ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Lone Star - Τρ. Κύπρου: Το φλερτ και το παρασκήνιο

Η BOC είναι «ευάλωτη» σε εξαγορές αφού δεν αντικατοπτρίζει η τρέχουσα εικόνα της την πραγματική της τιμή

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

H Lone Star χτύπησε την πόρτα της Τράπεζας Κύπρου συνολικά τρεις φορές από το Μάιο, ωστόσο, η διοίκηση της Τράπεζας απέρριψε και τις τρεις προτάσεις του αμερικανικού επενδυτικού ταμείου. Πιθανώς η Lone Star να επανέλθει με νέα βελτιωμένη πρόταση προς το Διοικητικό Συμβούλιο στο επόμενο διάστημα ή αν θα υποβάλει δημόσια πρόταση απευθείας προς τους μετόχους της. Έχει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να προχωρήσει σε νέα πρόταση το Ταμείο, παρόλο που μέχρι στιγμής δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει οποιαδήποτε επίσημη πρόταση, ούτε όμως είναι γνωστοί οι όροι με τους οποίους πιθανόν να γίνει η οποιαδήποτε πρόταση. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πάντως ότι πιθανώς η Lone Star να επιστρέψει με πρόταση, καθώς η χρηματιστηριακή αξία της Τράπεζας Κύπρου σε σχέση με τους δείκτες που παρουσιάζει, είναι μικρή και θελκτική στο επενδυτικό κοινό. Σύμφωνα με την τιμή της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου που έκλεισε χθες, Τρίτη 20 Αυγούστου 2022, αποτιμάται στα 562,2 εκατομμύρια ευρώ (τιμή κλεισίματος μετοχής στα 1,245 ευρώ). Η τελευταία πρόταση της Lone Star που ήταν βάσει της επίσημης ενημέρωσης στα 1,51 ευρώ, αντιστοιχούσε σε 673,7 εκατ. ευρώ. Όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, η Τράπεζα Κύπρου είναι «ευάλωτη» σε εξαγορές, αφού δεν έχει καταφέρει ουσιαστικά να αντικατοπτρίζει η τρέχουσα κατάσταση – εικόνα της την πραγματική της τιμή (είναι σαφώς πιο κάτω). Και είναι κάτι το οποίο πρέπει αργά ή γρήγορα να διορθώσει, διότι και άλλοι επενδυτές είναι λογικό να της χτυπήσουν την πόρτα στο άμεσο μέλλον. Σε αυτή την τιμή πάντως από το πώς χειρίστηκε την κατάσταση με τη Lone Star, η Διοίκηση της Τράπεζας δεν προτίθεται να δώσει την Τράπεζα ή κομμάτι της Τράπεζας. Χαρακτηριστική η δήλωση της Τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα που εξηγούσε τους λόγους απόρριψης των προτάσεων της Lone Star, υπογραμμίζοντας πως «το ΔΣ μετά από προσεκτική εξέταση μαζί με τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους του, κατέληξε ότι αυτή αποτιμά, ουσιαστικά, πιο χαμηλά την αξία της τράπεζας και τις μελλοντικές της προοπτικές και ότι δεν ήταν προς το συμφέρον, τόσο της ίδιας και των μετόχων της, όσο και των άλλων ενδιαφερομένων μερών».

Έχει «πάρει φωτιά» το ΥΠΟΙΚ να φτιάξει το ν/σ πριν τις 30 Σεπτέμβρη, ώστε να προλάβει τις εξελίξεις και να έχει δυνητικά τον έλεγχο της κατάστασης πιθανών εξαγορών.

Η Κυβέρνηση και οι εγχώριοι επόπτες -αν και δεν υπάρχει κάποια επίσημη δήλωση για να στηρίξει την παρακάτω θέση- διαφαίνεται ότι ταυτίζονται με την πλευρά της διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου να μην δοθεί σε χαμηλή τιμή σε ένα ξένων συμφερόντων fund, παρόλο που είναι αμερικανικό και όχι κάποιας τρίτης χώρας. Γι’ αυτό, νομοσχέδιο με το οποίο θα μπορεί να αξιολογήσει η αρμόδια Αρχή κατά πόσον μια ξένη επένδυση είναι πιθανόν να θίξει την ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη της Κύπρου επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου. Και έχει «πάρει φωτιά» το ΥΠΟΙΚ να φτιάξει το ν/σ πριν τις 30 Σεπτέμβρη, ώστε να προλάβει τις εξελίξεις και να έχει δυνητικά τον έλεγχο της κατάστασης. Όταν ψηφιστεί το νομοσχέδιο σε νόμο θα εξετάζεται κατά πόσον η επιχείρηση στην οποία προγραμματίζεται ή έχει πραγματοποιηθεί η άμεση ξένη επένδυση δραστηριοποιείται σε ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα ο οποίος αφορά υποδομές ζωτικής σημασίας (critical infrastructure) είτε φυσικές είτε εικονικές, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της ύδρευσης, της υγείας, των επικοινωνιών, των μέσων ενημέρωσης, της επεξεργασίας ή αποθήκευσης δεδομένων, της άμυνας, των εκλογικών ή των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών περιλαμβανομένων των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων, εγκαταστάσεις ευαίσθητου χαρακτήρα, καθώς και σε γη και ακίνητα, καίριας σημασίας για τη χρήση αυτών των υποδομών.

Μόνο αν έχει έλεγχο

Η χαμηλή τιμή της Τράπεζας Κύπρου σίγουρα δίνει έδαφος στην Lone Star και όποια Lone Star να υποβάλει πρόταση για τη μεγαλύτερη τράπεζα που δραστηριοποιείται στην Κύπρο, την Τράπεζα Κύπρου. Η Lone Star είναι ξεκάθαρο πως ενδιαφέρεται για τράπεζες μόνο αν αποκτήσει τον έλεγχο, όπως δηλαδή ήθελε να αποκτήσει και την Ελληνική Τράπεζα το 2018. Είναι private equity και λειτουργεί έτσι ακριβώς, δηλαδή εκτιμά πως πρέπει να έχει γνώμη και θέση ισχυρή στο Συμβούλιο του οργανισμού που επενδύει. Άρα ένα 10% και 20% ενός οργανισμού δεν φαίνεται να την ικανοποιεί και το επενδυτικό ενδιαφέρον της για τον οργανισμό θα σταματήσει εάν δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για τον έλεγχό της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X