ΚΥΠΕ
Οι τιμές των πρώτων υλών που συνεχίζουν να είναι σε πρωτοφανή επίπεδα, η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, καθώς και ο χρόνος που χάθηκε σε σχέση με την παραγωγή χαλλουμιού Π.Ο.Π., εντείνουν τις ανησυχίες για έναν δύσκολο χειμώνα για την κυπριακή κτηνοτροφία.
Την ώρα που κάποιες παραγωγικές μονάδες κλείνουν αφού δεν είναι πλέον βιώσιμες, εκπρόσωποι όλων των κλάδων ανησυχούν ότι από τον χειμώνα η συρρίκνωση του κλάδου μπορεί να γίνει ακόμα πιο έντονη και ενώ οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία συνεχίζουν να μαστίζουν τις οικονομίες της Ευρώπης.
Μπορεί η έναρξη της εξαγωγής σιτηρών από την Οδησσό να οδήγησε στην ομαλοποίηση της ροής σιτηρών και τα αποθέματα σε αραβόσιτο και καλαμπόκι που έφερε η κυβέρνηση να αποσόβησαν τον κίνδυνο ελλείψεων, ωστόσο οι τιμές που πληρώνουν οι παραγωγοί για ζωοτροφές είναι ακόμα υψηλές.
Η Κύπρος μετά την πρόσφατη εισαγωγή σιτηρών από την Κυβέρνηση, διαθέτει 36 χιλιάδες τόνους σε αποθέματα αραβόσιτου και καλαμποκιού τα οποία έχουν κατανεμηθεί στις εταιρείες εισαγωγής σιτηρών ανάλογα με το μέγεθός τους.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σιτηρά για να αγοράσεις, ωστόσο οι τιμές είναι ακόμα υψηλές», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Κώστας Κωνσταντίνου της εταιρείας εισαγωγής σιτηρών Miloubar Cyprus LTD, ενώ πρόσθεσε ότι οι τιμές δεν αναμένεται να επανέλθουν.
Παράγοντες που οδηγούν στις αυξήσεις είναι όπως είπε, μεταξύ άλλων το γεγονός ότι το ναύλο διπλασιάστηκε, όπως και τα διαχειριστικά έξοδα, ενώ υπάρχουν και τα τεχνάσματα των μεγάλων εμπόρων που εκμεταλλεύονται τον πόλεμο και τις ελλείψεις.
Παράλληλα ανέφερε ότι από τον χειμώνα αναμένονται νέες αυξήσεις και λόγω των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας, της ξηρασίας στην Ευρώπη, αλλά και της πτώσης του ευρώ έναντι του δολαρίου. Τόνισε επίσης ότι οι παραγωγοί βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, ενώ οι εισαγωγείς έχουν επιστροφές επιταγών ύψους 4 εκατ. ειδικά από την χοιροτροφία η οποία έχει πολύ λίγα περιθώρια κέρδους.
Μικρά τα περιθώρια κέρδους στη χοιροτροφία
-------------------------------
«Η μείωση της κατανάλωσης λόγω αύξησης των τιμών και το συνεχιζόμενο αυξημένο κόστος παραγωγής οδηγούν παραγωγούς να φύγουν από το παζάρι», ανέφερε ο Γιώργος Ανδρέου, Διευθύνοντας Σύμβουλος της εταιρείας Αδελφοί Ανδρέου Χοιροστάσια.
Προέβλεψε παράλληλα ότι τα προβλήματα των χοιροστασίων θα συνεχιστούν παρά την ομαλοποίηση της αγοράς στο θέμα των σιτηρών. Πρόσθεσε ότι το κόστος παραγωγής παραμένει ψηλό, ωστόσο αφού έφτασε στο αποκορύφωμά του ξεκίνησε μια πτωτική τάση μετά και την έναρξη των εξαγωγών από την Ουκρανία.
Επιπτώσεις στην αγελαδοτροφία και αυξήσεις στο γάλα
--------------------------------
Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων (ΠΟΑ) Νίκος Παπακυριάκου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι τα πράγματα δεν έχουν ομαλοποιηθεί και ότι καθημερινά γίνονται και δυσκολότερα.
Εξέφρασε ανησυχία ότι αυτό το ράλι με τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες σε όλα τα επίπεδα θα φορτωθεί στις πλάτες του καταναλωτή, κάτι που θα τον οδηγήσει σε λιγότερη κατανάλωση και θα επιφέρει αλυσιδωτά προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία.
«Τόσο οι αγελαδοτρόφοι όσο και οι υπόλοιποι κτηνοτρόφοι σήμερα βρίσκονται σε οριακά επίπεδα επιβίωσης», ανέφερε, ενώ σημείωσε ότι ο κλάδος τους δεν έτυχε κάποια ουσιαστικής βοήθειας από το κράτος.
Είπε επίσης ότι η ροή σιτηρών δεν είναι συνεχής και χωρίς προβλήματα και ότι κατά καιρούς παρατηρούνται προβλήματα σε ορισμένα προϊόντα, ενώ οι παραγωγοί λόγων των αυξημένων τιμών αλλάζουν συχνά τα σιτηρέσια των ζώων τους με επιπτώσεις στην παραγωγικότητα.
