Kathimerini.com.cy
Ποια η σημασία της πρόσφατης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε σχέση με την υποχρέωση τήρησης από τα κράτη μέλη μητρώου με τα ονόματα των πραγματικών δικαιούχων εταιρειών και άλλων νομικών προσώπων;
Αντικείμενο αυτής της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ήταν οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αφορά την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (η Οδηγία 2015/849). Βάσει της Οδηγίας αυτής η οποία είναι δημόσια προσβάσιμη τα κράτη μέλη ουσιαστικά υποχρεώθηκαν να συστήσουν μητρώο στο οποίο πρέπει να καταχωρούνται διάφορες πληροφορίες σχετικά με τους πραγματικούς δικαιούχους των εταιρειών.
Συγκεκριμένες εταιρείες στο Λουξεμβούργο προσέφυγαν σε δικαστήριο της χώρας τους και ζήτησαν να περιορισθεί το δικαίωμα πρόσβασης από το κοινό στις πληροφορίες που τις αφορούσαν. Με τη σειρά του το λουξεμβουργιανό δικαστήριο ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να γνωμοδοτήσει κατά πόσο οι πρόνοιες της προαναφερόμενης Οδηγίας συνάδουν με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στα πλαίσια αυτά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γνωμοδότησε ότι η δημόσια πρόσβαση στο υπό συζήτηση μητρώο δίνει τη δυνατότητα σε δυνητικά απεριόριστο αριθμό προσώπων να ενημερωθούν για την περιουσιακή και οικονομική κατάσταση κάποιου προσώπου. Το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η επέμβαση την οποία συνεπάγεται το εν λόγω μέτρο δεν περιορίζεται στο απολύτως αναγκαίο και ότι δεν είναι αναλογικό σε σχέση με τον επιδιωκόμενο σκοπό. Ως εκ τούτου η γνωμοδότηση κατέληξε στο ότι οι πρόνοιες της Οδηγίας συνιστούν «σοβαρή επέμβαση στα θεμελιώδη δικαιώματα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής και προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα…».
Η απόφαση αυτή συνιστά ακόμη ένα παράδειγμα της δύσκολης εξισορρόπησης που πρέπει να γίνεται μεταξύ, αφενός, της ανάγκης καταπολέμησης πράξεων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (και της παρανομίας γενικότερα) και, αφετέρου, της ανάγκης διαφύλαξης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Με ποιο τρόπο η απόφαση αυτή επηρεάζει τον τομέα των υπηρεσιών στην Κύπρο;
Εδώ και αρκετά χρόνια γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια στον τομέα των υπηρεσιών στην Κύπρο να αναδειχθούμε ως χώρα που σέβεται και ακολουθεί ευλαβικά τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το διεθνές δίκαιο γενικότερα. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να ακολουθούμε αυτήν την προσέγγιση με απώτερο στόχο να καταστούμε στη συνείδηση του έξω κόσμου ως μια αυστηρή δικαιοδοσία που έχει πολύ ψηλά τον πήχη σε θέματα συμμόρφωσης και νομιμότητας. Είμαι σίγουρος ότι αυτός είναι ο καλύτερος δρόμος για εμάς και ότι μακροπρόθεσμα θα μας επιφέρει μεγάλα οφέλη από πολλές απόψεις.
Υπό αυτό το πρίσμα είναι νομίζω που θα πρέπει να δούμε και την εν λόγω πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Ποια η γνώμη σας κ. Κυπριανού για τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος;
Είναι γεγονός ότι οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης αποτελούν τη μεγάλη πληγή του δικαστικού μας συστήματος. Κατά τα άλλα θα πρέπει νομίζω να νιώθουμε περήφανοι για την ανεξαρτησία των δικαστηρίων μας, για το νομικό σύστημα που εφαρμόζουμε (που βασίζεται στο κοινοδίκαιο) καθώς και για το επίπεδο των δικηγόρων μας.
Τρεις θεωρώ είναι οι μεγάλες αλλαγές που θα γίνουν. Η πρώτη σχετίζεται με τη θέσπιση της νέας αναθεωρημένης δέσμης Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας που βασικά είναι οι κανόνες βάσει των οποίων διεξάγεται η όλη δικαστική διαδικασία. Οι άλλες δύο είναι η εγκαθίδρυση νέου εμπορικού δικαστηρίου και νέου ναυτοδικείου. Θα πρέπει να δούμε στην πράξη με ποιο τρόπο τα μέτρα αυτά θα επηρεάσουν τον χρόνο εκδίκασης των υποθέσεων. Οι οιωνοί είναι όμως πιστεύω πολύ καλοί και το δεδομένο είναι ότι προηγήθηκε σοβαρή εργασία και μελέτη.
Εάν ο στόχος επιτευχθεί τα οφέλη για την χώρα μας και την οικονομία της θα είναι πολυεπίπεδα. Η Κύπρος ως επενδυτικός προορισμός θα πάρει ώθηση αφού από τα πρώτα πράγματα που κοιτάζει ένας σοβαρός επενδυτής είναι η ασφάλεια που του παρέχει το δικαστικό σύστημα μιας χώρας.
Θα πρέπει να έχουμε ως στόχο να γίνουμε σταδιακά μια χώρα ψηλά στις προτιμήσεις των ξένων ως φόρουμ επίλυσης των διαφορών τους. Οι Άγγλοι εδώ και πολλές δεκαετίες επιχείρησαν να καταστήσουν τη χώρα τους ως κέντρο επίλυσης διαφορών ψηλού κύρους αντιλαμβανόμενοι τα τεράστια οικονομικά και άλλα οφέλη που αυτό συνεπάγεται. Ακόμη και κορυφαίοι δικαστές διακήρυτταν μέσω των αποφάσεών τους πριν πολλά χρόνια ότι τα δικαστήρια τους είναι ανοιχτά για τους ξένους και ότι σε αυτά απονέμεται δικαιοσύνη πολύ ψηλού επιπέδου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα αναφερόμενα του Λόρδου Denning στην υπόθεση The Atlantic Star το 1973: «The right to come here is not confined to Englishmen. It extends to foreigners. In England they will find quality and speed of service».
Τελευταίο άλλα όχι βεβαίως λιγότερο σημαντικό είναι ότι και οι πολίτες μας δικαιούνται να νιώθουν ότι ζουν και εργάζονται σε ένα κράτος όπου τα δικαιώματά τους προστατεύονται αποτελεσματικά.
Ποιοι οι στόχοι της Michael Kyprianou and Co LLC για το μέλλον;
Στόχος είναι να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τις βασικές μας αρχές δύο εκ των οποίων μπορώ να αναφέρω εδώ ότι είναι: Α. Η τήρηση ενός αξιοκρατικού και σαφές συστήματος ανέλιξης του προσωπικού μας εντός της εταιρείας και η συνεχής υποστήριξη και επιμόρφωσή του. Β. Η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, με επίγνωση πάντοτε ότι για να έχει νόημα αυτό που κάνουμε πρέπει να έχει θετικό αντίκτυπο και στην κοινωνία.