ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μειώνουν υπαλλήλους και προχωρούν στα στρατηγικά πλάνα τους οι τράπεζες

Η τεχνολογία και η πανδημία προώθησαν την υιοθέτηση των ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών από πελάτες

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Στη μείωση του προσωπικού της προχωρά η Τράπεζα Κύπρου, αλλά εντός ολίγου αναμένεται να προχωρήσει και η Ελληνική Τράπεζα, με απώτερο σκοπό τη μείωση του κόστους αλλά και την εξυπηρέτηση των στρατηγικών τους πλάνων. Η Τράπεζα Κύπρου έχει θέσει στόχο τη μείωση 500 – 600 προσώπων και «τρέχει» ήδη ένα Σχέδιο Εθελούσιας Εξόδου μέχρι την προσεχή Δευτέρα, 18 Ιουλίου. Η Ελληνική Τράπεζα θέλει να μειώσει το προσωπικό της κατά 350 πρόσωπα, ωστόσο προς το παρόν δεν έχει γνωστοποιήσει τον τρόπο που θα προχωρήσει, δηλαδή με Σχέδιο Εθελούσιας Εξόδου, με πλεονασμούς, είτε με κάποιο υβριδικό μοντέλο. Αναμένει πρώτα την έκβαση των πραγμάτων που θα έχει η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης με τις συντεχνίες και το αποτέλεσμα αυτής για να αποφασίσει. Οι δύο τράπεζες πέρα από το προφανές, δηλαδή τα έξοδα προσωπικού που θα εξοικονομήσουν μακροπρόθεσμα από αυτές τις αποχωρήσεις, θα τις φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στην εφαρμογή των στρατηγικών τους πλάνων που έχουν θέσει για το μέλλον. Και οι δύο έχουν καταχωρήσει τα πλάνα τους στις συντεχνίες και στο Υπουργείο Εργασίας μήνες πριν και είναι ενήμερες οι συντεχνίες για τις προθέσεις τους, αφήνοντας στην άκρη το αν συμφωνούν ή όχι. Η μείωση του προσωπικού των τραπεζών βασίζεται σε αλλαγές που έχουν ήδη σχεδιάσει, έχουν χτίσει πάνω στη νέα τους οργανωτική διάρθρωση και δεν αναμένουν αλλαγές βάσει της μείωσης του προσωπικού. Η μείωση του προσωπικού ήταν ειλημμένη απόφαση βάσει των αλλαγών που προχώρησαν στην οργανωτική τους διάρθρωση στα τελευταία 1 - 2 χρόνια. Παράλληλα, η τεχνολογία και η πανδημία προώθησαν την υιοθέτηση των ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών από τους πελάτες τους, ενώ συνέχισε η αύξηση της δυναμικής του τομέα. Χαρακτηριστικά και στις δύο τράπεζες, εννέα στις δέκα συναλλαγές που αφορούν καταθέσεις, αναλήψεις μετρητών και μεταφορές εντός και εκτός Τράπεζας πραγματοποιούνται πλέον μέσω των ψηφιακών καναλιών. Έτσι, οι δύο τράπεζες εστιάζουν στην κατάργηση μερικών τμημάτων που η ύπαρξή τους μπορεί να χαρακτηριστεί παρωχημένη και στην ενίσχυση άλλων που θα τις «δυναμώσει» σε τεχνολογικό επίπεδο. Σύμφωνα με τα όσα έχουν δηλώσει ανά καιρούς, τα προγράμματα μείωσης προσωπικού με ωφελήματα είναι τα τελευταία, καθώς στο μέλλον δεν διαφαίνεται πως θα υπάρξουν ξανά σχέδια που να δίνουν ωφελήματα για την αποχώρησή τους.

Έξοδα Τρ. Κύπρου

Τα συνολικά έξοδα για το α’ τρίμηνο 2022 της Τρ. Κύπρου ανήλθαν σε 96 εκατ. εκ των οποίων 52% αφορά το κόστος προσωπικού (50 εκατ.), 38% αφορά τα άλλα λειτουργικά έξοδα (36 εκατ.) και 10% (10 εκατ.) αφορά τον ειδικό φόρο επί των καταθέσεων και άλλα τέλη/εισφορές. Η ετήσια αύξηση ύψους 5% οφείλεται κυρίως στην ετήσια αύξηση ύψους 11% στα άλλα λειτουργικά έξοδα. Το κόστος προσωπικού ανήλθε σε 50 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2022, στα ίδια επίπεδα σε τριμηνιαία και ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα των εθελοντικών σχεδίων αποχώρησης προσωπικού, την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, και παρά τον πληθωρισμό κατά το α’ τρίμηνο 2022. Τον Ιούλιο 2021, η Τράπεζα κατέληξε σε συμφωνία με την Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης για τα έτη 2021 και 2022. Η συμφωνία αφορούσε ορισμένες αλλαγές που περιλαμβάνουν αναθεωρημένο σύστημα βαθμίδων και αμοιβών το οποίο συνδέεται με την αξία της θέσης εργασίας, καθώς και την εισαγωγή αμοιβής στη βάση της απόδοσης του κάθε μέλους του προσωπικού, που θα αποτελεί μέρος της ετήσιας αύξησης μισθού του προσωπικού. Η αναμενόμενη επίδραση της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης είναι η αύξηση στο κόστος προσωπικού για τα έτη 2021 και 2022 κατά 3-4% ετησίως και συνάδει με την επίδραση αντίστοιχων ανανεώσεων για προηγούμενα έτη.

Η μείωση του προσωπικού των τραπεζών βασίζεται σε αλλαγές που έχουν ήδη σχεδιάσει και έχουν χτίσει πάνω στη νέα τους οργανωτική διάρθρωση.

Έξοδα Ελληνικής

Τα έξοδα προσωπικού της Ελληνικής Τράπεζας για την πρώτη τριμηνία του 2022 ανήλθαν σε 41,3 εκατ. και αντιπροσώπευαν το 55% των συνολικών εξόδων της Τράπεζας. Σε σύγκριση με 33,8 εκατ. την πρώτη τριμηνία του 2021, τα έξοδα προσωπικού για την πρώτη τριμηνία του 2022 σημείωσαν αύξηση ύψους 22%. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στις μισθολογικές αυξήσεις και το τιμαριθμικό επίδομα (ΑΤΑ) που ισχύουν για κάθε εργαζόμενο σύμφωνα με τη Συλλογική Σύμβαση που έληξε και πληρώθηκαν την πρώτη τριμηνία του 2022 από την Ελληνική και στην πρόβλεψη που προέκυψε σε σχέση με τις ενδεχόμενες νομικές υποχρεώσεις της Τράπεζας προς τους υπαλλήλους των πρώην Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (πρώην ΣΠΙ) για αποκατάσταση των μισθών τους στα επίπεδα του 2013, με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Τα έξοδα προσωπικού για την πρώτη τριμηνία του 2022 αυξήθηκαν κατά 26% σε σύγκριση με 32,7 εκατ. την τέταρτη τριμηνία του 2021 όπως εξηγείται πιο πάνω και επίσης λόγω πρόβλεψης που προέκυψε για αξιοποίηση των συσσωρευμένων ετήσιων αδειών του προσωπικού που επηρεάζονται από την εποχικότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση