ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η οικονομική αυτοπεποίθηση ανακάμπτει καθώς ο φόβος για ύφεση το 2023 διαλύεται

Η πρόσφατη οικονομική έρευνα των ACCA και IMA καταγράφει ελπιδοφόρα εικόνα

Δελτίο Τύπου

Συνεπής στη διαχρονική δέσμευση για συμβολή στην εξέλιξη του επαγγέλματος και στην στήριξη των οικονομιών των χωρών  όπου δραστηριοποιείται, το ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) συνεχίζει να εκτελεί τις μελέτες και έρευνές του, για στενή παρακολούθηση των μεταβλητών που επηρεάζουν την οικονομία και ανάπτυξη. Παρόλο που τα αποτελέσματα της έρευνας για το 1ο τρίμηνο 2023 «Q1 2023 Global Economic Conditions Survey (GECS)» παρουσιάζει τον δείκτη οικονομικής αυτοπεποίθησης χαμηλότερο σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, ταυτόχρονα τον καταγράφει αυξημένο από τα προηγούμενα τρίμηνα.  Η αυξητική τάση που άρχισε το 3ο τρίμηνο 2022 απορρέει από τη συνεχή μείωση του φόβου ως προς την προοπτική ύφεσης το 2023, διαπίστωση που συνάδει με την διεθνή άνοδο της οικονομικής αυτοπεποίθησης και της επιχειρηματικής βελτίωσης. 

Τα θετικά αποτελέσματα υπογραμμίζονται από τους δύο δείκτες «φόβου» της έρευνας GECS, οι οποίοι καταμετρούν τις ανησυχίες των συμμετεχόντων στην έρευνα ως προς την πιθανότητα εταιρειών (πελατών τους ή/και πάροχων υπηρεσιών) για αναστολή του κύκλου εργασιών τους. Και οι δύο αυτοί δείκτες άρχισαν να δείχνουν βελτίωση από το 4ο τρίμηνο του 2022, μετά που άγγιξαν τα χαμηλότερα επίπεδα το 2020.  Παρόλο που οι νέες συναλλαγές ήταν ισχαιμικές το 2022, η πρόσφατη έρευνα κατέδειξε βελτίωση τόσο στην απασχόληση όσο και στις κεφαλαιουχικές δαπάνες. Ένας συντελεστής που συνέβαλε στην ανάκαμψη της οικονομικής αυτοπεποίθησης είναι η μείωση των ανησυχιών για αυξημένα κόστη.  Οι τιμές των αγαθών παραμένουν συγκρατημένες, ενώ η Ευρώπη έχει επωφεληθεί από την επαναφορά των τιμών φυσικού αερίου στα αρχικά επίπεδα που βρίσκονταν πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.  Παρόλες τις θετικές ενδείξεις, η ό,ποια ανακοίνωση για πλήρη ανάκαμψη θεωρείται πρόωρη λόγω των σημερινών δεδομένων, όπως:

Οι Κεντρικές Τράπεζες εξακολουθούν να αυξάνουν τα επιτόκια.  Οι ετεροχρονισμένες συνέπειες της νομισματικής πολιτικής συρρικνώνουν το εύρος της πραγματικής οικονομίας. Το τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να αντιμετωπίζει ουσιαστικές προκλήσεις. 

Η παγκόσμια οικονομική αυτοπεποίθηση παρουσιάζεται ενισχυμένη κατά το 3ο διαδοχικό τρίμηνο, όχι μόνο γιατί οι σχετιζόμενες με το κόστος ανησυχίες έχουν καμφθεί, αλλά επειδή παράλληλα οι ανησυχίες αναφορικά με τη χρηματοοικονομική πρόσβαση και τη διασφάλιση της έγκαιρης αποπληρωμής έχουν μειωθεί. Οι αναφορές για προβλήματα σχετικά με άμεσες αποπληρωμές έχουν καταγράψει το δεύτερο χαμηλότερό τους στην ιστορία της έρευνας. Οι βελτιωμένες μακροοικονομικές συνθήκες επίσης παρουσιάζονται να έχουν ενθαρρύνει τις εταιρείες να επαναπροσδιορίσουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες τους και τα πλάνα προσλήψεών τους. Όταν οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν ως προς το πώς προγραμματίζουν να ανταποκριθούν στο μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον, οι εταιρείες που απάντησαν ότι σχεδιάζουν να αυξήσουν τις κεφαλαιουχικές επενδύσεις και το προσωπικό τους ήταν κατά πολύ αυξημένες το τρίμηνο που μελετάται.  Το ίδιο ισχύει και για τις  εταιρείες που σχεδιάζουν να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας και να προβούν σε νέες προσλήψεις.