Πριν από πέντε μήνες, σημείωσε, το κόστος της κτηνοτροφίας από την αύξηση των σιτηρών ήταν γύρω στα 110 εκατ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ τους τελευταίους μήνες το κόστος αυξήθηκε στα 140 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά τις αυξήσεις στο αγελαδινό γάλα, ο κ. Παπακυριακού ανέφερε ότι οι αυξήσεις έχουν τεθεί από την 1η Σεπτεμβρίου κάτι που έχει δημιουργήσει αντιδράσεις από τις υπεραγορές και τους εμπόρους.
«Θεωρώ ότι θα αντιληφθούν ότι δεν έχουμε άλλα περιθώρια», είπε, ενώ εξέφρασε ανησυχία για την επίδραση που θα έχουν αυτές οι αυξήσεις στον καταναλωτή που μπορεί λειτουργήσουν αρνητικά στη ζήτηση.
Παράλληλα επεσήμανε ότι ήδη στην Ευρώπη συρρικνώνεται η γεωργοκτηνοτροφία κάτι που οδηγεί σε περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές, ενώ είπε ότι ανησυχεί για περαιτέρω συρρίκνωση του κλάδου και στην Κύπρο.
Απογοήτευση στην αιγοπροβατοτροφία και στο βάθος… χαλλούμι
------------------------
Εκπρόσωπος της ομάδα αιγοπροβατοτρόφων «Ο Ποιμένας» ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι τα αποτελέσματα της μείωσης της τιμής των σιτηρών δεν έχει φτάσει ακόμα στους παραγωγούς. Όπως είπε, η τιμή του κριθαριού έπεσε λίγο αλλά η σόγια έχει εκτιναχθεί στα ύψη, ενώ αναμένονται αυξήσεις και στο καλαμπόκι. Πρόσθεσε ότι η τιμή ενός σιτηρεσίου έχει αυξηθεί.
«Οι απαγορευτικές τιμές οδηγούν τουλάχιστον τον κλάδο τον δικό μας στο κλείσιμο», ανέφερε. Συμπλήρωσε πως το χειρότερο είναι ότι δεν έχει γίνει ανανέωση του πληθυσμού των ζώων που κάθε χρόνο έφτανε στο 20-25%. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία του συνδέσμου από τα 400.000 αιγοπρόβατα ο πληθυσμός πέφτει φέτος περίπου στις 350.000 με συνεχείς τάσεις μειώσεων. Μείωση με προφανείς επιπτώσεις στην παραγωγή χαλλουμιού ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π).
«Από τη στιγμή που δεν μπορείς να αλλάξεις τις τιμές των σιτηρών, αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι οι τιμές των προϊόντων μας. Δυστυχώς και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, παρότι υπογράφηκε αυτό το άτυπο πλαίσιο συμφωνίας, δεν έχουμε έρθει σε συμφωνία για τις τιμές του γάλακτος», ανέφερε.
Το πλαίσιο συμφωνίας που προέβλεπε αύξηση των τιμών του γάλακτος στο πλαίσιο παραγωγής χαλλουμιού ως Π.Ο.Π προνοεί αυξήσεις τιμών από 1η Αυγούστου, ωστόσο όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος του «Ποιμένα», ακόμα δεν έχει γίνει κατάληξη σε τιμές με τους τυροκόμους που θα πληρώσουν τους παραγωγούς για τον Αύγουστο στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα η αύξηση της παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος από το 2013 μέχρι το 2021 ύψους 67% λόγω και του μεγαλύτερου επαγγελματισμού με τον οποίο λειτουργούν οι μονάδες, φαίνεται όπως αναφέρθηκε να αντιστρέφεται τώρα και αναμένεται να υπάρξει μείωση.
Τόσο οι διεθνείς αυξήσεις, όσο και η απογοήτευση των παραγωγών για το θέμα του χαλλουμιού και του διαχρονικού «εμπαιγμού» που θεωρούν ότι τυγχάνουν από την πολιτεία, οδήγησαν όπως αναφέρθηκε σε πτώση του ηθικού των αιγοπροβατοτρόφων.
«Όταν οι τροφές έχουν τύχει αύξησης 125% και το γάλα δεν έχει πάρει ούτε ένα σεντ αύξηση και το κρέας έχει μειωθεί, μαθηματικά οδηγείται ο παραγωγός στο κλείσιμο και στην καταστροφή», αναφέρθηκε.
Ο κλάδος, πρόσθεσε, είχε εναποθέσει ελπίδες στο χαλλούμι, η παραγωγή του οποίου ως Π.Ο.Π θα έπρεπε να είχε αρχίσει τον Οκτώβριο του 2021, κάτι που δεν έγινε και ακολούθησαν οι γνωστές διαπραγματεύσεις. «Αυτός όμως ο χρόνος που πέρασε οδήγησε σε εξαθλίωση τον κλάδο», είπε.
Ωστόσο ο εκπρόσωπος του «Ποιμένα» ανέφερε ότι αν μπει το συμφέρον της Κύπρου υπεράνω και παραμεριστούν τα προσωπικά συμφέροντα κάποιων, το χαλλούμι μπορεί να είναι χρυσορυχείο για τους παραγωγικούς κλάδους.