Kathimerini.gr
Με λειτουργικές ζημίες ύψους 83,4 εκατ. ευρώ έκλεισε η χρήση του 2020 για την Energean, η οποία με επίκεντρο το κοίτασμα του Πρίνου επηρεάστηκε από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού στον τομέα της έρευνας και της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Οπως μάλιστα αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της, για να απορροφήσει σε ένα βαθμό τις λειτουργικές ζημίες από τη δραστηριότητα στην Ελλάδα, η μητρική εταιρεία εισέφερε στην ελληνική θυγατρική το ποσό των 62,4 εκατ. ευρώ στη διάρκεια της χρονιάς.
Η παραγωγή του Πρίνου διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 1.800 βαρελιών πετρελαίου ημερησίως, σημειώνοντας υποχώρηση της τάξης του 45%, με το κόστος παραγωγής να διαμορφώνεται στα 60 δολάρια ανά βαρέλι μετά αποσβέσεων. Η πρόβλεψη για την παραγωγή του Πρίνου κατά τη διάρκεια του 2021 είναι ότι θα κυμανθεί στις 1,4-1,5 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως. Οπως είναι γνωστό, πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για στήριξη ύψους 100 εκατ. ευρώ με τη μορφή δανείων, κρίνοντας ότι η δραστηριότητα της Energean στην Ελλάδα έχει πληγεί από την πανδημία και ότι η εταιρεία παράλληλα αντιμετωπίζει δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση από την αγορά για τις απαιτούμενες επενδύσεις στον Πρίνο.
Το διοικητικό συμβούλιο της Energean θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους που χαρακτηρίζουν την αγορά υδρογονανθράκων, τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει ο Πρίνος έπειτα από 40 χρόνια παραγωγής και τις προοπτικές υλοποίησης του προγράμματος αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του, προκειμένου να λάβει την τελική επενδυτική απόφαση για την πραγματοποίηση των απαιτούμενων επενδύσεων με επίκεντρο την ανάπτυξη του κοιτάσματος Εψιλον. Η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης θα οδηγήσει και στην ανάληψη των δύο δανείων και των υποχρεώσεων που αυτή συνεπάγεται, αφού βεβαίως προηγηθεί η έγκριση της σχετικής ρύθμισης από τη Βουλή των Ελλήνων.