ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έρευνα EY: Οι ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια ενισχύουν την εστίαση των κυβερνήσεων σε προγράμματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Δελτίο Τύπου

  • Οι αναδυόμενες τεχνολογίες και τα πράσινα καύσιμα θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στη μείωση της εξάρτησης από το φυσικό αέριο, παγκοσμίως
  • Τα πλωτά αιολικά και ηλιακά πάρκα ενδέχεται να γίνουν πιο δημοφιλή, καθώς η ζήτηση για νέες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας αυξάνεται

Η ενεργειακή ασφάλεια έχει αναδειχθεί στην κορυφαία προτεραιότητα των κυβερνήσεων, εν μέσω γεωπολιτικής αστάθειας και κατακόρυφων αυξήσεων στην τιμή του φυσικού αερίου. Ως αποτέλεσμα, οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο αναζητούν τρόπους να επιταχύνουν και να επεκτείνουν τα εθνικά προγράμματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), με στόχο να μειώσουν τον βαθμό εξάρτησης σε εισαγωγές ενέργειας, σύμφωνα με την 59η έκδοση της εξαμηνιαίας παγκόσμιας έκθεσης της EY, Energy Country Attractiveness Index (RECAI).

Η έκθεση διερευνά πώς η αναδυόμενες τεχνολογίες ανανεώσιμης ενέργειας και τα πράσινα καύσιμα, έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν ουσιαστικά το μερίδιο του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα, δημιουργώντας ένα ιδανικό επενδυτικό περιβάλλον για τις ΑΠΕ. Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, η αύξηση της χωρητικότητας εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), φαίνεται να έχει αναπτύξει δυναμική, όπως και η ενίσχυση της παραγωγής πράσινου αερίου, καθώς και η ανάπτυξη άλλων, εναλλακτικών καυσίμων. Η έκθεση σημειώνει ότι, παρότι η εισαγωγή αερίου από άλλες αγορές με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο, δεν είναι μια άμεση διαδικασία, εντούτοις η σημαντική δυναμική που έχει αναπτυχθεί είναι πλέον εμφανής.

Οι πλωτές τεχνολογίες κερδίζουν έδαφος                                    

Η έκθεση εξετάζει, επίσης, τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από τις πλωτές τεχνολογίες. Η υπεράκτια παραγωγή αιολικής ενέργειας εξακολουθεί να παρουσιάζει υψηλές προοπτικές για επενδύσεις, καθώς το κόστος της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να μειωθεί στα $70 δολ./MWh ή και χαμηλότερα, μέχρι το 2030. Επιπλεόν των 11 πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, περισσότερα από εκατό ακόμη – με συνδυαστική δυναμικότητα πάνω από 26.300MW – βρίσκονται είτε υπό κατασκευή, είτε έχουν εξασφαλίσει χρηματοοικονομική / ρυθμιστική έγκριση, ή βρίσκονται ακόμη στα πρώτα στάδια του σχεδιασμού.

Παράλληλα, η υπεράκτια παραγωγή ηλιακής ενέργειας συγκεντρώνει μεγαλύτερη προσοχή, καθώς το κόστος των φωτοβολταϊκών πάνελ έχει μειωθεί δραστικά, και η παγκόσμια δυναμικότητα έχει αυξηθεί περισσότερο από 100 φορές, τα τελευταία πέντε χρόνια. Μέχρι σήμερα, τα περισσότερα πλωτά φωτοβολταϊκά έργα έχουν αναπτυχθεί σε τεχνητά σώματα φρέσκου νερού, σε σχετικά ελεγχόμενο περιβάλλον, όμως υπάρχουν σχέδια για την υπεράκτια μετακίνησή τους, με στόχο την αξιοποίηση των απείρως πλουσιότερων πόρων της ανοικτής θάλασσας.

Λοιπά ενδιαφέροντα ευρήματα του δείκτη RECAI

Ενώ οι ΗΠΑ και η Κίνα παραμένουν οι δύο πιο ελκυστικές χώρες για επενδύσεις σε ΑΠΕ, σημειώθηκαν αρκετές αλλαγές στην πρώτη δεκάδα του δείκτη της EY, με το Ηνωμένο Βασίλειο να αναρριχάται δύο θέσεις (3η θέση), τη Γερμανία τρεις θέσεις (4η θέση), και τις Ισπανία (9η θέση) και την Ολλανδία (10η θέση) να σκαρφαλώνουν από μια θέση.

Ορισμένες από τις αγορές που πέτυχαν αξιοσημείωτη πρόοδο, σύμφωνα με αυτή την έκδοση της έκθεσης, συμπεριλαμβάνουν τη Δανία (+4 θέσεις), την Πολωνία (+3), τη Φινλανδία (+7) και την Αυστρία (+7).

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, o Σταύρος Βιολάρης, Associate Partner και Επικεφαλής Βιωσιμότητας της ΕΥ Κύπρου δήλωσε: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτέλεσε μια ηχηρή υπενθύμιση της ανάγκης μείωσης της εξάρτησης από το φυσικό αέριο. Η εξέλιξη αυτή δίνει πρόσθετη ώθηση στις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που μπορούν να βοηθήσουν στη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος και θα δημιουργήσει ένα ελκυστικό κλίμα για επενδύσεις, με αυξημένη διαθεσιμότητα επενδυτικών κεφαλαίων. Τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που, πολύ πρόσφατα, θεωρούνταν νέες και υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των πλωτών τεχνολογιών και του πράσινου υδρογόνου, έχουν σήμερα τη δυνατότητα να ενσωματωθούν στο ενεργειακό μίγμα. Αυτό αποτελεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για την αξιοποίηση της τεχνολογικής καινοτομίας που ο κλάδος θα πρέπει να αξιοποιήσει».

Για την πλήρη κατάταξη των 40 χωρών του δείκτη RECAI, και ανάλυση των τελευταίων εξελίξεων στις ΑΠΕ παγκοσμίως, επισκεφθείτε το ey.com/recai.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση