ΚΥΠΕ
Το υψηλό κόστος εργασίας και η απρόσκοπτη πρόσβαση σε ενέργεια και πρώτες ύλες είναι οι κυριότητες προκλήσεις που θεωρείται ότι θα αντιμετωπίσουν το 2023 οι κυπριακές επιχειρήσεις, με βάση την 30η ετήσια έκδοση της οικονομικής έρευνας των Ευρωεπιμελητηρίων.
Σε ανακοίνωσή του με αφορμή την έρευνα, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) αναφέρει ότι η ανθεκτικότητα τον επιχειρηματιών δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη και η επιχειρηματική κοινότητα της Ευρώπης έχει υποστεί πολλαπλά πλήγματα τα τελευταία τρία χρόνια.
«Οι επιχειρηματίες μας συνεχίζουν να επιδεικνύουν εντυπωσιακή ανθεκτικότητα απέναντι σε πρωτοφανείς ισχυρούς οικονομικούς και γεωπολιτικούς ανέμους. Αλλά αυτή η ανθεκτικότητα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη και δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' αόριστον», προστίθεται.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΚΕΒΕ Χριστόδουλο Αγκαστινιώτη, η 30η ετήσια έκδοση της οικονομικής έρευνας των Ευρωεπιμελητηρίων, (Eurochambres Economic Survey 2023) που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, βασίζεται σε απαντήσεις από περισσότερες από 42.000 εταιρείες σε 25 Ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, που εκπροσωπείται στα Ευρωεπιμελητήρια μέσω του ΚΕΒΕ.
Τα ευρήματα για την Κύπρο
Με βάση τα ευρήματα της έρευνας όσον αφορά την Κύπρο, οι κυριότερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν μεταξύ άλλων οι κυπριακές επιχειρήσεις το 2023, είναι το υψηλό κόστος εργασίας, το οποίο συγκέντρωσε ποσοστό 21%, ενώ το 19% εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τη δυνατότητα απρόσκοπτης πρόσβασης σε ενέργεια και πρώτες ύλες.
Μεγάλο ποσοστό (18%) απάντησε ότι οι επιχειρήσεις κατά το 2023 θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, το 15% ανησυχεί για ελλείψεις εξειδικευμένων εργαζομένων και 14% των επιχειρήσεων ανησυχούν για πιθανούς νέους περιορισμούς λόγω Covid-19.
Όσον αφορά τον τομέα των εγχώριων πωλήσεων, το 34,9% των Κυπρίων επιχειρηματιών απάντησε ότι αναμένει αύξηση, το 20,8% ότι θα υπάρξει μείωση και το 44,3% υποστηρίζει ότι οι πωλήσεις θα παραμείνουν οι ίδιες.
Σε σχέση με τις εξαγωγές σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 40,7% των κυπριακών επιχειρήσεων αναμένει ότι θα σημειώσουν αύξηση, ποσοστό 23,7% απάντησε ότι θα υπάρξει μείωση και 35,6% ότι θα παραμείνουν το ίδιο.
Ο τομέας της εργασίας, όπως καταδεικνύεται, δε θα επηρεαστεί σημαντικά, αντιθέτως, ποσοστό της τάξης του 32,3% απάντησε ότι αναμένει βελτίωση στα επίπεδα εργοδότησης, 59,4% υποστηρίζει ότι θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, ενώ μόλις 8,3% απάντησε ότι θα υπάρξει μείωση.
Οι επενδύσεις κατά το 2023 θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο απάντησε το 56,1%, 28,3% ότι θα σημειώσουν αύξηση και 15,6% υποστηρίζουν ότι θα σημειωθεί μείωση.
Τέλος, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη δεν φαίνεται να κλονίζεται ιδιαίτερα, αφού το 44,5% των επιχειρηματιών υποστηρίζει ότι θα υπάρξει στασιμότητα, το 26,2% ότι θα υπάρξει αύξηση και το 29,3% ότι θα μειωθεί.
Ζητούν ευρωπαϊκές λύσεις τα επιμελητήρια
Από την έρευνα προκύπτει ότι οι επιχειρήσεις αναμένουν ότι τα πράγματα θα επιδεινωθούν το 2023, πριν μπορέσουν να βελτιωθούν. Η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και οι προσδοκίες για το 2023 βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο σε σύγκριση με τις 29 προηγούμενες έρευνες, οι οποίες φυσικά κάλυψαν και άλλες δύσκολες περιόδους, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-2009 και πιο πρόσφατα, της πανδημίας.
Τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια ζητούν συντονισμένες Ευρωπαϊκές λύσεις σε αυτό το δύσκολο οικονομικό πλαίσιο. Αυτό, όπως αναφέρεται, θα πρέπει να αξιοποιήσει την ισχύ της ενιαίας αγοράς, με αφορμή την 30η επέτειό της.
Η έρευνα των Ευρωεπιμελητηρίων, επισημαίνει επίσης τις ανησυχίες των επιχειρηματιών σχετικά με τις σοβαρές ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού με τις απαραίτητες δεξιότητες και το αυξανόμενο κόστος εργασίας, ένα σύνθετο και κοινωνικοοικονομικά επιζήμιο μείγμα. Με το 2023 να έχει οριστεί ως το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων, τα Επιμελητήρια θα επιδιώξουν να συνεργαστούν με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ταχέως εξελισσόμενων αναγκών της αγοράς εργασίας, όπως τα προγράμματα κινητικότητας, η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και τα εργαλεία πρόβλεψης.
Γενικότερα, τα Εμπορικά Επιμελητήρια καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους φορείς χάραξης εθνικής πολιτικής να συνειδητοποιήσουν τη δυσχερή θέση των επιχειρηματιών και να αναπροσαρμόσουν τη νομοθετική ατζέντα, ώστε να τους δοθεί επαρκές περιθώριο για να διαφυλάξουν το μέλλον τους και να προωθήσουν τη μεσο-μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης. Η διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης δεν αποτελεί επιλογή ούτε για τους επιχειρηματίες, ούτε για τους φορείς χάραξης πολιτικής, αναφέρουν.