τέλος, ο λογαριασμός ενέργειας της Ευρωζώνης έχει εκτινάξει το κόστος των εισαγωγών, δημιουργώντας ένα σπάνιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Τέτοιες εκροές αποδυναμώνουν το νόμισμα με την πάροδο του χρόνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομική: Τελευταία Ενημέρωση

X