Το γεγονός αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχοντας υπόψη την αυστηροποίηση της παγκόσμιας νομισματικής πολιτικής από τις παγκόσμιες Κεντρικές Τράπεζες. Οι τελευταίοι 12 μήνες έχουν καταγράψει την πιο επιθετική και ταυτόχρονη αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής σε περισσότερα από 40 χρόνια, σε ότι αφορά ρυθμό, κλίμακα και εύρος. Ενδιαφέρον επίσης έχει το γεγονός ότι τα γεγονότα αυτά δεν έχουν, ακόμα, αντίκτυπο στη χρηματοοικονομική κατάσταση, στις επιχειρηματικές κεφαλαιουχικές δαπάνες και στις προσλήψεις. Εφόσον η νομισματική πολιτική λειτουργεί με μακροπρόθεσμες και μεταβαλλόμενες καθυστερήσεις, αυτό πιθανώς να αποτελέσει πρόβλημα σε μεταγενέστερο στάδιο μέσα στη χρονιά.

Η Andreia Stanciu, Επικεφαλής του ACCA Νότιας Ευρώπης, ανέφερε σχετικά: «Η παγκόσμια οικονομία εισήρθε στο 2023 με περισσότερα ορόσημα απ’ ότι αναμενόταν. Η οικονομική αυτοπεποίθηση έχει αυξηθεί καθώς η επιχειρηματικότητα συμβιβάζεται με τις επιπτώσεις του Ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Το οικονομικό κλίμα έχει βοηθηθεί από την γρηγορότερη, απ’ ότι αναμενόταν, χαλάρωση της πολιτικής της Κίνας για καταγραφή μηδενικών κρουσμάτων Covid-19 και την ομαλοποίηση των τιμών ενέργειας στην Ευρώπη, γεγονότα που θα έπρεπε να είχαν συμβάλει στη μείωση του γενικού πληθωρισμού, αλλά παραμένουν ακόμα κάποια αρνητικά ρίσκα που θα μπορούσαν να κυριαρχήσουν».

Η Βαρβάρα Πετροπούλου-Λιλλήκα, Εκπρόσωπος του ACCA στην Κύπρο σχολίασε ότι «το αποτέλεσμα της τελευταίας έρευνας είναι πραγματικά πολύ ενθαρρυντικό. Το γεγονός που είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον όπως διαφαίνεται στην αλλαγή των δεικτών οικονομικής αυτοπεποίθησης της έρευνας GECS κατά τη διάρκεια του τριμήνου, είναι οι 30 μονάδες βελτίωσης της οικονομικής αυτοπεποίθησης στη Δυτική Ευρώπη. Μια βελτίωση που καταγράφηκε παρόλο που οι κυβερνήσεις των χωρών εφάρμοσαν αυστηρές πολιτικές που επηρέασαν, όχι μόνο το επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά και άμεσα τον τελικό καταναλωτή. Ευελπιστούμε ότι οι δείκτες θα παραμείνουν αισιόδοξοι και το επόμενο τρίμηνο, όταν η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής και τα μέτρα μείωσης του πληθωρισμού θα ξεκινήσουν να εκδηλώνουν τις επιδράσεις τους». 

Ο Κυριάκος Ιορδάνου, Διευθύνων Σύμβουλος του ΣΕΛΚ συμπλήρωσε: «Ευελπιστούμε ότι οι παγκόσμιες ενδείξεις θα έχουν ανάλογο αντίκτυπο και στην κυπριακή πραγματικότητα. Παρόλο που βλέπουμε μια βελτίωση στην οικονομία της χώρας μας, παράλληλα αντιμετωπίζουμε και τις συνέπειες των αντι-πληθωριστικών μέτρων  που έχουν επιβληθεί κυρίως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το γεγονός αυτό επηρεάζει τις εγχώριες επιχειρηματικές αντιλήψεις και τα επίπεδα οικονομικής αυτοπεποίθησης, επιβραδύνοντας έτσι την ανάπτυξη».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση